Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 07:48 17 115 73

Всяка четвърта кръчма остава затворена след 1 март

  • ресторанти-
  • заведения-
  • кръчми-
  • мерки

Все още от бранша не са предприели сериозни действия по подготовка за отваряне на заведенията

Всяка четвърта кръчма остава затворена след 1 март - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Всяко четвърто заведение или 25 на сто от ресторанти, кръчми, барове и дискотеки ще останат затворени след вдигане на ограничителните мерки, което се очаква да стане на 1 март. Това заяви Ричард Алибегов, председател на Българска асоциация на заведенията.

Той посочи, че това е информация, която има от колегите си. Най-вероятно изобщо няма да отворят голяма част от заведенията в зимните курорти, тъй като реално работа ще имат за по-малко от месец, преди приключване на сезона.

Все още от бранша не са предприели сериозни действия по подготовка за отваряне на заведенията. Причината е, че реално все още няма и заповед от Министерството на здравеопазването, в която да бъде регламентирано това. Докато няма заповед, нито един собственик или управител не предприема мерки за наемане на персонал и зареждане на обекта, обясни Алибегов.

„Телеграф“ съобщава, че в заведенията на бул. „Витоша“ работят само кухните, които предлагат доставки до дома или офиса. Столовете са вдигнати върху масите, които са затрупани и от други предмети. Няма и персонал, който да реди масите и да почиства обектите. Някои от заведенията пък са оставели масите и столовете в готовност за посрещане на клиенти, но те са все още непочистени.

Ресторантите, които са в готовност да отворят за клиенти от 1 март, очакват заповедта на министъра, за да се погрижат за наемане на персонал, ако са освободили старите си служители, както и за зареждане. Очаква се реалната подготовка да стартира 5-6 дни преди началото на март. Повторното отваряне на заведенията обаче изисква големи разходи като те зависят от капацитета на обекта.

Има такива, които ще успеят да направят първоначално зареждане с продукти за 3000 лева, но има такива, за които няма да им стигне и бюджет от 50 000 лева. Няма да могат да отворят заведения, които имат финансови затруднения да погасят дълговете си, да наемат персонал и т.н.

В момента състоянието на бранша е изключително тежко, тъй като много време не се работи, а разходите продължават да се трупат. Това са наеми, данъците, сметките и други, коментира Алибегов.

След като бъде издадена заповед, с която се разрешава отварянето на заведенията, ще бъдат регламентирани и противоепидимичните мерки, които трябва да се спазват. Обсъжда се капацитетът на заведенията да бъде намален наполовина с цел да се избягва контакта между непознати. Също така ще бъде задължително носенето на маски от персонала, ще се прави и честа дезинфекция на повърхностите. Обсъжда се също и въвеждане на вечерен час за работа на ресторантите през първите две седмици, ако се приеме, че втората половина на март да бъдат отворени и нощните заведения. Ограничението за работа ще е най-вероятно както при хотелите, а именно до 22 часа. Сред другите мерки, които предвижда браншът, е да праща служителите регулярно на антигенен или PCR тест.

В тази връзка Алибегов коментира, че тази практика е прилагана и при първото отваряне на заведенията през пролетта на миналата година. Тогава се установило, че много малко от служителите, които работят в този бизнес, имат положителни резултати от теста. Алибегов заяви още, че смята за добра идея заетите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно, както предложи вицепремиерът и министър на туризма, за да осигурят своето и това на клиентите спокойствие.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 35 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заинтресован

    55 8 Отговор
    От къде се започва да се брои? Как да знам коя е четвъртата?
  • 2 Последният софиянец

    58 49 Отговор
    Тия дето остават затворени са ПРЕДАТЕЛИ!!! Гербаджии! Отворете бе, стига сте слугували на Тиквата. Отворете да покажем че сме българи и сме по-силни от ГЕРБ и НОЩ

    Коментиран от #56, #69

  • 3 ДПС И ГЕРБ ЗА ЖАЛОСТ СА МАФИЯА И АКО Н

    70 9 Отговор
    ДПС И ГЕРБ ЗА ЖАЛОСТ СА МАФИЯА И АКО НЯМА ЗАТВОР ДО ЕДИН ОТ ТЯХ ТЕ НЯМА ДА СЕ СПРАТ ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ СМЕНИЯ НО НРАВА НЕСИ
  • 4 Гост

    70 56 Отговор
    Не ходя по кръчми и не ми пука да ли ще отварят.

    Коментиран от #24, #26

  • 5 Ресторантьор

    28 56 Отговор
    Изнемогваме, махнете въобще ДДС-то за да оцелеем

    Коментиран от #23, #32

  • 6 Рап

    39 73 Отговор
    Отивайте и помагайте в болниците,ще изкарате някой лев! Няма да ви отворят,него ли разбрахте? Размърдайте се стига мързелува по големи лентяи от вас няма!
  • 7 Кръчмар

    44 5 Отговор
    Толупа каза "ОТВАРЯМЕ" !!!
  • 8 Хоху

    70 19 Отговор
    Собствениците да се мобилизират и да се Опитат да си свалят столовете от масите и да си подредят заведенията. Баа нямало кой да им изчисти заведението хаха Явно още имате мазнинка щом чакате някой да ви нареди Столовете :))
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Рошко

    30 7 Отговор

    До коментар #9 от "Мишо":

    И наркотици
  • 11 Нямам срам

    44 42 Отговор
    Аз на кръчми не ходя.По хубаво от домашно приготвеното няма .Да се съберат две семейства у дома няма по хубаво .... а това че българина го мързи да готви е отделен въпрос

    Коментиран от #16, #41, #61

  • 12 Протест срещу безобразията в България

    69 5 Отговор
    Няма институции на която да се обадиш и да кажеш, че днес са извозени 20-30 камиона дървесина от региона в който живееш. За 30години всичко ама всичко каквото може да се вземе и да се продаде вече е изнесено за друга държава, май вече е дошъл и нашия ред. Последните години излъгаха селяните с каквито се сетиш видове заболявания по животните за да ги избият, постигнаха го, сега е ред на хората и това им се получава като денонощно ги стресират този ковит, само и само да приключат и с хората. Докато народа мълчи ще ни промиват мозаците но скоро това търпение ще свърши и не знам дали всеки ще си получи заслуженото, дано е скоро.

    Коментиран от #71

  • 13 Йордан,дан,дан

    52 9 Отговор
    Скромната ми прогноза е,че след няколко дена ще има нова,забранителна заповед.Новозаразените растат и се изчаква тази тенденция да стане седмична...След Великден ще се отворят кафенета и ресторанти!

    Коментиран от #29

  • 14 Нямам срам пред вас

    28 40 Отговор
    За какво са ни ресторанти ... иди на село заколи прасето пребери се направи салата изкарай скарата виното ... ама пуст мързел българина е свикнал на готово иди даде 50 лв в някоя кръчма че да не цапа чинийте и неговата кифла да не счупи маникюра

    Коментиран от #70

  • 15 истина е

    39 32 Отговор
    Абе народа пари за хляб няма ,те за кръчните са заревали !!

    Коментиран от #20

  • 16 Бай Ставри

    18 10 Отговор

    До коментар #11 от "Нямам срам":

    Май двама мързеливци не обичат да готвят да не са от лявото течение
  • 17 АЛЕКСАНДРОВ....БАШДОКТОРА

    27 7 Отговор
    КОГАТО КАЖЕ БОРИСОВ, ТОГАВА СЕ ОТВАРЯТ ЗАВЕДЕНИЯТА....ВСЕКИ ДА СИ ПРАВИ САМ СМЕТКАТА......
  • 18 Българин

    67 7 Отговор
    Отваряйте всичко и оставете хората да си живеят нормалния живот. Който го е страх да не ходи в заведения.
  • 19 Докато целия български народ не скочи и

    48 5 Отговор
    Докато целия български народ не скочи и не помете това крадливо правителство. Няма кой друг!

    Коментиран от #25

  • 20 АЛЕКСАНДРОВ....БАШДОКТОРА

    29 18 Отговор

    До коментар #15 от "истина е":

    АКО ТИ НЕМАШ ПАРИ ЗА ХЛЯБ, ДРУГИТЕ ИМАТ.....И ЗА КРЪЧМИ

    Коментиран от #30

  • 21 щаб за честни избори в България

    37 6 Отговор
    На Българите им харесва да ги управляват мафиоти, както казва тиквата, харесвани ни да ни го набива с 200, умното население от което зависи държавата отдавна е зад граница...
  • 22 Христо

    28 8 Отговор
    Че те по зимните курорти работеха половината от обектите въпреки забраната. Тоя индивит до кога ще деяматизира и ще се изживява на тартор?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Отровното трио

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Гербав!

    Коментиран от #54

  • 25 Орлов град

    44 7 Отговор

    До коментар #19 от "Докато целия български народ не скочи и":

    Да, но народът прост! На протестите сме около 20-30 истински българи, такива които искат да ги измитаме. Ама и вчера някакви си шофьорчета пак се дървеха, че бил затворен Орлов мост. Ей затова народът си заслужава Тиквата

    Коментиран от #60

  • 26 Неканен гост

    29 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Не е важно дали ходиш или не - важното е да си солидарен.

    Коментиран от #64

  • 27 Мария Сълкова

    49 10 Отговор
    Слушайте професионалистите, специалнстите като ПРОФ. КОЖУХАРОВА, ДОЦ. МАНГЪРОВ, ПРОФ.ЧОРБАНОВ И МНОГО. ДРУГИ БЪЛГАРСКИ И СВЕТОВНИ УЧЕНИ, които говорят като медици, а не общи приказки ! Оставете хората да живеят нормално, без да им надуват главите с математики! Болните да се лекуват в дома или в болница, в зависимост от състоянието им, о останалите да работят и живеят спокойно и без стрес!

    Коментиран от #28, #34, #63

  • 28 НОВО ПЕТ

    13 33 Отговор

    До коментар #27 от "Мария Сълкова":

    А КОГАТО БОЛНИЦИТЕ СА ПРЕПЪЛНЕНИ, КЪДЕ ДА ЛЕКУВАМЕ БОЛНИТЕ....НА ПЕЙКАТА В ГРАДИНКАТА....ИЛИ ДА МРЪТ ПО...СТЪЛБИТЕ

    Коментиран от #33, #35

  • 29 Слаб Математик

    38 6 Отговор

    До коментар #13 от "Йордан,дан,дан":

    Не съм математик, но пресметнах, че с този брой "заразени" сега, рязкото нарастване на "заразените" ще е на 1 Април, пикът ще е на 4 Април и на 5 Април вирусът ще изчезне. За да е точна прогнозата, проверих и на боб - излиза същото.
  • 30 Хоху

    10 4 Отговор

    До коментар #20 от "АЛЕКСАНДРОВ....БАШДОКТОРА":

    Башдоктор да не е производно на Башмайстор ;)
  • 31 Без значение

    15 20 Отговор
    Все ми е едно.

    Освен мазните кръчмари, които освен да печелят за друго не мислят, някой друг интересува ли го това??
  • 32 НАП

    13 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ресторантьор":

    Добре, а да ти премахнем ли и данъка ?

    Коментиран от #45

  • 33 Мария Сълкова

    31 8 Отговор

    До коментар #28 от "НОВО ПЕТ":

    Всичко е пропаганда 😉болниците са празни

    Коментиран от #36

  • 34 искаш ама

    5 14 Отговор

    До коментар #27 от "Мария Сълкова":

    Цензура ли искаш да наложиш ???

    Искаш да не се говори за това което се случва ???

    Комунизма отдава отмина момче

    Коментиран от #38

  • 35 Ако

    26 1 Отговор

    До коментар #28 от "НОВО ПЕТ":

    Ако, ако, ако цапа гащи и мирише. А ако дойдат извънземните, ами ако в софия изригне вулкан. За да не се препълват болниците и за да имаш добро здравеопазване - излизай да гласуваш!

    Коментиран от #37

  • 36 НОВО ПЕТ

    15 6 Отговор

    До коментар #33 от "Мария Сълкова":

    ЩОТО НОСИМ МАСКИ И СПАЗВАМЕ ОГРАНИЧЕНИЯТА.......

    Коментиран от #55

  • 37 НОВО ПЕТ

    9 28 Отговор

    До коментар #35 от "Ако":

    МАЙ ЗАБРАВИ ЧЕ ПРЕДИ 27.11.2020...НЯМЪШЕ КЪДЕ ДА ГИ НАСТАНЯТ И МРЯХА НА...СТЪЛБИТЕ....
  • 38 Ами

    25 3 Отговор

    До коментар #34 от "искаш ама":

    какво точно се случва. Ако искаш да се говори за това което се случва, ами огледай се, ослушай се, помисли! Всичко се наглася за изборите. Информацията която ти "набиват" в главата е пълен боклук. Всеки може да си я интерпретира както си иска. МИСЛИ !

    Коментиран от #46

  • 39 Та това е суперско 😂😂😂😂

    11 1 Отговор
    Има шанс за бегето да се оправи😂😂😂😂
  • 40 Бесен

    24 6 Отговор
    Къдe вcъщнocт ca нaй-мнoгo, и колко е многото?

    Coфия - 369 зaрaзeни (нe бoлни) oт1242568 души нaceлeниe и нeзнaйнo кoлкo изcлeдвaни или 0.02%

    Пловдив - 72 зaрaзeни (нe бoлни) oт 347851души нaceлeниe и нeзнaйнo кoлкo изcлeдвaни или 0.02%

    Бургac - 137 зaрaзeни (нe бoлни) oт 201779 души нaceлeниe и нeзнaйнo кoлкo изcлeдвaни или 0,07%

    Тaзи инфoрмaция e пълeн б0клук. Кaквa инфoрмaция ни дaвa тoвa.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Аху-иху

    18 5 Отговор
    Ама ние се разцепваме да си ходим на гости със съседи и приятели, ядем, пием, хилим се, децата си играят и всички са доволни. Който иска, знае как!

    Коментиран от #62

  • 43 АЛЕКСАНДРОВ....БАШДОКТОРА

    3 11 Отговор
    ЩОМ БАЦЕТО РАЗПОРЕДИ....ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ......ИНАЧЕ ЛОШО ЗА ВАС.....ДРУГАРИ
  • 44 Време е за Апартамента!

    4 6 Отговор
    Тези които са в обръча на ГЕРБ и ДПС ще отворят на 100%. Другите да се спасяват..
  • 45 Последният софиянец

    11 5 Отговор

    До коментар #32 от "НАП":

    Абе гербав, аз сам съм си го премахнал като не го плащам. Нищо няма да ви дам! Пари като данъци ще давам само на генерал Румен Радев

    Коментиран от #59

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Тредстоун

    15 8 Отговор
    Държавата толкова пари им наля че не изпитват никакво желание да си променят дереджето , по им са сладки парите които взимат без да работят. Естествено тези които са лъготили и не са плащали пълни осигуровки , счетоводно са били на ръба на фалита за да крият данъци сега духат супата , но така и трябва.
  • 49 жждд

    14 8 Отговор
    Ау, шок и ужас! Какво ще правим сега? Икономиката затъва, щото всяка 4. кръчма няма да отвори! Тя цялата икономика на кръчмите се крепи.
  • 50 ДЖОТО

    9 5 Отговор
    ЩЕ ОСТАНАТ ОТВОРЕНИ КРЪЧМИТЕ НА НАШИТЕ ХОРА ОТ ГЕРБ,ДРУГИТЕ,ЩЕ ЧАКАТ ДО ИЗБОРИТЕ!
  • 51 даскал Генчо

    16 6 Отговор
    ГОЛЯМА РАБОТА, ЧЕ НЯМА ДА РАБОТЯТ.
    Нали им намалиха ДДС-то, и шефовете спечелиха. Бачкаторите ще мрат. Установи се ,че болшинство от кръчмите осигуряват на минимума. Стана страшно като им поискаха отчетите.

    Коментиран от #58

  • 52 Ричард

    11 1 Отговор
    аре бегайте, всеки четвърти който закъснее, ще налее пари в заведенията на първите отворили
  • 53 Кака Николинка

    13 4 Отговор
    Пандемията е само параван за въвеждане на новия ред, в който хората ще са роби, няма да притежават нищо и ще са щастливи

    Коментиран от #57

  • 54 Гъзар

    9 9 Отговор

    До коментар #24 от "Отровното трио":

    Аз също не ходя в тъпите заведения и не съм гербав.
  • 55 Мария Сълкова

    11 6 Отговор

    До коментар #36 от "НОВО ПЕТ":

    99%от хората не носят маски 😉Въпреки това балниците са празни
  • 56 хеий

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последният софиянец":

    ЗАЩО НЕ ВЗЕМЕШ ДА СЕ НАВРЕШ ТАМ ОТ КЬДЕТО СИ ИЗЛЕЗАЛ БЕ ВЛЕЧУГО.
  • 57 до кака Николинка

    4 3 Отговор

    До коментар #53 от "Кака Николинка":

    ДРУГАРКО МОЗЬКЬТ ТИ Е КОЛКОТО НА ЕДНА БЬЛХА. ЗАТОВА ПО ДОБРЕ МЬЛЧИ.
  • 58 Истина

    7 3 Отговор

    До коментар #51 от "даскал Генчо":

    Точно така ,не са плащали осигуровки на работниците си,и много от работниците им нямаха право на тези 24 лева които им отпущаше дьржавата в момент на затворено заведение. и така изплува сивия сектор при тези които най много ревьт.
  • 59 абе

    3 7 Отговор

    До коментар #45 от "Последният софиянец":

    Дай си и задника ако искаш на господин Радев ,и без теб ще минем.
  • 60 до орлов град

    3 9 Отговор

    До коментар #25 от "Орлов град":

    Защото сте най големите 20-40 паразита в тази дьржава ,заедна с разпопеншя поп с проскубаната брада,и пияната склероза Инджова.
  • 61 Баро

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Нямам срам":

    Кръчмите не са за семейни
  • 62 Баро

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Аху-иху":

    На това му се вика битов алкохолизъм
  • 63 Бат Бойко е

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Мария Сълкова":

    Не може трябва да крадем няма време
  • 64 Баро

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Неканен гост":

    Абсолютно вярно всичко е навързано на синджир една халка да няма и връзката приключва ама тъпаците не мога да го разберат
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 4455

    3 14 Отговор
    А бе какви заведения ще отваряте бе?! До края на февруари ще се заразяват по 4000-5000 на ден, защото пуснаха и учениците. Иде пролет, ще се стопли времето и вируса ще спадне. Малко търпение още! Е гати хората и чудото

    Коментиран от #68

  • 67 Нане

    9 1 Отговор
    Как ще отворят като главната цел на това правителство а и не само то това е в глобален мащаб е да се съсипе тотално икономиката на държавите. А по бедините като България да не може да се възстанови от последствията. Тотална промяна и ново управление за държавата! Стига с тази корупция,олигархия,кражби и лобизъм! Април наближава! Мислете с главите си за да не сте роби и да живеете в подтисничество още дълги години.
  • 68 провициалист

    9 1 Отговор

    До коментар #66 от "4455":

    нито един лев от парите дадени за затворените бизнеси не е от държавната хазна -европейскин са парите и явно свършиха и ресторантите ще заработят след март независимо каква е заболявоемосста ,
  • 69 Ха ха

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последният софиянец":

    А ако вече са фалирали?Ще чакаш новите собственици да се борят с Тиквата,така ли?Че Кой ще има парите за да изкупи фалиралите фирми?Пишеш ,колкото да не заспиш.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Справедливост

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Протест срещу безобразията в България":

    ?ИСКРЕННО СЕ НАДЯВАМ ВСИЧКИ ПАРАЗИТИ ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ .А ТЕ СА МНОГО И ЖАЛКО ЧЕ НЕ СЪМ АЗ ТОЗИ КОЙТО ДА СЪДИ.ЩЕ ИМ ПОКАЖА КАКВО Е ТОВА ДА СИ ДИКТАТОР......ВСИЧКИ МАФИОТИ И СЕЛСКИ ТАРИКАТИ ПОД Н--А
  • 72 Деян Иванов

    0 0 Отговор
    "Кръчма" е сайтът ви. А ние сме ЗАВЕДЕНИЯ.
  • 73 Ццц

    0 1 Отговор
    Който иска да ходи да яде застоялата им храна. Намалиха им ДДС, те качиха цените.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове