Отидете към основна версия

5 486 32

Проф. Кантарджиев с важни новини за ваксините, мутациите и антителата

  • проф. д-р тодор кантарджиев-
  • ваксиние-
  • мутации и антитела

Най-добрата новина е, че заболеваемостта у нас пада. Слава Богу, че нещата сработиха и заради това ви моля – хора, носете маски щом сте на закрито, каза професорът

Снимка: БГНЕС

„Планът за ваксинацията е много добър. Хората, които много желаят да се ваксинират, трябва да имат малко търпение и да изчакат реда си“, това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Много критикари се изказаха по въпроса, но ваксините, които сме получили у нас, са сравними с ваксините, които са получени и в Чехия, Холандия и други. Щом сме сравнени и съизмерими с тях се радвам“, категоричен бе той.

Мутации
„Трябва да се поговори малко повече за мутациите на коронавируса, защото хората са смутени. И то те са смутени от не лекари. Питайте някой като се докторясва лекар ли е или не“, заръча проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и гръмката новина за ваксината на Pfizer: „От нея вече може вече да се правят шест дози и това покачва с 20% броя на ваксинираните“.

Той каза, че има „косвени данни“, че британската мутация вече е в България.

Ваксини
„Важно е да се уточни дали ваксините могат да действат на мутиралата версия на коронавируса от Острова. Говори се за още две нови мутации – една в Южна Африка и една в Япония“, поясни медикът в сутрешния блок на БНТ.

„Най-важното, което искам да кажа и което световно известни учени докладваха миналия четвъртък е, че е взета кръв от хората, ваксинирани с ваксината на Pfizer и тази кръв унищожава новия мутирал британски вирус.

Засега данните са от Pfizer и Moderna. И двете фирми са в състояние за два месеца да променят производството си и да започнат да произвеждат ваксини и за голямата мутация“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

Той каза още, че се водят преговори на европейско ниво да се направи комбинация между ваксините на Astrazeneca и руската Ступник V.

Проф. Кантарджиев коментира и китайската ваксина: „Тяхната е подобна на другите вирусни ваксини, които ползвахме преди години. Това е т. нар. „цяловирусна убита ваксина“. Те имат и една генно инженерна.

Въобще в Китай много се ваксинират, но за съжаление нямаме изобилие на информация от там.

Да речем, че щом са си ваксинирали цялата си армия, а тя е повече от населението на България, не можем да се съмняваме в ефективността им“.

Колективен имунитет
„Създаването на колективен имунитет чрез ваксинация и противоепидемичните мерки, но меките – носене на маски и да не общуваме с много хора, ще дадат резултат и ще доведат до колективен имунитет“, категоричен бе професорът.

„Повярвайте ми през лятото в България ще имаме голямо намаляване на случаите на заболели от коронавирус“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

Недоверие
„Недоверието във ваксините е от много години. Ето ви страшна новина – първите хора, които са ваксинирани от едра шарка – един от тях няма жив! Ето такива неща като се приказват…“, ядоса се професорът по повод скептицизма във ваксините.

Антитела
„Нивото на антителата не е водещ критерии за това дали работи ваксината или не. Най-важен е клетъчният имунитет. На този етап се доказа, че той е голям и това значи, че всичко работи“, каза проф. Кантарджиев.

Лечение
По повод новото лечение на коронавируса, което се изпробва във Великобритания, той каза: „Интересът на науката се сменя. Да, сега имаме ваксина, но не се е спряло да се мисли и за лечението на коронавируса. Виждате, че сега много хора много по-бързо оздравяват и смъртността е много по-ниска.

Не бива да подценяваме британската фундаментална наука. Такива неща съм виждал във Великобритания, че шапката ми пада“.

Лични признания
„На пети януари се ваксинирах. Нямаше камери. Направих го с ваксината на Pfizer“, призна проф. Кантарджиев.

Мерки
„Най-добрата новина е, че заболеваемостта у нас пада. Слава Богу, че нещата сработиха и заради това ви моля – хора, носете маски щом сте на закрито и не се събирайте с много хора.

Все пак е видим ефекта от Йордановден и Ивановден.

Важното е, че вече минаха десет дни от повторното тръгване на учениците и пускането на децата в детските и нямаме ръст на новозаболелите.

Следващото разхлабване е да бъдат пуснати и големите ученици в школата и студентите, но моля да се спазват мерките – на 20 минути класната стая да се проветрява за 1 минута.

Ако се спазват мерките и има възможност ще разхлабим мерките. Но в тези минусови температури няма как да се отворят пак заведенията, защото е доказано, че най-много се заразяват хората като се съберат на едно място и са много и си говорят.

След 31 януари ще се прецени дали да се отворят моловете“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

Той завърши с думите: „Господ е с нас, но е мъдро да си помагаме!“.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове