Отидете към основна версия

9 473 106

Ресторантьорите: Премиерът няма да ни послуша

  • ричард алибегов-
  • ресторанти-
  • коронавирус-
  • бойко борисов-
  • премиер-
  • заведения-
  • локдаун

Браншът се готви да отвори, но подготовката е предпазлива

Снимка: БГНЕС

„Надяваме се този път да се случи това, което казаха правителството и здравните власти. Изчакваме заповед. Отваряне на заведение след 3-4-месечна пауза е доста сложно”. Това заяви в предаването „Събуди се” по Нова телевизия председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. По думите му браншът се готви да отвори, но подготовката е предпазлива.

„Ние не сме освободили служители, но те са пръснати в цялата страна. Трябва да върнем хората в София, да заредим заведението. Това са големи инвестиции”, заяви още Алибегов. И обясни, че заведенията не могат да си позволят след 2 дни отново да бъдат затворени. Никаква еуфория не е завладяла и Сашо Аджев, собственик на заведение в Сандански. Защото волята на премиера за отваряне от 1 март все така зависи от данните на Националния щаб.

„Членовете на Щаба плашат хората с цифри, с нови заразени, ту има спад, ту има увеличение. Така че мисля, че премиерът ще послуша първо тях, отколкото да се вслуша в настояването на нас, ресторантьорите, да отворим и да работим по-нормално вече”, коментира Сашо Аджев. И точно заради подобни анализи, част от ресторантьорите въобще не се готвят за отваряне на първи март. „Първо защото персоналът е отдавна освободен”, обясни Сашо Аджев.

Сметките му не излизат, защото той не вижда как в несигурната COVID-обстановка ще успее да завърти колелото и да превърне разходите в печалби. „Трябва да заредим всичко ресторантите със стоки, да направим едно хубаво зареждане, тъй като вече сме изхарчили запасите, ако има такива. Трябва да вземем стока, да задействаме договори, от това ще тръгнат веднага и задълженията към НАП за осигуровки и данъци. Хората са още изплашени, несигурни”, коментира Аджев. Ресторантьорите искат гаранции и точни условия, при които може да се се стигне до ново затваряне. Колко заведения и ресторанти се готвят да отворят на 1 март? Стигна ли се до масови фалити? И ще разчитат ли от бранша на допълнителна помощ от държавата? Гледайте във видеото.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 36 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове