Отидете към основна версия

37 443 128

Павел Вълнев: Аз създавам бизнеси, а Делян Пеевски ги ликвидира

  • павел вълнев-
  • републиканци за българия

''Хората са уплашени и мачкани - първо от ДПС, а после и от ГЕРБ'', заяви зам.-председателят на ПП ''Републиканци за България''

Павел Вълнев, кадър: ''ЕвроДикоФ''

''Няма нещо, което да съм поискал и да не съм си го купил. Мисля, че хора като мен, които имат всичко и не искат нищо за себе си, а само искат да променят нещата, трябва да влязат в политиката. В САЩ богатите хора са в управлението. Това заяви бизнесменът Павел Вълнев, който е зам.-председател в партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Той бе гост в предаването ''ЕвроДикоФ'', което се излъчва по ТВ Евроком.

Павел Вълнев, заедно със своя брат, бе и собственик на фалиралата впоследствие телевизия BiT.

"Ние с брат ми заминахме 2002 г. за Чикаго, бяхме първо на студентска бригада и след като завършихме тази бригада се преместихме в Чикаго, като предварително имахме планове да вкарваме камиони. Имах познати, които вече бяха шофьори на камиони и мислехме 2 години да поработим, за да си купим жилища в София, защото аз съм от провинциален град - Доспат, който не е толкова голям и не е с такива възможности като София. Общо взето с тази мисъл тръгнахме към Америка. Отивайки в Чикаго започнахме като шофьори, после купихме първия си камион, една година по-късно имахме още 5 камиона, които купихме с кредити от банка. 2004 г. в края отворихме компания, която да бъде диспечер на камионите, започнахме от вкъщи и реално така стартирахме бизнеса да работим за себе си'', разказа той, а Сашо Диков му вметна, че някой веднага би си помислил как са летели едни куфарчета от България за САЩ към тях. ''Куфарчета с пари няма как да има, защото всичко е купено с кредити през банки. Аз и в момента един милиард да имам - всичко купувам през банки, специално за оборудване. Парите, които имам, ги инвестирам в други бизнеси", отговори Павел Вълнев на Сашо Диков.

"Проблемът на България е, че всеки се оценява по това кой откъде е. За 20 години в САЩ никой не ме попита аз откъде съм, какъв съм, всеки те гледа по резултатите. След като можеш да покажеш резултат - първата година 5 камиона, втората година 15, третата година 30. След като си кадърен и можеш, реално погледнато ние правим бизнес с всички най-големи компании в света, аз съм ходил на срещи в корпоративните им офиси. Никой не те пита откъде си, какво значение има ти от Доспат ли си, от София ли си, от България ли си", продължи да разказва бизнесменът.

След разказа за бизнес успехите се в САЩ, водещи Диков го върна на периода на създаването и управлението на BiT: ''Има картел в рекламния телевизионен бизнес, разделят го на две - на групата на bTV и на групата на Nova. Това беше една от причините много трудно да се продаде една телевизия реално като реклама и без да има различни сайтове. Поради тази причина с Ралица Василев се пробвахме да купим bTV, но отговорът беше, че те продават група от телевизии в Източна Европа и нямат полза да продадат само една телевизия. Аз се опитах да направя най-различни неща, но когато имах оферта на продам BIT, аз като бизнесмен реших, че искам да си покрия инвестицията, защото и 10 години да се влагам, не знам дали ще мога да си върна инвестицията. Няма как по половин милион лева да харчиш на месец и след всичко, което постигнахме като резултат, продължавахме да нямаме рекламодатели Защо ми е, след като само врагове си трупах?

Никой не си е позволил да ме заплашва, докато съм бил собственик на телевизията. В момента горе-долу знам кой е купил телевизията, но нямам доказателства. В първичните разговори се говореше, че те ще запазят работниците на телевизията, ще вкарат инвестиция, но нищо от това не се случи. Когато видях, че затварят телевизията, ми стана ясно за какво става въпрос. Мисля, че хората, които в момента управляват дадоха парите, а това са ДПС и ГЕРБ. ГЕРБ са патерицата.'', поясни Вълнев и разкри, че консултант по сделката за продажбата на телевизията е бил Красимир Гергов.

Павел Вълнев призна, че е имал само една среща с Бойко Борисов. ''Той се държа много дружелюбно и приятелски, разказа ни два-три вица'', открехна малко за срещата с премиера той. Тя е била с цел запознаване на министър-председателя с това, че братя Вълневи ще правят телевизия в България.

''Нито с Делян Пеевски, нито с Ахмед Доган, нито с някого от ДПС имам нещо общо'', категоричен бе успелият в САЩ българин.

Попитан защо не инвестира в България, той отговори така: ''Ами, защото виждате в България какво става. Не искам някой да дойде да се огледа в бизнеса ми и да да ми го вземе. Това е едно от нещата, заради които влизам в политиката. Другото е, че хората от чужбина никой не ги гледа, никой не се интересува от тях.''

Бизнесменът похвали Северна Македония, че е страна, която търси чуждестранни инвестиции и с поведението си като държава ги стимулира. Братя Вълневи са направили инвестиция в Северна Македония

''Ковид е сега проблемът, но все някога ще си отиде. Следващият голям проблем, с който веднага трябва да се захванем, е демографския срив До 15-20, максимум 30 години, ние може да нямаме държава'', опасява се Вълнев.

Той коментира с подробности и участието си в партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България". "Аз се финансирам сам, не искам някой друг да ме финансира и после да търси привилегии. Аз попитах и Цветанов дали има зависимости от Делян Пеевски, Ахмед Доган, ДПС или някакви олигарси, а той каза, че няма. Затова взех това решение, не е било лесно решение, сега по-малко време ще отделям на семейството си,на децата си. София е друга България в сравнение с провинцията. Положението е плачевно, те не вярват на никого и на нищо. Хората са уплашени и мачкани - първо от ДПС, а после и от ГЕРБ. Борисов се готви да не управлява повече и е на принципа: ''След мен и потоп''''.

"Кукловодите по естествен път вече изчезват. Опитвам се да активизирам всички млади хора, всички богати хора, които са неопетнени в политиката. Има доста хора, които от чужбина се включиха в партията и това са хора, които реално нищо не искат. Аз нито ще взема някакви постове, нито ще стана министър. Не искам пост, защото аз не мога да бъда депутат, който да не ходи на работа. Ако стана депутат трябва да съм всеки ден в парламента, за да си върша работата, също и ако съм министър, защото съм такъв човек. По-скоро с визията си аз искам да изградя нещо, както съм изградил и телевизията. Много бизнеси съм изградил от нула, за разлика от Делян Пеевски, който е най-големият ликвидатор в държавата. Той каквото и да хване го ликвидира", заяви още Павел Вълнев.

''Реформи във всички сфери. Реформа на съдебната системата, защото ако тръгне тя ще тръгнат и другите сектори'', изрази мнение бизнесменът, който вече е и политик.

Интервюто на Сашо Диков с Павел Вълнев можете да видите и във видеото след 48:57:

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове