Отидете към основна версия

4 082 88

Асен Генов осъди България в Страсбург

  • асен генов-
  • съд-
  • българия-
  • паметник-
  • позитано

Държавата ще трябва да плати по 4000 евро обезщетения на Генов и Сърбинска, както и малко над 2200 евро за разноските по делото

Снимка: БГНЕС

Активистът Асен Генов спечели дело срещу България в Европейския съд по правата на човека. Това съобщава самият той във Facebook.
Припомняме, че Генов и Цветелина Сърбинска стартираха иск срещу държавата след като бяха признати за виновни, че на 7 ноември 2013 г. са боядисали паметника на партизаните пред централата на БСП на "Позитано" 20 в София. Тогава паметникът осъмна с розов надпис "КОЙ? БКП - СРАМ! КОЙ!", посветен на протестите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

ЕСПЧ обаче приема, че е нарушена свободата на словото на двамата жалбоподатели и отсъжда в тяхна полза. Държавата ще трябва да плати по 4000 евро обезщетения на Генов и Сърбинска, както и малко над 2200 евро за разноските по делото.

В мотивите на Съда, освен историческите факти, се обсъжда дали съдебното решение на българския съд е "необходима във всяко демократично общество" мярка и дали тя е свързана с "поправяне" на евентуално "увреждане". Водещият въпрос, с който се занимава ЕСПЧ е "дали изобщо е било "необходимо в едно демократично общество“ да се санкционират действията на жалбоподателите."

По отношение на предполагаемото "увреждане" на паметника, ЕСПЧ приема, че "няма доказателства, че жалбоподателите са причинили някаква необратима вреда." Съдът е на мнение, че "не може да се каже, че действието на жалбоподателите е засегнало паметника в степен, достатъчна, за да се приеме, че го е повредило..."

По отношение на политическите мотиви, Съдът приема:

"В тази връзка трябва също да се отбележи, че паметникът е бил издигнат по време на комунистическия режим в България и е бил ясно свързан с ценностите и идеите, за които се застъпва този режим. Следователно, едва ли може да се разглежда като ползващ се с всеобщо почитание в страната. Първоинстанционният съд, разглеждащ делото срещу жалбоподателите, подчертава специално интензивния обществен дебат относно наследството на режима и по-специално за съдбата на паметниците, останали от него. В тази връзка не може да се пренебрегне, че българският законодател осъди този режим като „престъпен“ и официално определи Българската комунистическа партия, която доминираше в страната през целия този режим, като „престъпна организация... целяща потискане на човешките права и демократична система".

От това следва, че намесата в правото на жалбоподателите на свобода на изразяване – констатацията, че те са виновни за хулиганство и произтичащите от това глоби – не е доказано като "необходима в едно демократично общество" по смисъла на член 10 от Конвенцията по правата на човека. Следователно е налице нарушение на тази разпоредба."

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове