Отидете към основна версия

7 896 84

Собственичката на заведение, която отказа да го затвори, написа емоционално писмо към българите

  • заведение-
  • противоепидемични мерки-
  • затваряне-
  • росица коцева-
  • писмо-
  • локдаун-
  • коронавирус-
  • ресторант

"Тази заповед, мили Съграждани е нищожна по ред причини, и ние ще докажем това!", пише Росица Коцева

Илюстративна снимка: БГНЕС

Преди няколко дни разказвахме за Росица Коцева, която протестно отказа да затвори своето заведение в столицата въпреки разпоредбите на Министерството на здравеопазването. Информирахме ви как заведението беше проверено от полицията и РЗИ, как на собственичката бяха съставени предписания, че не се спазва заповедта на здравния министър. Въпреки това Росица Коцева остана категорична, че заведението ще продължи да работи. По закон ако предписанията не бъдат изпълнени, РЗИ могат и да затворят ресторанта.

Малко по-рано днес Росица Коцева излезе с официално писмо към гражданите на Република България и заяви, че възнамерява да се обърне към съда, за да защити правото си на труд. Тя призова съгражданите си да се включат към каузата с дарение за покриването на разходите по делото.

"Можеше да работим на принцип днес едни, утре други, нали? И пак щеше да се контролира предполагаемата заболеваемост…, но както виждате, и стана особено очевидно вчера, право на работа според тази заповед имат само някои. Тази заповед, мили Съграждани е нищожна по ред причини, и ние ще докажем това!

Който смята, че трябва да поправи грешката от последните 12 месеца, може да ни помогне. По 50 стотинки, или лев. Достатъчно хора сме, ще съберем таксата. Адвокатът, който ще води делото вече доказа, че е човек", пише Коцева

Публикуваме пълното писмо на Росица Коцева без редакции:

"Уважаеми Сънародници,

Обръщам се към вас като човек и майка, като колега и съгражданин!

Искам да направя равносметка на изминалата година, защото е важно да се видим в огледалото преди да отсъдим дали ще продължим така, или ще искаме промяна! Този призив не е политически, той е чисто човешки!

Когато на 13 Март 2020г. затвориха цялата страна, останаха магазини от първа необходимост да работят. Банките отсрочиха плащанията, с една молба. Хората бяха изплашени. Спазваше се дистанция, количките се дезинфекцираха, маските бяха върху носовете. Семействата преоткриха домашния уют. Въпреки този страх, хората не преминаха към онлайн пазаруване в огромна форма. Хората продължиха да ходят до големите магазини, стояха на опашка, чакаха за маратонки на опашка… не преминаха към 100% онлайн пазаруване, но да кажем имаше голямо усилие!

Мина време и хората инстинктивно започнаха да се отпускат. По новините се предаваха само лоши новини, всеки ден умираха хора…, но потокът към хипермаркетите се увеличаваше… Един месец чакахте на опашка, другият месец вече се влизаше смело, нямаше опашки, количките не стигаха в магазините за играчки и спортни стоки, хората се биеха за тоалетна хартия в хранителните магазини, нямаше място за паркиране… купувахте телевизори, тенджери, парочистачки, маратонки, пластмасови цветя и бански костюми.

Всички тези магазини имат онлайн доставки, защо не пазарувахте онлайн?

Защо предпочетохте да отидете на място? Можем да разберем по-възрастните и по-компютърно неграмотните, макар че както се вижда онлайн всички разбирате достатъчно добре от компютри. Защото онлайн липсва социалния елемент! Защото с времето инстинктивно разбрахте, че жаждата за живот е по-силна от страха от смърт! Защото инстинктивно човешкото у вас иска да живее и иска да вижда други живи същества!

Природата е по-силна от всичко… замислете се, къде отиде страха ви през това време?

Мина време, правилата пак се повториха, но този път само за бизнесите, при които социалният и духовен елемент е основният! Затвориха се театри, фитнеси, музикални школи, училища, школи по танци, детски групи за песни, детски градини. В същото време потокът към магазините за играчки, маратонки, плочки, пластмасови украси се увеличаваше… Кожата е най-големият човешки орган, наистина ли мислите, че като покриете устата си за 30 мин. и пипате стоки, които поне 100 други човека са пипали преди вас, вие сте с намален риск? Проследете един ден как се държите, наистина обърнете внимание на това кога и как си пипате устата и очите, със или без маската, колко пъти си миете ръцете между тези действия, колко пъти само си нагласяте маската… Дори и маската да предпазваше неволните човешки действия я правят безполезна. Но да предположим за момент, че предпазва. Аз нямам проблем да нося маска, ако това ще помогне на някого да спи по-спокойно, не ми струва нищо.

12 месеца по-късно ситуацията е още по-странна, защото след като за момент се реши, че всичко ще затвори пак, банките не престанаха да си искат заемите. Банките всъщност почнаха да изискват документи по член, в който се казва, че може да се увеличи лихвата на бизнес, когато рискът му се увеличи… В същото време, три дена по-късно ще отхлабваме мерките пак на големите… В същото време се казва на ресторантите, развийте си онлайн платформите, развийте си доставките… Всички магазини имат онлайн доставки! Защо вие не си напазарувахте онлайн? Искате хранителни стоки… има доста доставчици… Да, малко по-скъпо е защото и там работят хора, а вие не искате да плащате по-скъпо нали? Защото трябва да ви останат пари за… пластмасови цветя!

Можеше да се направи така, че един месец да работят малките, другия да работят големите, както направиха в доста държави!

Имаше начин да се изплатят обезщетения на тези, които в други държави останаха напълно затворени, защото там един живот е също толкова ценен като този на другия! Там нямаше условия какъв трябва да е работодателят за да си получите парите. Там и безработните получиха повече помощи. Попитайте приятелите си във всяка една страна! Да, бизнеси фалираха на всякъде, НО хората не останаха на улицата! Там банките все още не си изискват заемите, там всеки служител си получава помощите. Може бизнеса да фалира и да спре да работи, но банката не го изхвърля на улицата.

Преди да прецените за себе си се запитайте:

1. През тези 12 месеца, колко пъти ходихте до хипермаркета просто на разходка, защото не ви свърта в къщи! Когато отидохте, преди това, кое беше от първа необходимост? А защо не го купихте онлайн с доставка?

2. През тези 12 месеца, защо първо се редихте на опашка и после забравихте? Защо не пазарувахте онлайн всичко? Фуудпанда даже доставя и лекарства, доставят от пиле мляко, само лекари още не са почнали да доставят…Защо не си поръчвахте от тях? Защото е по-скъпо нали, защото или искате да ви е по-евтино, или искате социалния контакт!

Това искаме и ние от засегнатите бизнеси! Всички искаме едно и също:

1. Искаме да зачитате парите ни, както зачитате своите!

2. Искаме да зачитате правото ни на социален контакт, както зачитате своето!

3. Искаме да зачитате лекарите, чиито труд не беше уважен, защото положението беше трагично, но опашки пред хипермаркетите нямаше докато нямаше и място и къде да паркираш на паркингите им!

4. Чак след 12 месеца, решиха да зачетат лекарите в т.3, и три дена, само три дена по-късно се опитаха пак да върнат статуквото! Според вас какво говори това!? Но местата за социален контакт, които спазваха мерките и работеха на 50%, и биваха тормозени ежедневно от властите ги оставиха само 20 дена да работят, колкото да си похарчим и последните пари за стока, която сега трябваше да изхвърлим…

И така, уважаеми сънародници, погледнете в огледалото! Ако сте били на пазар поне един път до някой от тези магазини от „първа необходимост“ въпреки, че можете да пазарувате онлайн, и мислите, че ние от засегнатите бизнеси не трябва да работим с хора, а само онлайн, то ти мили Съгражданино, и ти си просто лицемер! Но, да не забравяме достойната българска поговорка: „Не е луд, този който яде баницата, а този, който му я дава!“

Конституционно право е на всеки гражданин да има правото на работа! Заповедта на Здравния Министър и последвалото и приложение още повече е диктатура, дискриминация, и чиста форма на манипулация, освен че противоречи на конституцията! Можеше да работим на принцип днес едни, утре други, нали? И пак щеше да се контролира предполагаемата заболеваемост…, но както виждате, и стана особено очевидно вчера, право на работа според тази заповед имат само някои. Тази заповед, мили Съграждани е нищожна по ред причини, и ние ще докажем това!

Който смята, че трябва да поправи грешката от последните 12 месеца, може да ни помогне. По 50 стотинки, или лев. Достатъчно хора сме, ще съберем таксата. Адвокатът, който ще води делото вече доказа, че е човек.

За някои хора, това е борба с вятърни мелници, в други държави вече паднаха и хората полека лека се връщат към нормален начин на живот. Аз не искам да ви убеждавам да напускате онлайн живота си щом това ви прави щастливи, искам само и аз да упражнявам същото, само че не онлайн!

Както пиша тази реч, разбирам, че Асоциацията на изкуствата (сигурно има друго име по-официално) вече са подали първата жалба срещу тази заповед! Колеги, ние сме с вас и тъкмо пишех тази реч да кажа, че и ние ще направим същото!

Призовавам всички да отворим в понеделник, ресторанти, фитнеси, изкуства, танци! Призовавам да спазваме последните мерки за да не стресираме хората, да си работим на 50%, да си носим маските, да си дезинфекцираме ръцете и прочие! Трябва да покажем, че ние уважаваме техния страх, но няма да пожертваме своя за да живеят само „богопомазаните“.

С най-голямо уважение,

Росица Коцева

Брик Кафе София

PayPal: brickcafesofia@gmail.com и моля напишете в основание: За Конституцията!

По Еконт може да изпратите запис (1.20% взимат такса), няма минимум, може и левче да изпратите! Данни: Еконт-Изток на ул."Акад. Методи Попов" за (трите имена) Росица Лазарова Коцева и (телефон) тел. 0888829845. (Моля без неприлични обаждания/смс, и без това ми е достатъчно напрегнато:)

Банкова сметка (задължително напишете дарение За Конституцията, не че има нещо друго там:))) BG07BPBI79221014020801 име Росица Коцева/Брик Кафе София

Всеки бизнес, който иска да се присъедини ще получи пълномощно да попълни за адвокатите. Следете на сайта или изпратете е-мейл с текст „пълномощно“ .

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове