Отидете към основна версия

3 729 109

Мая Манолова и „Системата ни убива“ внесоха текстовете в Закона за личната помощ, отменени в края на 2020 г.

  • мая манолова-
  • вера иванова

С промените се отменя аномалията личната помощ да се ползва само в делнични дни и в работно време. Трябва да влязат в сила от юни 2021 г.

Снимка: Изправи се.БГ

Председателят на парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова и майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ внесоха днес отменените в края на 2020 г. текстове в Закона за личната помощ, касаещи работното време на личните асистенти и средствата за подкрепа на хората с уреждания. С промените Законът се връща във вида, в който беше приет през 2018 г., след осеммесечни протести на майките на деца с увреждания.

Законопроектът предвижда хората с увреждания да имат право на личен асистент и в празничните дни, събота, неделя и след 17:00 ч. в делничните дни. Поправяме една несправедливост, приета от 44-то Народно събрание. Законът за личната помощ беше променен по настояване на социалния министър Деница Сачева, която така и не разбра, че уврежданията нямат почивен ден. Безсърдечно е хората с увреждания да са лишени от личен асистент събота и неделя, на официални празници и след 17:00 ч. в делнични дни с цел спестяване на пари. Ако не подкрепим най-уязвимите, каква държава сме?, попита Манолова.

Време е справедливостта да е поправена и както обещахме Законът за личната помощ е първият внесен закон. Внасяме го съвместно с „Има такъв народ“. Лично Слави Трифонов и екипът му подкрепят майките на деца с увреждания, допълни тя. В момента право на услугата „личен асистент“ имат 80 000 души, а се използва от 37 600 души. Механизмът „личен асистент“ за 2021 г. е на стойност 214, 6 млн. лв. С предложения законопроект ресурсът по програмата ще се увеличи с около 80 млн. лв., допълва Манолова.

Законопроектът предвижда заплащането на личните асистенти да бъде с коефициент 1,4 от минималната работна заплата още от месец юни 2021 г., а не както досега 1,2. Целта е достойно заплащане на асистентския труд. Това е и допълнителна мярка за подпомагане на семействата на хора с увреждания и на работещите като лични асистенти в условията на здравна и икономическа криза по време на пандемия, отбелязва Мая Манолова в мотивите на законопроекта. Неефективната социална услуга, въведена с промените в края на 2020 г., е в разрез с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Приетите от парламента тогава промени в Закона за личната помощ подмениха реда и начина за получаване на лична помощ. Хората с увреждания са поставени в допълнителен риск с отнемането на добавката за чужда помощ, с която могат да си помогнат в дните и часовете без подкрепа, подчертава още Манолова и допълва, че възстановяването на Закона за личната помощ в първоначалния му вид ще подобри достъпа до услугата до нивото през 2020 г., преди Законът да бъде драстично орязан.

Вера Иванова от „Системата ни убива“ подчерта, че „този закон е за живот, а не за пари“. Палатката пред Министерския съвет ще остане, докато Законът за личната помощ не бъде приет във вида му от 2018 г., допълни тя и подчерта, че настаняването в институция би струвало повече от осигуряване на личен асистент. Законът за лична помощ възникна с цел спасяване на животи поради липсващи политики за хората с увреждания. Сега го връщаме в стария му вид, така че всеки да е подкрепен, заяви Нели Димитрова от „Системата ни убива“, а Димитрина Русева призова народните представители да гласуват Закона за личната помощ. Теодора Пенева от „Има такъв народ“ заяви, че подкрепят Закона за личната помощ, защото е спасителен за хората с увреждания, които имат нужда от асистент. Този закон няма алтернатива, предвид ограничения капацитет на дневните центрове и онлайн дейността им заради пандемичната обстановка, допълни тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове