Отидете към основна версия

9 914 121

"Има такъв народ" не се интересуват от точната дата на изборите (ВИДЕО)

  • има такъв народ-
  • тошко йорданов-
  • румен радев-
  • консултации

Техническите измерения в изборния процес не са маловажни

Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ПП "Има такъв народ" Тошко Йорданов слезе от срещата си с президента Румен Радев с маска "Мутри, вън!".

В краткото си изказване пред медиите Йорданов увери, че "Има такъв народ" ще се съобразят с каквато и дата за изборите да реши президентът, "защото той е президентът на България".

"Каквото си говорихме, си е между нас и президента. Срещата беше ползотворна и със сигурност господин Радев е загрижен изборите да бъдат честни, защото това е най-важното нещо, което ни предстои - изборите да бъдат честни, предвид това кой ще ги организира", коментира още Йорданов.

Президентската институция започна серия от консултации с политическите партии за парламентарните избори. Важни са и консултациите с извънпарламентарните партии. Тези избори за първи път ще бъдат в условия на пандемия. Това налага повишена отговорност и усилие от всички политически субекти. Целта е всички заедно – институции и партии да търсят най-доброто решение в интерес на българите за запазване на тяхното здраве, право на вот и доверие в изборния процес. Така че да имаме един легитимно избран парламент. С тези думи президентът Румен Радев започна консултациите си с партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Държавният глава допълни, че е важно да се чуе мнението на „Има такъв народ“ – лидер в социологическите изследвания. Румен Радев поиска отговор на въпросите как да се запази здравето на хората, какви мерки ще гарантират правото на вот на българските граждани в страната и в чужбина, как да се гарантира надеждност на машинното гласуване и да има равнопоставена и ефективна предизборна кампания.

„В една демократична държава трябва да се водят консултации с широк кръг политически представители. Отговорността е на президента да посочи датата на изборите, както е по закон. Ясно е, че управляващите са шумни и кресливи и използват всякакви въздействия върху вас, надяваме се да не се повлияете от това. Ще вземете решение полезно за всички граждани, а не за определена партия. Ние ще се съобразим с вашето решение за която и дата да посочите и няма да го коментираме“, каза зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

От партията на Слави Трифонов са притеснени, че изборите ще се организират от ГЕРБ, след като имаше протести срещу властта през лятото.

“ Важно е тези избори да бъдат така организирани, че страховете на хората от коронавируса да не попречат на избирателната активност. Тревогата ни е, че сега изборите ще бъдат правени от ГЕРБ. Това поставя сянка на съмнение относно това до каква степен тези избори ще бъдат честни. Имаме индикации за една съмнителна морална отговорност към политическите процеси в България. Доста странно е български премиер да спи с пистолет до главата си, шкафчето да е пълно с пари и кюлчета злато. Всички ние, политически партии, будни граждани, вие като президент трябва да направим така, че българите да отидат с доверие към тези избори. Това също би повлияло на избирателната активност, коментира и Филип Станев от „Има такъв народ“

Припомняме, че на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове