Отидете към основна версия

27 634 112

Бой между протестиращи и полиция пред централата на ЧЕЗ, страната кипи (последно обновена 23.00 ч.)

  • протести-
  • чез
Снимка: БГНЕС

Протестите под наслов "Да запалим монополите", в които участват десетки хиляди хора, се провеждат в цялата страна. На много места шествията и демонстрациите прераснаха в гражданско неподчинение.

В София протестът продължи над 6 часа и дори се стигна до боеве между полицията и протестиращите пред централата на ЧЕЗ.

По информация на БНР побоят се рзвихрил, след като силите на реда се опитали да блокират пътя на шествието и недоволните започнали да хвърлят камъни и бирени бутилки по жандармерията, както и да блъскат полицейски автомобили. 

Преди да се насочат към централата на ЧЕЗ хиляди блокираха Орлов мост за повече от час между 12.00 и 13.00 ч., съобщи Агенция "Фокус". Преди да блокират Орлов мост пък, протестиращите срещу високите сметки за ток и парно замеряха сградата на Народното събрание с домати, пиратки, банани, ябълки и портокали.

Други демонстранти замеряха с бутилки и предмети сградата на СДС на ул. „Г.С. Раковски” 134. След акцията пред ЧЕЗ протестиращите се насочиха към Президентството, където се събраха хиляди недоволни предимно млади хора.

Протестиращите пред Президентството заявиха, че искат Росен Плевнелиев веднага да слезе при тях. Представителите на жандармерията, които охраняват протеста, бяха замеряни с яйца и плодове. Скандиранията продължиха с викове „всеки ден ще е така, до победата”, „мафия”, „убийци”, „елата с нас, протестът е за вас”, както и обидни лозунги срещу премиера Бойко Борисов. Имаше освирквания, развяваше се българското знаме. Протестиращите пееха националния химн. Броят им пред Президентството обаче в един момент намаля, защото мнозинството се премести със скандирания "Мафия!" пред сградата на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на бул. "Дондуков" 8 -10, близо до Министерски съвет.

Протестиращи в столицата също така са запалили американското знаме пред сградата на Народното събрание. Флагът е бил поставен на земята от един от участниците в народното недоволство, след което е бил запален. На протеста там са останали още около 200 души. Има много полиция и жандармерия. Недоволните граждани продължават да скандират „мафия” и „оставка”. Жандармерия заобиколи от всички страни групата останали протестиращи на площада пред Народното събрание малко преди 17.00 ч. и не пусна протестиращите да се движат извън площада, като се очаква протестът да се разпръсне. Протестиращи към тоя час имаше и около паметника на Васил Левски.

В опитите си да разпръснат последните протестиращи край паметника на Цар Освободител, служителите на реда използваха сила, което доведе до няколко физически сблъсъка между протестиращите и охраняващите ги. Това стана секунди след като полицаите дадоха нареждане на хората да си ходят. Имаше ударени с палки или изритани. Никой обаче не беше тежко наранен или задържан. Последната колона от полицаите, преминаващи край паметника Цар Освободител, бяха саркастично аплодирани от множеството.

Агресивни действия на част от протестиращите в София наложиха намесата на органите на реда, съобщиха по-рано от пресцентъра на МВР. По време на днешния протест в София, група от около 4000 души се е отделила от останалите протестиращи и се е насочила към сграда на електроразпределително дружество.

На място част от присъстващите са започнали да чупят пътна настилка и да я хвърлят по полицейските служители, направили са опити да обърнат специализирани полицейски автомобили и са използвали сълзотворни спрейове срещу полицаите. Това е наложило служителите на реда да предприемат необходимите действия с цел предотвратяване на по-нататъшни вандалски прояви. При намесата не са използвани помощни средства.

Четирима души са отведени в Първо и в Пето РУП на СДВР след проведения митинг шествие в столицата, съобщиха в края на деня от пресцентъра на МВР. Единият от тях е задържан за неизпълнение на полицейско разпореждане, други двама са отведени за установяване на самоличност. В Пето районно управление е задържан още един мъж, който е събарял кофи за смет по булевард "Васил Левски".

Фалшива декларация от името на трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН и ЕНЕРГО-ПРО в социалните мрежи допълнително създаде напрежение в дненшите протести срещу монополите и високите сметки. Декларацията се разпространи няколко часа преди протестите и в нея се казва на гражданите "сами сте си виновни". Електроразпределителното дружество ЧЕЗ изпрати съобщение до медиите, в което се казва, че нямат нищо общо с декларацията.

"Ние, от ЧЕЗ, ЕVN и Енерго-про, заявяваме, че не носим никаква вина, затова че не можете да си платите сметките. Ние сме частни компании, чиято цел е да печелят пари. Държим да подчертаем – и дано да успеете да го разберете, – ние не сме благотворителни дружества, ние работим за печалба. Вие твърдите, че живеете в демократична страна и желаете да развивате пазарна икономика. Ако това е така, то молим ви приемете факта, че всеки бизнес търси печалба.

Крайно време е българите да разберат, че не живеят в комунизма, а в капитализма и ако преди държавата се е грижила да осигурява жизнения минимум на всеки един, днес това е невъзможно. Българите трябва да разберат, че коренът на проблема се крие в тяхната посткомунистическа психика и да престанат да чакат някой да се погрижи да са нахранени, облечени и на топло", е част от текста на фалшивата декларация, съставена явно именно за да активизира протестиращите.

Народното недоволство се взриви в 35 града в страната. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Хасково, Кнежа, Раднево, Ямбол, Стара Загора, Кубрат, Шумен, Свиленград, Разград, Левски, Гоци Делчев, Плевен, Ботевград, Самоков, Велико Търново, Ловеч, Кърджали, Добрич, Благоевград, Перник, Петрич, Кюстендил, Враца, Видин, Русе, Монтана, Дупница, Сливен, Сандански, Силистра и Пазарджик.

Във Варна, където демонстрантите традиционно бяха най-много, категорично отрекоха протестът да е политически. Охраняващите полицаи посрещаха в центъра на града хората със свалени щитове в знак на солидарност с тях. Пред бТВ бившият футболист Иван Петров, който бе ранен след едно от предишните шествия, заяви, че варненци тепърва набират сила и нямат намерение да спират с недоволството.

В обсадата на Аспаруховия мост през деня взеха участие почти 20 000 души и дори някои от протестиращите са се опасявали, че съоръжението няма да издържи толкова много хора, съобщи сайтът Варна утре. По-късно в морската столица ритуално е бил изгорен картонен ковчег - като символ на смъртта на енергийните монополи.

Междувременно бе образувано досъдебно производство във връзка със счупените по-рано днес от педмети, хвърляни от протестиращи, стъкла на административната сграда на електроразпределителното дружество, която се намира на ул. „Девня” във Варна, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Ирена Петричева. Извършен е оглед на място и се работи по установяване на извършителите. Няма данни за пострадали граждани по време на протестните действия в неделя.

Ситуацията в Дупница вече е извън контрол, съобщи днес след обед агенция Е79. Целият град беше блокиран от над 3000 души, излезли първоначално на протест срещу енергоразпределителните дружества, но започнаха да скандират и срещу правителството.

Четири барикади блокираха пътя на входа и на изхода на Дупница. По-късно барикдата на главен път Е-79 при бензиностанцията бе развалена и протестиращите тръгнали в посока Развесена върба.

Цялата полиция в Дупница бе мобилизирата в охраната на протестните действия. Над петдесет служители на МВР бяха разпределени на барикадите. С тяхно съдействие протестиращите пропускаха пътуващи хора с малки деца и болни, но тъй като ситуацията бе напрегната, често се стигаше до пререкания между протестиращи и пътуващи.  

След 18 ч. движението в района на Дупница е било възстановено, съобщи Катя Табачка, говорител на ОД МВР Кюстендил. На главен път Е-79 движението е натоварено. Образувала се е километрична опашка от автомобили в участъка Мурсалево - Дупница.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове