Отидете към основна версия

3 068 147

Проф. Герджиков: Радев не може да избяга от провала си

  • анастас герджиков-
  • румен радев-
  • президентски избори

Напротив – повторно гласува доверие и назначи във втория служебен кабинет същия здравен, и същия енергиен министър

Снимка: Фейсбук

Сегашният държавен глава Румен Радев и назначеният от него служебен кабинет търпят очевиден провал по две основни теми за обществото – здравната криза, чието овладяване беше пропуснато и бяха проспани много месеци, през които трябваше да се действа, и кризата в енергетиката с високата цена на тока.

Тези два провала очерта на среща с граждани в Ловеч кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

„И двата проблема съществуваха през лятото и още тогава беше ясно, че кризата ще се задълбочи през есента и особено през зимата. Тогава не бяха взети мерки от служебния кабинет, а този, който го назначи – президентът Румен Радев гледаше отстрани и не направи нищо, за да не се задълбочат проблемите.

Напротив – повторно гласува доверие и назначи във втория служебен кабинет същия здравен, и същия енергиен министър. Кой тогава носи отговорност за тези два провала? Естествено това е Румен Радев и той не трябва да бяга от отговорност. Организирането на вчерашната среща, по време на предизборната кампания е опит да се демонстрират действия, но тези действия са крайно закъснели и щетите вече са нанесени“, заяви проф. Герджиков.

Според него е необходима промяна на политиката и смяна на фигурите във властта, защото справянето с кризите изисква бързи и решителни мерки, а не губене на ценно време и панически действия постфактум.

Кандидатът за президент отбеляза, че въвеждането на зелените сертификати при нисък процент на ваксинирани със сигурност е постигнало един ефект – създало е напрежение и разделение в обществото. И че подобно решение би било подходящо за държава, в която ваксинираните са например 80 % от гражданите.

„Със зелените сертификати управляващите се опитват да наваксат пропуснатото време и да задвижат провалената ваксинация през последните месеци. Това обаче можеше да се случи, ако превантивно бяха насочили усилията си да убедят хората в ползата от ваксините, както и да подготвят болниците за реакция при четвъртата вълна“, посочи проф. Герджиков.

Той припомни също, че при актуализацията на бюджета по никакъв начин не е било отчетено рязкото покачване на цената на тока и не е предвидена помощ за бизнеса.

„Плодовете на бездействието на господин Радев берем днес и ще продължим да ги берем още дълго. Доколкото виждам, в обществото има почти пълен консенсус, че мерките, които предвижда служебното правителство по отношение на цените на тока са закъснели и няма да имат желания ефект. Аз също съм част от този консенсус.“, коментира проф. Герджиков.

В Ловеч кандидатът за държавен глава отбеляза също, че проблемът с политическата криза може да се реши, ако партиите в следващия парламент постигнат съгласие, за да работят в полза на обществото. Проф. Герджиков припомни, че когато преди месец е започнал да говори за обединение на всички български граждани около каузи и послания, са възприемали думите му като наивен идеализъм. През последните дни обаче подобни тези са започнали да отстояват и други кандидати в битката за президентския пост.

Проф. Герджиков отново заяви, че очаква Румен Радев на дебат. „Готов съм да сблъскаме тези и да говорим за това, което предлагаме и това, което беше пропуснато до момента, в удобно за Румен Радев време. Имам усещането, че Радев сякаш се страхува от дебат. Нямам обяснение защо това е така, военните не би трябвало да се страхуват да влязат в битка“, смята кандидатът за президент.

Проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, заедно с Николай Нанков и Младен Маринов, както и всички кандидати от листата на коалиция ГЕРБ-СДС, разговаряха с граждани и културни дейци на Ловеч и посетиха катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий“, средновековната крепост в града и музея „Васил Левски“.

В програмата на кандидат-президентската двойка за днес са включени и срещи в Плевен и Долна Митрополия.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 82 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове