Отидете към основна версия

8 574 32

Европейската заповед за арест и сагата на Евгения и Николай Баневи

  • евгения банева-
  • николай банев-
  • баневи

Страсбург приема, че прокурорите не са съдебен орган, а само страна, осъществяваща обвинителна функция

Снимка: БГНЕС

Точно 2 години и 5 месеца от арестуването на Евгения и Николай Баневи!

Така започва писмото на майката на Николай Банева - Мария Банева до медиите.

След 8 месеца арест Евгения Банева бе освободена под подписка, заради налагаща се операция на карцином на щитовидната жлеза.

Николай Банев е в Софийския централен затвор и очаква своето освобождение след "тежкото" решение на специализирания съд с конкретен съдия г-н Комсалов.

Защо Н. Банев не излиза от затвора, след като "лежи" без присъда и в хода на делото се очаква категоричното решение на следните важни въпроси:

1. Къде са доказателствата за помпозните обвинения? Не само, че вече не се дискутират, но не са доказани и удостоверени на толкова много заседания!

2. По време на "процеса" се представиха от адвокатите Хр. Ботев, Ивета Анадолска и Татяна Дончева документални опровержения от институции като НАП, банки, разглеждани фирми и др. за обвинения по член 321. Тези опровержения са приети от съдията, но не се разглеждат, пренебрегват се и умишлено се скриват като изключително важни защитни средства.

3. Невалидната европейска заповед за арест (ЕЗА) опорочава в генезиса си целия процес.

Тази тема е най-актуална и изисква своя солиден коментар.

На 10 март, т.г. съдът в Люксембург нареди, че европейските заповеди за задържане трябва да се контролират от съда.

Никоя държава от ЕС вече няма да изпълнява европейските заповеди за арест, издадени от прокуратурата в България, докато страната не промени закона така, че да бъде осигурен съдебен контрол върху тези прокурорски актове.

Адвокат Михаил Екимджиев коментира това, че рано или късно беше ясно, че ще се стигне до такова решение, то довежда до абсолютно неоснователно задържане и "лишаване от свобода" за седмици, дори за месеци на български граждани в чужбина. Тази заплаха за произволно лишаване от свобода явно е несъвместима с основните принципи на европейското право.

Страсбург приема, че прокурорите не са съдебен орган, а само страна, осъществяваща обвинителна функция.

Екимджиев напомни, че по такива знакови дела, сред които са и Баневи, прокуратурата е поискала екстрадация именно само на базата на прокурорски постановления за задържане. Т.е., следва категоричният извод, че след като Баневи са екстрадирани по силата на ЕЗА, това е извършено в нарушение на Европейското право. По делото срещу държавата, което Баневи водят в Софийски градски съд, иск срещу прокуратурата е предявен по Закона за отговорността на държавата за нарушение правото на ЕС.

Прокурорите Дойчева и Стоилов, които "чинно" и амбициозно присъстват на всяко заседание против изкуствено създадената и със смяна на редица лица, ОПГ Баневи от мъж, съпруга и майка, без да изчакат доклада на специализираните органи по издирване и задържане (?), без да се запознаят със СРС-та (?) и въпреки изричното изискване на европейското законодателство подобна заповед да е потвърдена от съда, изпращат ЕЗА на френските партньори.

На 26.10.2018 г., същият ден е арестът във Франция, прокурор Дойчева, гл. секретар на МВР и председателят на ДАНС издават документ, който разрешава на определените органи да нахлуят в дома, офиси и сгради на свързани с ОПГ Баневи юридически лица. А тези "набези" разтурват дом и офиси, като се изземват документи, семейни принадлежности, даже скромни женски предмети. Групата от 20-ина човека разглежда всеки ъгъл, дори от любопитство или ирония. За сетен път задавам въпроса: тук има ли човешко отношение, грижа или законност по следните казуси:

- личността и нейната биография;

- семейството - как живее, какви средства има за живот в такива обстоятелства;

- персонална отговорност на хора от съдебната система изисква ли се;

- здравето и живота на задържаните какво означава;

- правото на достъп до информация и обратна връзка на следствието с медиите и подсъдимите се осъществява единствено посредством защитниците, които са силни преди всичко в съдебната практика;

- условията и социалната среда на задържаните са в разрез с хуманността и ЕКЗПЧ;

- самото съдебно следствие е архаично, допотопно и ужасяващо продължително;

- самата законова възможност да се осъжда по убеждение е атавизъм от отминали в съвременните държави времена;

- унищожаване бизнеса на подсъдимите;

- предварителни публични "присъди" още в началото на процеса;

- нарушаване на ЕКЗПЧ още от непризнаването на периода на "задържане под стража" в чужбина до ден днешен;

- трикратно отлагане от страна на Министерството на правосъдието за искане на отговори по дела в Страсбург;

- цялата правозащитна система не набира смелост да разголи системните недъзи на специализирания трибунал, фактически незачитащ правата на човека и презумпцията за невинност като сбор от хора, неподчинени единствено на закона!

Европейската конвенция по правата на човека е издигнала в приоритет семейното положение на обвиняемите при определяне на мярката за неотклонение. С никакво подобно човешко отношение не се характеризират действията на родната Специализирана прокуратура и Специализирания съд, които издадоха европейска заповед за арест при скандално известни обстоятелства. И оставиха малолетните деца на Баневи самички на френското летище на произвола на съдбата. Именно тук ще отбележа, че прокурор Дойчева често напомня за това, че се "прекалява", говорейки непрекъснато за трите деца, за които страхът от неизвестността и болката от принудителната раздяла нанасят трайни последици в детската психика.

Човечността и честността, които формират законността, остават и ще бъдат основните човешки добродетели, изграждащи тъканта на обществото.

Дали ще дочакам този "звезден" миг на българската демокрация?


Мария Банева

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове