Отидете към основна версия

10 140 83

За екокатастрофата в река Искър - ''Грийнпийс'' - България пред ФАКТИ

  • река искър-
  • искър-
  • боклуци-
  • отпадъци-
  • екокатастрофа-
  • грийнпийс българия

От неправителствената организация предлагат конкретно решение на проблема с отпадъците

Снимка: ''Грийнпийс'' - България

Всеки редовен посетител на социалните мрежи със сигурност е видял редица снимки от множеството изхвърлени отпадъци в река Искър. Картинката край Своге бе потресаваща и предизвикваща гняв, но така или иначе това не е първата екологична катастрофа за това управление. Добре си спомняме как наскоро тонове риба измря във водите на река Марица, помним и фекалните води във Варненското езеро, и още, и още неща.

От ФАКТИ живо се интересуваме от опазването на околната среда и поради тази причина се свързахме с една от най-авторитетните неправителствени организации, радетели за опазване на околната среда - ''Грийнпийс'' - България. От разговора ни с г-ца Меглена Антонова стана ясно как проблемът с отпадъците може да бъде разрешен, или най-малкото това да бъдат основите за неговото разрешаване.

''Като цяло коментарът ни е, че се показа, че имаме проблем с управлението на отпадъците. В случая, макар че вече са стартирали процеси по почистване, това няма да реши причината за това да се случват подобен вид инциденти, защото за нас това е сериозен инцидент, свързан с отпадъците, и докато не започнем наистина да имаме по-отговорно отношение относно това да не се генерират тези отпадъци и да се събират и разделят смислено. България е един от примерите (б.р. в негативен аспект). Ние много се фокусираме върху темата, свързана с възможността за депозит за бутилки, защото видяхме, че има страшно много бутилки сред отпадъците, които се видяха на снимките. Това е най-лесният начин да решим проблема, а именно като има възможност хората да си ги връщат в замяна на няколко стотинки, както се случва в много страни в Европа. Срещу няколко евроцента се връщат бутилки от безалкохолни напитки, води и т.н. Има много голяма събираемост на тези отпадъци, те се връщат обратно на фирмите, които произвеждат тези продукти и те ги преизползват, или ги рециклират по някакъв начин, а не попадат в околната среда'', каза Меглена Антонова от ''Грийнпийс'' - България.

''Според нас има много голямо съзнаване в хората в България, че е важно да се грижим правилно за управлението на отпадъците. Това не е отговорност единствено на хората и не бихме искали да прехвърляме вината изцяло върху тях. Фирмите, които произвеждат тези отпадъци, също имат отговорност след това да ги събират и да ги оползотворяват. Защото ние в цената на даден продукт, когато го закупуваме с опаковка, в нея е включено това после фирмата да се погрижи за прибирането и оползотворяването на отпадъка от тази опаковка'', заяви г-ца Антонова в отговор на въпрос от медията дали не е необходима мащабна медийна кампания, която да повиши културата на българина по отношение на опазването на околната среда.

''Правителството също има своята много голяма роля с въвеждането на определени мерки. А именно спиране на използването на даден вид еднократна пластмаса, както и споменатите вече системи за депозит. За момента основно към Министерството на околната среда и водите са ни исканията, защото има рамка в Европейския съюз, която позволява държавите да са много амбициозни по отношение на мерките, които могат да предприемат'', добави тя.

Попитана дали граждани биха могли да заведат колективен иск срещу държавата за нехайството ѝ и допускането на тази екологична катастрофа, представителката на ''Грийнпийс'' - България отговори така: ''По принцип да. Като цяло сме поддръжници на това гражданите да са активни в това да изказват исканията си. Конкретно за тази тема не сме го обсъждали, така че не мога да кажа какви са плюсовете, минусите, рисковете и т.н. Но ако има такива желаещи, мисля, че има доста хора, които се ангажират с темата и може да се получи интересна инициатива.''

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове