Отидете към основна версия

3 182 20

Българите в чужбина няма да гласуват машинно

  • избори-
  • гласуване-
  • машини-
  • чужбина

Срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната изтича на 9 март

Снимка: БГНЕС

Българите в чужбина ще гласуват само с хартиени бюлетини, съобщи БНТ.

В секциите зад граница няма да има машинно гласуване. Няма да се отбелязват преференции в отделните листи от кандидати за народни представители. Хората, които са подали заявление, че ще гласуват в чужбина, ще бъдат отписани от окончателните избирателни списъци у нас, но ще могат да гласуват по постоянен адрес, ако се приберат в България.

Най-много българи са заявили желание да гласуват в Турция, Великобритания и Германия. Като заявления от тези страни пристигат постоянно и със сигурност ще се увеличат до 9 март, когато е крайният срок за подаването им. Най-малко - само по едно заявление са подадени в Сирия, Ирак и Афганистан. Подадените вече редовни заявления са над 73 хиляди.

"Имайте предвид, че на предходните избори е имало само 45 хиляди такива заявления. Интересът е голям", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича на 9 март. На 13 март вече ще бъде ясно в кои населени места извън страната ще има открити секции. Очаква се това да бъдат над 420 секции в близо 80 държави.

"Това, че сте подали заявление от едно населено място не ви ограничава. Всеки избирател в чужбина може да гласува в секция, която е най-близка и достъпна за него.Трябва да попълни само едно Заявление, че ще гласува веднъж. Това е форма номер 17", обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Декларацията е публикувана на сайта на ЦИК и препоръката е хората, които ще гласуват в чужбина, да я изтеглят и попълнят предварително, за да не се губи време в избирателните секции.

До 16 март списък с подалите заявления, че ще гласуват зад граница, ще бъде изпратен в ГРАО и тези хора ще бъдат отписани от окончателните избирателни списъци.

"Много хора правят справка в момента и виждат, че все още имената им са част от предварителните избирателни списъци. Срокът е 18 дни преди изборния ден, когато ще бъдат изготвени окончателните избирателни списъци и когато тези имена не би трябвало да фигурират, т.е. служебно трябва да са заличени", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Всеки, който е в чужбина, ще може да гласува в секция, която е открита в съответната държава, независимо дали е заявил или не предварително това. Ако пък някой е подал заявление за гласуване зад граница, но се наложи да се прибере в България, ще може да гласува, като бъде дописан ръчно в избирателния списък.

"Ако към датата на изборите се намира в страната, може да гласува и в секцията, в която е постоянния му адрес и където е фигурирал предходно списъка на избирателите", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Зад граница ще се гласува само за регистрираните в ЦИК партии и коалиции.

Няма да се отбелязва преференция за отделен кандидат от листите. Няма да може да се гласува и за независими кандидати. Вотът ще бъде само с хартиени бюлетини.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове