14 Януари, 2021 11:11 5 469 32

Проф. Кантарджиев с важни новини за ваксините, мутациите и антителата

  • проф. д-р тодор кантарджиев-
  • ваксиние-
  • мутации и антитела

Най-добрата новина е, че заболеваемостта у нас пада. Слава Богу, че нещата сработиха и заради това ви моля – хора, носете маски щом сте на закрито, каза професорът

Проф. Кантарджиев с важни новини за ваксините, мутациите и антителата - 1
Снимка: БГНЕС

„Планът за ваксинацията е много добър. Хората, които много желаят да се ваксинират, трябва да имат малко търпение и да изчакат реда си“, това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Много критикари се изказаха по въпроса, но ваксините, които сме получили у нас, са сравними с ваксините, които са получени и в Чехия, Холандия и други. Щом сме сравнени и съизмерими с тях се радвам“, категоричен бе той.

Мутации
„Трябва да се поговори малко повече за мутациите на коронавируса, защото хората са смутени. И то те са смутени от не лекари. Питайте някой като се докторясва лекар ли е или не“, заръча проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев коментира и гръмката новина за ваксината на Pfizer: „От нея вече може вече да се правят шест дози и това покачва с 20% броя на ваксинираните“.

Той каза, че има „косвени данни“, че британската мутация вече е в България.

Ваксини
„Важно е да се уточни дали ваксините могат да действат на мутиралата версия на коронавируса от Острова. Говори се за още две нови мутации – една в Южна Африка и една в Япония“, поясни медикът в сутрешния блок на БНТ.

„Най-важното, което искам да кажа и което световно известни учени докладваха миналия четвъртък е, че е взета кръв от хората, ваксинирани с ваксината на Pfizer и тази кръв унищожава новия мутирал британски вирус.

Засега данните са от Pfizer и Moderna. И двете фирми са в състояние за два месеца да променят производството си и да започнат да произвеждат ваксини и за голямата мутация“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

Той каза още, че се водят преговори на европейско ниво да се направи комбинация между ваксините на Astrazeneca и руската Ступник V.

Проф. Кантарджиев коментира и китайската ваксина: „Тяхната е подобна на другите вирусни ваксини, които ползвахме преди години. Това е т. нар. „цяловирусна убита ваксина“. Те имат и една генно инженерна.

Въобще в Китай много се ваксинират, но за съжаление нямаме изобилие на информация от там.

Да речем, че щом са си ваксинирали цялата си армия, а тя е повече от населението на България, не можем да се съмняваме в ефективността им“.

Колективен имунитет
„Създаването на колективен имунитет чрез ваксинация и противоепидемичните мерки, но меките – носене на маски и да не общуваме с много хора, ще дадат резултат и ще доведат до колективен имунитет“, категоричен бе професорът.

„Повярвайте ми през лятото в България ще имаме голямо намаляване на случаите на заболели от коронавирус“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

Недоверие
„Недоверието във ваксините е от много години. Ето ви страшна новина – първите хора, които са ваксинирани от едра шарка – един от тях няма жив! Ето такива неща като се приказват…“, ядоса се професорът по повод скептицизма във ваксините.

Антитела
„Нивото на антителата не е водещ критерии за това дали работи ваксината или не. Най-важен е клетъчният имунитет. На този етап се доказа, че той е голям и това значи, че всичко работи“, каза проф. Кантарджиев.

Лечение
По повод новото лечение на коронавируса, което се изпробва във Великобритания, той каза: „Интересът на науката се сменя. Да, сега имаме ваксина, но не се е спряло да се мисли и за лечението на коронавируса. Виждате, че сега много хора много по-бързо оздравяват и смъртността е много по-ниска.

Не бива да подценяваме британската фундаментална наука. Такива неща съм виждал във Великобритания, че шапката ми пада“.

Лични признания
„На пети януари се ваксинирах. Нямаше камери. Направих го с ваксината на Pfizer“, призна проф. Кантарджиев.

Мерки
„Най-добрата новина е, че заболеваемостта у нас пада. Слава Богу, че нещата сработиха и заради това ви моля – хора, носете маски щом сте на закрито и не се събирайте с много хора.

Все пак е видим ефекта от Йордановден и Ивановден.

Важното е, че вече минаха десет дни от повторното тръгване на учениците и пускането на децата в детските и нямаме ръст на новозаболелите.

Следващото разхлабване е да бъдат пуснати и големите ученици в школата и студентите, но моля да се спазват мерките – на 20 минути класната стая да се проветрява за 1 минута.

Ако се спазват мерките и има възможност ще разхлабим мерките. Но в тези минусови температури няма как да се отворят пак заведенията, защото е доказано, че най-много се заразяват хората като се съберат на едно място и са много и си говорят.

След 31 януари ще се прецени дали да се отворят моловете“, категоричен бе проф. Кантарджиев.

Той завърши с думите: „Господ е с нас, но е мъдро да си помагаме!“.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    32 17 Отговор
    тоя е по-зле психически и от Боко.има клипове с физиономиите му зад кадър. и двамата отдавна са за Карлуково

    Коментиран от #3

  • 2 ПСР

    24 5 Отговор
    Кантарджиев на"първа линия" ли е?
    Че,разбрах,доста администратори и чиновници,са били вече имунизирани,без изобщо да са в досег с болни/заразени/пациенти.Голямо желание,голямо нещо.Тези,които ежедневно и пряко работят в най-рисковата зона и желаят да се ваксинират,май ще артисат,по стара БГ традиция.Важното е да се благодари на Урсула.
  • 3 Си ган

    22 28 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Този е професор и стои зад името и титлата си, ти с какво се занимаваш, че даваш оценка?

    Коментиран от #6, #26

  • 4 ТаУмВзе

    26 16 Отговор
    Ето го изгърмелия нафталин мустакат! Това герберастката Пропаганда е забавно неграмотна, ако не беше катастрофа. А най страшното е, че явно си вярват. Което показва заразната шизофрения на мутропитека.

    Коментиран от #20

  • 5 Киро Брейка, Яде кренвирши леки

    29 16 Отговор
    хората го преболедуваха бе никакви ваксине не помагат бе толуп
  • 6 КОТарАК

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "Си ган":

    анализирам обществени фигури във ФАКТИ / мисля че по оценките се вижда , че сме доста на едно и също мнение

    Коментиран от #11

  • 7 Конспиратор

    18 0 Отговор
    Световната здравна организация определя настоящата ситуация като инфодемия. Затрупани сме с информация, но част от нея е невярна и дори опасна. Става все по-трудно да знаем на кого да се доверим.

    Коментиран от #17

  • 8 Тринити

    20 5 Отговор
    изборите са ваксина срещу вирусът герб.
  • 9 АБВ

    23 6 Отговор
    Още една реклама на пестицида Пфайзер.Кантар,кажи ся чесно,кач пара прибра за това?То,че си бил нещо друго,не и ваксина е ясно.
  • 10 Грета Тунберг

    20 6 Отговор
    Долу ГЕРБ! МАРШ!
  • 11 Си ган

    4 11 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    Да обиждаш някого не се нарича анализиране....

    Коментиран от #13

  • 12 Гост

    20 4 Отговор
    Бай шиле го играе, като Луи Дьо Финес, но нещо не е толкова "забавен" с глупостите си! Нали щяхме да гледаме "ефекта" от събиранията по Коледа, след това по Нова година, от отварянето на детски градини и училища за малките.... И понеже за радост няма желания от него "ефект", сега плаши с Йорданов и Ивановден!? Очаквам да размаха пръстче след месец и да чакаме "ефекта" от Трифон Зарезан... ВЕрвам му, че се е ваксинирал.... колкото на Камала Харис!
  • 13 КОТарАК

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Си ган":

    ако имах някака власт , сила щях да разпоредя разследване и да ги вкарам в пандиза всичките , повярвай ми:) но за жалост по-острия тон е единственото което имам в момента:)

    Коментиран от #19, #25

  • 14 Лост

    13 0 Отговор
    Мен повече ме вълнуват тези мутации, които минават от партия в партия и все са на власт. Те оказват много по гибелно отражение на българският народ.
  • 15 Доктор снагълс

    17 0 Отговор
    Страхът започна точна заради вашите акции за паника - гробове, ковчези, трупове. Мисля, че много от пенсионерите изпаднали в паника. Мнозина са умрели. Вие трябва да бъдете съдени. Заедно с СЗО, както призовават най-честните лекари и юристи в Европа.

    Коментиран от #18

  • 16 Бай Знай

    11 1 Отговор
    Нещо...взеха да сменят плочата май, а? Бат'Дончо ли ги стрена, к'о стана?
  • 17 Бай Знай

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Конспиратор":

    Хора без вяра се мачкат лесно - доказано от социализма!
  • 18 Доналд Дък

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Доктор снагълс":

    Ей сега , като ги подбере Бат' Дончо ша гледами саири!
  • 19 Бай Знай

    4 7 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    Ми що нямаш власт Котьо?
    Власт се взима, ама не от креслото пред компа.......
  • 20 Бай Знай

    1 6 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Нафталин, нафталин, амам те държа у вас с месеци, а?
    И ти запуши устата с маска, а?
  • 21 гробаря

    4 0 Отговор
    повярвай ми - през лятото, ти ще си на ......................У.......................
  • 22 Аз40🏴‍☠️

    8 3 Отговор
    Маските предизвикват вирусите да протичат по-лошо при много хора. Въобще не е вярно, че мерките помагат за нещо друго освен за целите им да разболяват още повече хората. Четете "The Great Barrington Declaration".

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този Лекар

    7 1 Отговор
    Ли е или Медийна звезда, Сутрин вечер само е по медиите.
  • 25 Пффф

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "КОТарАК":

    Не можеш да вкарваш някой в затвора , само щото някой е успял да ти втълпи , че е извършено някво престъпление ! Това не ти е преди 89-та , когато вкарваха хората в концлагери , защото имат различно мнение или са разказвали вицове за ченгета и партийни величия . В случая ти гарантирам , че ти си заблуден или манипулатор
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ххххххх

    11 2 Отговор
    Ваксинирането закъсня.
    Край мен всички роднини и приятели го изкарахме още октомври- ноември, всичките от леко до средно. Няма ни една причина сега да се ваксинираме. Няма да го направим и предстоящата есен, защото виждаме, че няма смисъл. Като грипа е - който има нормален организъм и живее здравословно го кара точно като грип - от пълна липса на симптоми, през леки до средни, нищо особено.
    Който е паниран от стоене пред телевизорите или е хронично болен и трепери за живота си - да си слага ваксина - всеки да си решава за себе си.
    Но тази отявлена рекламна кампания на ваксините отблъсква допълнително хората. Нормално е да си мислят, че в държава като нашата, в която добруването на населението е последна грижа на управляващите, поставянето на ваксини и отявления натиск да се слагат такива са отново с цел лично облагодетелстване на организаторите - де комисионни, де изпълнение на поръчки на шефовете им от САЩ срещу заплащане или обещани сигурни постове в управлението на държавата.
  • 28 Кукуригу

    6 0 Отговор
    Професор бай Шиле е умен като чичо Митко!
  • 29 Ума на нацията

    5 1 Отговор
    Този и всичките му снимки са идиотски като на Данаил Кирилов!
  • 30 българка

    3 1 Отговор
    Обяснявайте на хората повече и на достъпен език /например за понятието "клетъчен имунитет"/, а не: "Питайте някой като се докторясва лекар ли е или не". Много неща знаете, но още повече не знаете, така че по-малко високомерие, моля!
  • 31 дддд

    5 0 Отговор
    Глупендер, нещата не сработиха, просто голяма част от хората го изкараха ударно докато вие бездейсвахте на фона на отворени чалготеки и училища.
  • 32 ОТРОВАААА

    0 0 Отговор
    Китaйcки здрaвни eкcпeрти призoвaвaт зa cпирaнe нa кoрoнaвируcнaтa вaкcинa Pfizеr пoрaди 23 cмъртни cлучaя в Нoрвeгия cлeд вaкcинaция.

    Eкcпeртитe cмятaт, чe cлeд инцидeнтa в Нoрвeгия, други cтрaни cъщo трябвa дa прeуcтaнoвят изпoлзвaнeтo нa вaкcини cрeщу СОVID-19, кaтo Pfizеr, кoитo ca cъздaдeни c пoмoщтa нa eкcпeримeнтaлнa тeхнoлoгия нa иРНК, пишe pоglеd.infо., пoзoвaвaйки ce нa китaйcкия вecтник Glоbаl Timеs.

    Cпoрeд eдин eкcпeрт нoвaтa иРНК вaкcинa e рaзрaбoтeнa бързo и нe e дoкaзaнa кaтo бeзoпacнa зa ширoкo прилoжeниe при хoрaтa.
    Пo-рaнo бeшe cъoбщeнo, чe в Нoрвeгия ca рeгиcтрирaни 23 cмъртни cлучaя cлeд вaкcинaция c вaкcинaтa Pfizеr.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове