Отидете към основна версия

8 825 72

Ето заради кого българите в чужбина не могат да гласуват машинно - адв. Славов пред ФАКТИ

  • избори-
  • гласуване-
  • чужбина-
  • машини-
  • българите в чужбина-
  • адв. петър славов-
  • петър славов

Българите в чужбина дължат това на мнозинството в парламента на ГЕРБ, ДПС, БСП и т.нар. патриоти

Адв. Петър Славов, снимка: ФАКТИ

"Машинното гласуване за българите в чужбина бе отменено от това, което имаме като парламент". В това бе категоричен пред ФАКТИ адв. Петър Славов, бивш народен представител, част от Групата за натиск в 43-ия парламент, в която бяха още икономистът Мартин Димитров и инженерът Методи Андреев.

Припомняме, че във вчерашния ден широка публичност доби новината, че българите в чужбина няма да имат възможността да гласуват машинно, както и да гласуват преференциално за даден кандидат в листите.

И двете неща са крайно възмутителни, като по темата нямаше по-подходящ събеседник от представител на Групата за натиск, които са завели стотици дела срещу ЦИК заради действията и бездействията им, а и по принцип излизането от каменната ера в гласуването е тяхна отдавнашна кауза.

"Като променяха Изборния кодекс 2019 г., когато махнаха възможността за електронно гласуване, в чл. 212, ал. 5 написаха също така, че не се гласува машинно в секциите с по 300 избиратели, институции за социални услуги, избирателни секции на плавателни съдове и избирателни секции извън страната. ЦИК в случая се позовават на записаното в Изборния кодекс и те сами за себе си са си чисти", уточни адв. Славов.

"Това се е знаело от достатъчно рано и е направено достатъчно умишлено. Безобразно е отношението и на Централната избирателна комисия, и на досегашните депутати в парламента към тези хора, защото не само, че отмениха 2019 г. въведеното от нас (Групата за натиск) дистанционно електронно гласуване, не само, че не въведоха гласуването по пощата, което им предлагаме от 3 години насам, а те се правят на разсеяни - било рано, а после било късно и накрая пак нищо, ами и при промените за машинното гласуване забраниха на българите в чужбина да гласуват машинно. А на практика, ако имаше машинно гласуване и за тях, това щеше да облекчи процеса от гледна точка на това, че щеше да има още едно място за гласуване в съответната секция'', заяви още юристът, който в момента е кандидат за народен представител (гражданска квота) от "Демократична България" в 25 МИР в София.

"С дипломатическа поща носят чувалите с бюлетини и за тази работа ни се смее целият свят. Това правят в момента, точно по принципите от XIX в. - чувалът в кабината на самолета. И там ги питат: "Какво е това"? И те отговарят, че е дипломатическа поща. Вътре са нахвърляни протоколи, бумаги, какво ли още не... Черен чувал, вързан с тиксо", обрисува картинката на българските избори той.

Адв. Славов заяви още, че българите в чужбина могат да поискат от националния омбудсман да сезира Конституционния съд за това ограничаване на права. Ограничаване и с това, че няма да могат да гласуват машинно, и с това, че няма да могат да гласуват преференциално.

"Преди всичко обаче, в момента основното, което могат да направят, е да накажат с вота си тези хора, които на практика им отнеха и електронното гласуване, и не въведоха такова по пощата, както и направиха тези поразии с машинното гласуване. Всички много добре ги знаем кои са, това е мнозинството на статуквото в ЦИК и мнозинството в парламента на ГЕРБ, ДПС и БСП, което прие тези промени с помощта на т.нар. патриоти", завърши той.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове