Last news in Fakti

22 Януари, 2021 18:49 2 211 24

Илиан Тодоров за боклука в Искър: Пожарната трябва да чисти речните корита

  • боклук-
  • река искър

В Областна администрация-София никога не е имало европейски проект за 6 млн. лева за почистване на коритото на река Искър, каквито твърдения се появиха

Илиан Тодоров за боклука в Искър: Пожарната трябва да чисти речните корита - 1
Снимка: БГНЕС

В деня, когато отидох на място – наистина не бях виждал такова нещо. Веднага реагирахме, реагира и министър-председателят и стартирахме почистването. Надявам се към края на седмицата то да приключи. Искам да кажа, че се справяме доста добре и доста бързо. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ областният управител на София Илиан Тодоров по повод възстановяването на щетите от водното бедствие и почистването на Искър от боклуците.

Окръжна прокуратура води разследване откъде идват тези боклуци, но се вижда, че голяма част от тях са пластмасови бутилки и електроуреди, затова искам да призова българите да сме малко по-отговорни и да не си изхвърляме боклуците навсякъде, заяви Тодоров.

Той обясни, че когато реката се намира в урбанизирана територия, почистването е отговорност на кмета на общината, а извън нея - на областния управител.

Трябва да имаме предвид, че почистването изисква огромни средства. Още миналата година прогнозирах какво ще се случи и реагирах, като изпратих искане до Министерски съвет за финансиране на почистване на всички реки в Софийска област, но ми отговориха, че в момента Министерството на финансите не разполага със средства за почистване на всички тези реки, посочи областният управител на София.

Бих направил препоръка към следващото Народно събрание да бъдат направени промени в Закона за водите и Закона за МВР и речните корита да се почистват от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защити на населението", която разполага с необходимата техника. По този начин ще се спести и много изгубено време в комуникация между институциите. Всичко това обаче изисква много сериозни финансови средства, отбеляза Илиан Тодоров.

Той каза още, че в Областна администрация-София никога не е имало европейски проект за 6 млн. лева за почистване на коритото на река Искър, каквито твърдения се появиха.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    19 2 Отговор
    Аз съм най големия пожарникар.Тоя Ко рече?!
  • 2 сила

    23 0 Отговор
    Илианчоооо,още ли взимаш от люлинския материал.внимавай че са започнали да го мешат с алфа.....
  • 3 Не!

    8 0 Отговор
    НаШте ора ше ги чистят,пара треба
  • 4 пожелание

    17 3 Отговор
    Мобилизирайте шведите да чистят ,а не само да получават помощи за да си купуват цигари и ракия !!!Ама ви е страх ,защото няма да има кой да гласува за боко !
  • 5 ПЛСС

    19 1 Отговор
    Пожарната не е фирма за чистота и няма такава техника . Защото да се извършва тази дейност първо са необходими пари а след това техника.Първо общинските власти да си свършат работата по почистването.За човек с много "образование_ това изказване е странно и необмислено.Може би тримата пожарникари на смяна ще чистят.
  • 6 Кой68

    10 2 Отговор
    Х@пчетата.....Т@лупитекус
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Смешник

    10 0 Отговор
    Е тоя
  • 9 Волен Сидеров

    7 1 Отговор
    Това недоразумение...аз го направих
  • 10 Той е

    15 1 Отговор
    Илиян Тодоров е боклук от Атака.

    Коментиран от #11

  • 11 Спомен

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Той е":

    И е бияч, алкохолик! Вижте го в записите когато атакува НАФТИЗ с Волен.
  • 12 така така

    8 0 Отговор
    Toя въшкарник какво е свършил ... за София??
  • 13 Иван Грозни

    9 0 Отговор
    От първия до последния такива управляват държавата. Търтеят реагирал, че даже и министър-председателят и той реагирал. Тези лентяи не са сложени там да реагират, а да работят превантивно. Остава да предложи на НС пожарната да ваксинира населението. То бива ,бива ама пък чак толкова простотия не бива.
  • 14 Слона моя приятел

    2 0 Отговор
    ТО ТУКА В ИНДИЯТА ИМА ПО_МАЛКО БОКЛУК!!!
  • 15 Кретен

    10 1 Отговор
    Може, стига служителите на Чистотата да гасят пожари. Този е доказан И.диотт!
  • 16 Варна

    4 0 Отговор
    Те винаги виждат всичко за" първи път"... - Само, че има един куп служби, които се занимават с боклука и на тези служби им се плащата издръжката за ток, коли, ремонти, заплати, осигуровки, командировки и т.н. и т.н.
  • 17 Този нЪркомЪн

    5 0 Отговор
    Този нарк0ман ще ви управлява докато тикв0ча е на власт.
  • 18 Пожарникар

    9 2 Отговор
    Господин некадърник от некадърната партия на воленчо,ти изобщо идвал ли си в пожарната, изобщо имаш ли представа какво вършат тези хора.Трябва да има техника и хора на които това им е работата.Излез ти да чистиш безтуй нищо друго не правиш освен да предлагаш тъпи идеи.
  • 19 Що бе?Супер!

    6 0 Отговор
    Палете му къщите и колите на тоя отпадък и отивайте да чистите боклук покрай тях .И това нещо е областен управител.но от друга страна Онуй е министер- придсидател. Кво му плащаш?
  • 20 Тир

    4 0 Отговор
    Тоя е калинка в мъжки род, не не май си просто идиот
  • 21 анонимен

    0 3 Отговор
    Да прехвърлят звената за ПБЗН към общините и да ги задължат да действат в бедствени ситуации като тази.
  • 22 Щирлиц

    4 0 Отговор
    А не може ли който замърсява, той да чисти!? Каква поредна управленска наглост - едни замърсяват, а държавата облага с данъци тези, които не замърсяват и страдат от боклуците. Липсата на справедливост е унищожила империи, а ние далеч не сме силна държава.
  • 23 Щирлиц

    4 1 Отговор
    И не разбрах - вече пожарникари ще има ли, или ще са боклучистаци, с евентуално втора специалност пожарогасене? Или докато учат как се гасят пожари, ще са потопени в реката да търсят горими материали?
  • 24 Служител на МВР

    0 0 Отговор
    Областният управител на област София е един некадърник и нищо повече. Откъде на къде пожарната ще чисти речните корита. Нека служителите от Областна администрация и служителите от Общините по поречието на р. Искър да излязат и лопати и колички и да чистят реката. Защото тя е самърсена от тяхното безхаберие и нехайство. Маймуни долни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове