Отидете към основна версия

10 604 103

Шефът на ОЛАФ: Купени са неподходящи коли, парите трябва да се върнат

  • виле итала-
  • олаф-
  • мвр-
  • автомобили

Като класическа измама определи казуса с полицейските автомобили генералният директор на ОЛАФ Виле Итала

Снимка: БГНЕС

Нарушенията в обществена поръчка за високопроходими автомобили за полицията, открити от ОЛАФ, се разследват от прокуратурата. За "По света и у нас" на БНТ генералният директор на Агенцията Виле Итала съобщи, че разследването е установило, че вместо високопроходими коли за всякакви терени, МВР е закупило автомобили тип SUV, които не могат да се използват за охрана на граници в насечен терен. Така е нарушено споразумението с Еврокомисията за финансиране с близо 6 милиона евро.

От държавното обвинение съобщиха, че докладът е изпратен на Специализираната прокуратура в началото на януари и той вече е част от съществуващо досъдебно производство за "търговия с влияние", без да уточняват срещу кого. Разследват се данни за евентуална злоупотреба с власт и корупция при обявяването и провеждането на обществената поръчка.

Като класическа измама определи казуса с полицейските автомобили генералният директор на ОЛАФ Виле Итала пред БНТ.

"Манипулирането на обществени поръчки са класически случаи на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. Още по-тревожно е, че такава обществено значима институция като полицията е била жертва на такъв тип действия", заяви той.

Обществената поръчка, която ОЛАФ разследва, е финансирана със средства от фонд "Вътрешна сигурност" на Европейския съюз по споразумение от края на 2016-а година. В приложение към официалния вестник на съюза е записано, че средствата, които българското МВР получава, е за закупуване на високопроходими автомобили. Те е трябвало да бъдат за охрана на границата и с тях, в офроуд условия, граничните патрули да могат бързо да достигат групи с нелегални мигранти.

На сайта на вътрешното министерство в началото на март 2017 година е качено обявяването на обществена поръчка. От нея е видно, че е за доставка на поцейски автомобили с повишена проходимост. Поръчката е обявена на 2 март 2017 година по ускорена процедура с мотив завишен миграционен натиск по границата. Така месец и половина по-късно офертите са събрани и класирани, а на 20 април 2017 е обявен резултатът.

Според ОЛАФ нарушението в това, че вместо за високопроходими автомобили поръчката е обявена така, че се доставят автомобили тип SUV. В доклада на агенцията е записано, че закупените коли са от по-стари запаси, вместо нови.

"Разследването на ОЛАФ, проведено в периода юли 2018 г. - декември 2020 г. доказа, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са бил на склад. Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията. Всичко това означава, че парите - близо 6 млн. евро, не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати. Настоятелно призовавам българската прокуратура да обърне внимание на нашите препоръки за започването разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна. Това е ясен сигнал от наша страна, че никой не е над закона и ОЛАФ, заедно със своите партньори в Европа, ще работи неуморно, за да защитава парите на европейските данъкоплатци", каза още Итала.

Докладът на ОЛАФ е изпратен за разследване в Специализираната прокуратура. От там съобщиха, че той е приложен към образувано вече досъдебно производство за "търговия с влияние".

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 57 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове