Отидете към основна версия

12 146 325

Депутати-антиваксъри от "Възраждане" признаха, че са ваксинирани

  • ваксинация-
  • възраждане-
  • народни представители-
  • зелен сертификат

Четирима депутати от парламентарната група на "Възраждане" признаха, че са ваксинирани

Снимка: БГНЕС

За "експериментални субстанции" говорят от "Възраждане", когато стане въпрос за ваксините срещу COVID-19. Казват го не откъде да е, а от парламентарната трибуна.

На 5 януари 2022 година заместник-председателят на НС от "Възраждане" Цончо Ганев коментира, че въвеждането на зелен сертификат за достъп до сградата на парламента е опит депутатите от партията да не бъдат допускани до работните си места. Нищо, че достъпът ще се осъществява не само с документ за ваксинация, а и с документ за негативен тест, както беше гласувано в петък, 7 януари т.г.

Припомняме, че в пленарната зала на парламента се струпват накуп най-малко 240 депутати, към тях добавяме десетки журналисти и административни служители на законодателния орган. На фона на това, депутатите от "Възраждане" никога не носят маски в сградата.

Ще бъде ли "отрязан" достъпът на депутатите от партията с въвеждането на зелен сертификат, проверява Мария Цънцарова в репортаж, излъчен по bTV.

Извън очевидния отговор "не", по простата причина, че депутатите ще могат да се тестват и да бъдат допускани с негативен резултат, отговorът изглежда е "не" и по отношение на притежанието на документ за ваксинация срещу COVID-19. Тоест - четирима депутати от "Възраждане" притежават документа.

Как депутатите от "Възраждане" и семействата им се ваксинираха на фона на постоянното им антиваксърско говорене, говорене против противоепидемичните мерки и дори сравняването на смъртоносния вирус със сезонен грип - това разказва Цънцарова.

Оказва се, че Николай Дренчев, депутат от "Възраждане" и секретар на парламентарната група, е ваксиниран. "Ние няма да си купим сертификати, както са направили повечето наши колеги, които твърдят, че имат", коментира той в репортажа, като първоначално отказва да отговори на въпроса дали има зелен сертификат: "Право на всеки човек е неговият личен здравен статус да бъде негова лична работа". В репортажа Дренчев потвърди тезата на Костадинов, че ваксините са "експериментални субстанции/течности" и беше категоричен, че не би си поставил доза от тях.

На въпроса какво обаче означава да казва, че не би си поставил ваксина, а да има сертификат, който посочва, че има поставена на 19 август 2021 година еднодозовата ваксина "Janssen", той отговори: "Това означава, че мога да избирам за себе си и не мога да препоръчвам на никого". На конкретен въпрос ваксиниран ли е, Дренчев повтори, че не би обсъждал личния си здравен статус. В края на репортажа Дренчев обаче призна, че е ваксиниран и посочи, че го направил заради сигурността на родителите си, които също са ваксинирани. След това замени думата "сигурност" със "спокойствие".

Секретарят на ПГ на "Възраждане" Николай Дренчев е ваксиниран, категорични са bTV. Въпреки че си е поставил ваксина обаче, той продължава да говори срещу ваксините.

Оказва се, че той не е единствен. Освен Дренчев, ваксинирани са Иво Русчев, Стоян Таслаков и Даниел Петров.

В репортажа Иво Русчев признава, че има зелен сертификат. Признава пряко и, че е ваксиниран. Разговорът на Цънцарова с Русчев е прекъснат от пиара на партията.

"Зеленият сертификат е дискриминационен", заявява и депутатът от "Възраждане" Стоян Таслаков. Секунди след това допълва: "Да, ваксиниран съм". Взел решението под натиск, защото имал възрастен дядо. Посочва още, че се е консултирал със специалисти, които посочили, че би било добре възрастните хора да се предпазват. Както разговорът с Русчев, и този разговор е прекъснат, този път не от пиара на партията, а от самия Русчев.

Четвъртият ваксиниран е доведен за интервю от пиара на партията Йовка Димитрова с думите: "Нали ги търсиш, искаш и следващия?". Става дума за народния представител Даниел Петров. "Просто реших да се ваксинирам", обяснява той. Посочва, че се ваксинирал с еднодозовата "Janssen". Въпреки това казва, че смята, че Костадинов е прав като нарича ваксините "експериментални".

Равносметката - четирима от общо 13-те депутатите на "Възраждане" са ваксинирани. Това става ясно и от официална позиция на партията, изпратена до bTV. Други двама "са преболедували, но нямат зелен сертификат". Един депутат в момента боледува и е под карантина.

И така - оказва се, че 1/3 от депутатите на "Възраждане" не просто имат зелен сертификат, а са ваксинирани. Същите хора организират протест, наречен нееднократно от лидера на партията "революция", срещу документа и заплашват, че ще влязат в парламента със симпатизантите си. "Щом не искате да подходите с разум, ще получите революция", са думи на Костадинов от парламентарната трибуна.

Публично известно е, че Цончо Ганев е преболедувал коронавируса, като той многократно е заявявал, че няма да си извади полагаемия сертификат, защото смята документа за дискриминационен. Наблюдава се обаче следното противоречие - ако документът е дискриминационен, защо колегите на Ганев са преценили да го притежават и да се ползват от него?

Припомняме още, че отново в публични изяви Ганев е споделял, че съпругата му е ваксинирана.

Възниква следният въпрос - щом ваксините са "експериментални субстанции", по Костадин Костадинов, защо близките на депутати от "Възраждане" се ваксинират? Същият въпрос може да се приложи и към близките на Дренчев и Таслаков, ако съдим по казаното от тях.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 123 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове