Отидете към основна версия

4 058 96

"Демократична България" иска гласуване и по пощата (ВИДЕО)

  • румен радев-
  • христо иванов-
  • демократична българия

Изискали сме здравния протокол да бъде предоставен възможно най-рано, но още нямаме достъп до него и не знаем дали е готов, посочи Румен Радев

Снимка: Президентство

Важно е да имаме равнопоставена и ефективна предизборна кампания, за да може българите да има реално отразено политическо представителство в следващия парламент. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с представители на извънпарламентарната политическа партия Обединение „Демократична България“, като част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот, предаде агенция „Фокус“.

„Неслучайно в хода на тези консултации повдигнахме редица въпроси към съответните отговорни институции в този изборен процес, на които все още чакаме отговор и по отношение на здравния протокол, и по отношение на гласуването на хората, които да карантинирани и в изолация, и по отношение на право и възможност на българите зад граница да гласуват, защото в много от държавите има още по-сложна епидемична обстановка, и по отношение контрола върху изборния процес чрез видеозаснемане и то свободно в реално време, и за условията за набиране на допълнителни и резервни, които ще трябват повече в тези избори, членове на СИК, на мобилни, ако има такива, подвижни избирателни кутии“, допълни той.

Президентът припомни, че по време на консултациите бяха обсъждани и въпроси по процеса на доставка на машините за гласуване и методиката на тяхното одитиране и сертифициране.

„Поставили сме и редица въпроси по отношение на самата организация на изборния процес, на които все още чакаме отговор“, посочи Румен Радев.

Изискали сме здравния протокол за провеждане на изборите да бъде предоставен възможно най-рано, но още нямаме достъп до него и не знаем дали е готов, каза президентът.

„Той е изключително важен, за да може хората предварително да получат уверение, че ще бъдат необходими всички мерки за запазване на тяхното здраве, но и мероприятията, които ще бъдат извършвани, да не влияят на прозрачността и честността на изборите. Освен това, съм поставил и това предложение към институциите, отговарящи за изборите, да се покаже, че държавата мисли за своите граждани“, допълни той.

Според държавния глава е редно държавата да осигури на всички членове на секционни избирателни комисии лични предпазни средства с ясно разписан протокол.

„Не само това. Средствата изобщо не са големи, ако държавата застане и гарантира на всеки български гражданин, който отива да гласува, някакъв пакет лични предпазни средства: маски, ръкавици, дезинфектанти. Това ще покаже, че държавата мисли за своите граждани и тяхната сигурност, че държавата има отговорно отношение към изборния процес“, допълни Румен Радев.

Лидерът на „Да, България“ и съпредседател на обединението "Демократична България" Христо Иванов посочи, че според тях гласуването по пощата е била най-адекватната мярка за дистанционно гласуване. Той изрази притеснение, че въвеждането на машинното гласуване би могло да доведе до недоверие в изборите.

„Много е тънка границата и е много лесно това нещо да се случи. Тук отговорността е на ЦИК и управляващите за това да бъдат взети всички мерки и да има прозрачност на целия процес и от гледна точка на обществената поръчка. Миналата седмица предложихме да се откажат от използването на търговската тайна като предлог на фактически засекретяване на всички параметри от договарянето на доставката на тези машини, така и по отношение на самите машини.

По думите на Христо Иванов в зависимост от това дали ще успеем да проведем добре организирани избори, зависи дали обновлението ще може да се случи. Той изказа удовлетворението на партията от задълбочените консултации при президента.

„Демократична България“ се отнася изключително сериозно традиционно към всички технологични детайли за провеждане на изборния процес. Имаме поредица от инициативи, не просто сега, а назад във времето, за модернизиране на изборния процес, за повишаване на възможността на гражданите в България и нашите съграждани в чужбина да участват в този процес и за гарантиране на честността на резултатите“, допълни той.

Христо Иванов изрази надежда да се увеличи значително безплатното време за участниците в изборите по обществените медии БНР и БНТ.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове