Отидете към основна версия

21 441 131

Борисов: С какво съм заслужил да ми пратят кромид лук?!

  • бойко борисов-
  • аец "белене"-
  • вмз-сопот
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов коментира положението във ВМЗ-Сопот в студиото на бТВ, като каза, че е направил поне 100 съвещания, за да спаси работниците, които години наред са вегетирали. Стана дума и за "жента с пръстените", за които Борисов каза, че не се интересува откъде са й. "С какво съм заслужил тя да ми прати кромид лук?! Що не прати на Станишев", риторично попита министър-председателят, като заяви, че и той има нерви. "Дойде ми в повече!", призна Борисов, извинявайки се на "госпожата", но изтъкна, че очаква и тя да му се извини.

„Ако Станишев е искал да строи ядрена централа, е щял да подпише договора между 2006 и 2007 година”. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред бТВ основната тема в момента - водопада от информация, който се изля по проекта „Белене” в седмицата на референдума.

След ваденето на кашони и стенограми по темата от страна на управляващите в четвъртък на показ излезе меморандум, който „червените” изтълкуваха като доказателство, че още през 2010 година Борисов е знаел, че цената на централата е 6,3 милиарда евро.

Министър-председателят дойде в студиото на „Тази сутрин”, подкрепен от икономическия и образователния министър, тъй като в министерството на Делян Добрев нямал доверие на никой друг, а самият министър „носел документите като пощальон, прибирал ги и спял с тях”.

С обяснението, че е „опитен човек”, който знае, че рано или късно може да се спекулира, и слагайки очила, тъй като „сутрин почнал малко да не вижда”, премиерът цитира част от текста:

„Целта на този меморандум е единствено да се изрази желанието на страните за взаимно изгодно сътрудничество в рамките на проекта(...) Този меморандум не ражда никаква форма на отговорност”.

Целта на Станишев, според премиера, била да изкара всички маскари - БСП "безспорно са лоши, но искат и нас да ни изкарат такива".

Наблягайки на опита си да бъде „максимално пунктуален” министър-председателят обясни, че замисълът на централата е от 1986 година. След това се правят три първи копки, а в един момент тогавашните управляващите решават, че след спирането на реакторите в Козлодуй същото може да се случи и с тези в Белене.

Тогава според премиера започва порочността на този проект: „Вместо да си направят конкурс, те решават, че ще сложат малко по-нови реактори. Те обаче не могат да влязат в построеното. Връщат ги на безценица в Русия за някакви жълти стотинки, което финансовата комисия доказа, че е така”.

В продължение на своя коментар Борисов за пореден път благодари на Станишев, който в периода 2006 и 2007 година е „проявил характер” и не е подписал договора за новата централа. Слагайки Първанов и Станишев в „един пакет” за посочения период, премиерът обяви, че не е получил отговор на задавания от него въпрос – на какъв инфлационен индекс е била договорена централата.

"По време на президентските избори, тогава публично му се извиних на г-н Местан за своята недискретност. Сутринта пиех кафе и гледах ТВ и влиза г-н Местан в нас. Вика: "Аз обърках къщата". Една седмица си мислех, ако някой е имало и го е снимал, че влиза в нас, как ще обясня на хората, че не съм правил някаква завера. Съжалявам, че по същия начин не постъпих и със Станишев. Той ми се обади и поиска да дойде у нас", каза Борисов. "Поиска среща и дойде в нас. Въобще за "Белене" и дума не е ставало. Казах му: "Знаеш за "Белене", че не е изгодно и ти благодаря, че не си подписал. Каквото и да кажа, първо е клюкарско", каза премиерът и обясни, че и хора от обкръжението на Станишев са ходили в тях.

Как да кажа на хората, че е идвал да ходатайства за договори, посочи той. "Ако е искал да говори за тези срещи, той е можел още тогава да излезе и да каже: "Днес бях при Борисов и си говорихме за еди-какво си". По каква работа ще ми идва у къщи? Той ме вкарва в тема цял ден да се обясняваме защо е идвал в нас. Вчера Атанасов пак лъже, че съм се бил срещал с Доган, каза Борисов.

"Може ли да ми се обади Станишев и да иска да се види с мен и аз да му откажа? Костов колко пъти е идвал при мен, Волен Сидеров е идвал, Каракачанов е идвал, Първанов е идвал. Моля, Станишев да не ожълтява по този начин отношенията на председателите на две големи партии", каза премиерът.

На ДПС на мястото в момента, щеше да ми е първо важно условие, че осъждаме акта по всякакъв начин и нападението към Доган, и след това отношението към задържания, каза Борисов за неприятния инцидент от конференцията в събота. "На тяхно място бих си мълчал на тази тема и бих оставил прокуратурата и разследващите органи да си свършат работата".

"Вярваха на прокуратурата, когато се самоуби секретарят на Доган по странен начин в сараите", продължи той. "Сто пъти осъдих този акт и казвам, че е недопустимо", заяви Борисов и подчерта, че ако Доган беше убит, щеше да стане това, което се случи с Луканов по време на управлението на БСП. Едно тежко петно за държавата и добре, че не се случи, добави той. Вярвам, разбира се, на НСО, посочи премиерът и изтъкна, че публичните мероприятия са рискови за всеки участник в тях.

Борисов обясни, че не се притеснява за себе си. Притеснен съм от много години, когато задържах едни от най-големите босове на мафията, каза той. "Не трябва да се омаловажава случилото се след инцидента. Надявам се г-н Местан като разумен човек да остави службите да си проведат разследването", каза Борисов.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Плащат всички заплати във ВМЗ-Сопот

    След продължилите дълго време стачни действия работниците във ВМЗ-Сопот ще си получат заплатите. Всички 3100 души в предприятието още днес ще получ ...
    25.01.2013
    1 950
    11
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове