Отидете към основна версия

14 869 132

Решението на Кьовеши е звучен шамар за Гешев и Прокурорската колегия към ВСС

  • лаура кьовеши-
  • европейска прокуратура-
  • европейски делегирани прокурори-
  • българия-
  • адв. камен добрев-
  • боец

"Искрено се надявам да има нов избор, с нови кандидати и нов звучен шамар", каза адв. Камен Добрев от БОЕЦ пред ФАКТИ

Адв. Камен Добрев, снимка: ФАКТИ

Европейската прокуратура, ръководител на която е силно одобряваната румънска прокурорка Лаура Кьовеши, отхвърля седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България. Това научихме вчера от интервю на EURACTIV България с началника на кабинета на Кьовеши - Милан Ярон.

По темата днес от ФАКТИ потърсихме адв. Камен Добрев от гражданско сдружение БОЕЦ, които са изключително активни по въпроса кои и какви ще са хората от България, които ще станат европейски делегирани прокурори.

"Наистина имахме огромни очаквания, че Европейската прокуратура ще има огромни резерви, най-вече заради начина, по който се проведе този избор и относно самите кандидати. Това, което казаха от Европейската прокуратура, е именно, че се търсят хора, които "да проявят независимост и морален интегритет". Това са думи на Ярон началник на кабинета на Лаура Кьовеши'', започна адв. Добев.

"Личното ми мнение за този избор е, че беше предначертан - отново, доколкото чисто математически - от 31 кандидати Гешев беше посочил 10 и 7 от тях бях действително избрани. Големият въпрос обаче е кои са тези трима и въобще какво пише в писмото на Европейската прокуратура до българското правителство и Прокурорската колегия към ВСС. Ние в момента разсъждаваме въз основа на дадено интервю. Нямаме самото писмо с реалните аргументи. Според мен трябва да вникнем и извън този дипломатичен език, който безспорно Европрокуратурата е длъжна да спазва. Важно е да видим официалния отговор на Европейската прокуратура, кои са точно имената, защото да - изборът е отново в Прокурорската колегия, и да - той ще се повтори най-вероятно, но пък Европейската прокуратура не е задължена да приема когото и и да е", допълни той.

На наш въпрос за самия избор, юристът от БОЕЦ заяви, че: "Проблемът не просто е, че ги избира ВСС, а че ги избира Прокурорската колегия към ВСС. Знаем на кого са подчинени тези хора".

"Иначе самият избор, ако трябва да сме честни, единственият кандидат, който си позволи да отговори на всички въпроси, в това число и на въпросите на нашето сдружение, които зададохме, и да направи ясна оценка на състоянието на прокуратурата, на ръководството на главния прокурор - на този и предишния, беше един-единствен и всички знаем неговото име (б.р. визира се следовател Бойко Атанасов). Всички останали по един или друг начин, които са част от следствието и прокуратурата, са зависими от главния прокурор, и когато свърши техният мандат на делегирани европейски прокурори те отново ще бъдат кариерно зависими от Гешев", заяви още адв. Камен Добрев и добави, че от БОЕЦ са задали своите въпроси, но на кандидати е казано, че мога да отговорят само ако пожелаят. Въпросите са били: как приемате мандата на Цацаров, като какъв определяте мандата на Гешев до момента и т.н. "Това са все резонни въпроси, които могат да покажат дали този кандидат има смелостта да бъде независим и да се противопостави на йерархична зависимост в прокуратурата", обоснова се адв. Добрев.

"Занапред може да се поиска една много ясна прозрачност във всеки един избор, който се прави, не само за тези 10 позиции, да има обществено обсъждане. Не знам дали въобще функционира Гражданският съвет към ВСС, защото той е напълно замразен. Ако влезете в сайта на ВСС ще видите, че те не са заседавали или поне не са публикувани протоколи от техни заседания в продължение на вече 3 години, мисля. Това са неправителствени организации, които участват и би трябвало да подпомагат Висшия съдебен съвет, организации, които би следвало да следят за прозрачността в него именно при такива избори. Ние обсъждаме неща в посока да кандидатстваме за влизане в този Граждански съвет, за да му възстановим живота, да може отвътре да даваме идеи и да подпомагаме, макар и да знаем какво е състоянието на Съвета (б.р. ВСС). Оповестеното вчера е ясен знак, че и Европа знае какво е състоянието на Съвета и как се избират административни ръководители. За нас това е прекрасен подарък за вчерашния празник и звучен шамар за Прокурорската колегия и лично за Гешев'', добави юристът от БОЕЦ.

За евентуалните български делегирани европейски прокурори адв. Добрев смята, че: "Хората, които са на по-ниско ниво и не са издигнали с помощта на Колегията, и не са част от този клиентелизъм, според мен имат по-голям шанс да се еманципират от тази зависимост".

"Искрено се надявам да има нов избор, с нови кандидати и нов звучен шамар. Тоест ново връщане, защото това, което се случи е, че чугуненото мнозинство в Прокурорската колегия, заедно с Гешев, посочиха едни и същи кандидати - 7 от 10, които бяха номинирани от Съвета. За мен отново имаше задкулисна договорка между всички членове на колегиите и те гласуваха под диктовката на Гешев. Дали всички 10 са част от договорка, аз не смея да твърдя, но чисто математически сметките нямаше как да излязат... Точно тези, които Гешев посочи - 7 от 10 да са избора и на Прокурорската колегия'', обясни адвокатът.

"Посланието от Кьовеши е ясно - знаем много добре как ВСС избира и това при нас няма да мине. Но изразните средства са отново дипломатични. Европа трябва да се раздели с този бон тон. Той е непонятен както за овладелите съдебната система, така и за нас - гражданите. Сега е моментът, в който ние трябва да засилим своя натиск, защото това е подадена ръка към нас (б.р от Европейската прокуратура) и сега с всякакви законови методи, с които разполагаме, трябва да окажем натиск", категоричен бе на финала адв. Камен Добрев.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове