Отидете към основна версия

15 725 164

Доц. Мангъров: Третата вълна е планирана за изборите

  • атанас мангъров-
  • вирус-
  • коронавирус-
  • заболели

Трябва да се отворят заведенията, трябва да се отворят стадионите. Децата да тръгнат нормално на училище, студентите – на лекции, смята специалистът

Снимка: БГНЕС

Третата вълна ще бъде точно по време на изборите, тя е планирана за тогава. Ако следите статистиката, което аз правя всеки ден, ще видите, че процентът на новооткритите заразени остава един и същ. Процентът на тези, които са в интензивните сектори, намалява. Днес например (б.а. вчера) са 3-4 души по-малко. Броят на хоспитализираните също е по-малък, отколкото в предните дни. Клиниката, на която съм шеф, е с 90 легла, имаме между 18 и 23 болни, в зависимост колко са изписани за деня. От тях истински болни са не повече от 3-4 души, които имат нужда да им се дава кислород. Това заяви доц. Мангъров пред Трафикнюз.

Дори и да се появи трета вълна, ние сме в състояние да я посрещнем. Няма нищо страшно, нищо обезпокоително. Не разбирам защо са тези мрачни прокоби, които се леят всяка сутрин от екраните на телевизорите – как ще дойде трета вълна, как пак ще се препълнят болниците. Това си е чиста проба всяване на страх. Има и съвсем конкретни мнения, като това на Ангел Кунчев, че третата вълна ще бъде точно по време на изборите. Да, сигурно ние точно тогава сме си я поръчали, каза специалистът.

Трябва да се отворят заведенията, трябва да се отворят стадионите. Децата да тръгнат нормално на училище, студентите – на лекции. Животът трябва да се върне към нормалния си ритъм. И ако се появи трета вълна, ние ще я посрещнем. На нас това ни е работата. Ако някой го е страх, да си даде оставката, и тези, които останем, ще се справим, категоричен бе Мангъров.

На въпрос: Възможно ли е коронавирусът да стане сезонен, както грипът например, той отговори :Поначало коронавирусите отговарят за около 10-15% от това, което наричаме настинки, от острите вирусни инфекции. Ако те можеха да станат такива, каквито са грипните вируси, досега щяха да са станали. Малко вероятно е според мен. Просто това е нов вирус, който по стечение на обстоятелствата е прескочил от животните върху хората. Той ще мине през цялото население на Земното кълбо и най-вероятно няма да има продължение. Тези неща са се случвали многократно в историята на човечеството. Това, което виждаме засега, е, че новите мутанти не са по-смъртоносни. Те не предизвикват по-тежко заболяване, но се разпространяват много по-бързо. Което би следвало да означава, че съвсем скоро ще довършат работата на стария, докато ние се мотаем с ваксините. А и, доколкото виждам, няма опашки от желаещи да се ваксинират, просто защото хората виждат, че това не е толкова тежко заболяване, колко се опитват да ни го представят.

И другото е, че тези, които са прекарали стария вариант, те не се разболяват от новия. Защото и старият, и новият вариант имат един и същ антигенен строеж, за което говори това, че ваксините действат и на стария, и на новия.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 166 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове