Last news in Fakti

10 Януари, 2022 13:43 4 277 111

Правото на избор и Правото на Живот не трябва да влизат в конфликт

  • право на избор-
  • право на живот-
  • ваксинация-
  • covid-19-
  • мерки-
  • противопандемични мерки

Хората, които ползват правото си на избор да не се ваксинират, твърде често са и хора, които отричат съществуването на вируса или отричат опасния му характер и това е проблем

Правото на избор и Правото на Живот не трябва да влизат в конфликт - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не ми се говори и пише за това, особено знаейки и на всички останали колко им е писнало от темата. Но ми е трудно да се сдържам, когато чета различните интерпретации на свободата на избор.

Този аспект от житието ни е от основополагащите фундаменти на демокрацията и го ценя. Само че от над 2 години сме в съвършено различна ситуация, в която погледът над нещата няма как да е традиционният, без това да отменя свободата на избор.

И на мен също не ми харесва настоящият начин на живот, но мисля, че повечето хора, които говорят за свобода на избора или с други думи самопреценянето, са по-скоро с разбиране за свободата с характеристики на слободия. A животът в България и преди пандемията си течете точно на този принцип - слободия, докато управляващата хунта крадеше с пълни шепи.

И сега пак, за пореден път през последните 2 година и малко навлизаме конкретно в COVID-19 темата.

Хората, които ползват правото си на избор да не се ваксинират, твърде често са и хора, които отричат съществуването на вируса или отричат опасния му характер, като респективно от това хулят и не спазват никакви противопандемични мерки. Няма случай, в който като ползвам софийското метрото или вляза в магазина, да няма поне няколко души, които очевидно не се интересуват от общественото здраве - не носят маска, не ползват дезинфектант и изобщо се правят, че всичко е както преди. А то, за да изпреваря някои скептици или конспиратори, скоро пак ще бъде както преди.

Tяхното схващане за несъществуване на вируса или за неговата безвредност не се базира на никакви факти, а на избор да вярват на псевдоучени, инфлуенсъри и политици-популисти, тъй като това е трактовката, която им се иска да е истинната или пък е тезата, която "потвърждава", че срещу тях и себеподобните им имa конспирация, целяща да им навреди по един или друг начин.

Е, вчера се оказа, че някои от "знамената" срещу ваксинацията, защитаваща от тежко боледуване от COVID-19, са ваксирнирани. И нямаше да има проблем в това, ако един от тях - секретарят на "Възраждане" Николай Дренчев, не говореше срещу ваксините, докато самият той е ваксиниран.

Всъщност, "Възраждане" говорят за ваксините в зависимост от трибуната, с която разполагат. Ако са в национална телевизия или пред много журналисти, те не са против нея, а са за свободен избор. Не така обаче стоят нещата при други техни публични прояви. Там ваксините са "експериментални препарати".

Дезинформационната кампания по отношение на ваксините, която провеждаха различни типажи от "Възраждане", струва прескъпо на някои хора, включително техни върли симпатизанти.

Много често същите - отричащите вируса или опасността му, до последно отказват да се лекуват, само и само за да не признаят, че са сгрешили, че са били подведени.

Дотук "добре" - приемаме, че всеки има право да вярва в каквото пожелае и да прави със себе си - също каквото пожелае. Само че първо, вируса го има, в някои случаи (никак не малко) е опасен и отричането му от група хора не отменя съществуването му и опасността за здравето и живота на човеците, произтичаща от него.

Второ и много важно, хората, които биват заразявани с коронавирус от други хора - често от такива, които не спазват елементарните противопандемични мерки, и вследствие на това умират, имат право на живот. Или, изхождайки от правото на избор на всеки, те имат правото си на избор да искат да живеят. То обаче - както изконното право на живот, им се отнема заради нечия безотговорност или, по-грубо казано, непукизъм.

Отказвате ваксина, отказвате да спазвате елeментарни мерки и с това си поведение обричате ваши съграждани на най-лошото, което иначе е предотвратимо, ако бъде загърбено егото и битовата консервативност - тоест вътрешното съпротивление на човек да му се наруша комфорта, обичайния начин на живот.

Всеки от нас иска да живее нормално - както преди да прави нещата, които обича (и ще се случи), и едно от най-неверните неща около коронавируса е, че хората, които подкрепят мерките и ваксинацията срещу COVID-19, спомагат за налагането на някакъв "медицински фашизъм" и нов обществен ред. Такова нещо няма. Има само здрав разум, емпатия и вяра в науката.

Всъщност, ако от началото на пандемията имаше вслушване в думите на вирусолозите и епидемиолозите, и по-скоро от момента, в който те разбраха за какво иде реч, коронавирусът вероятно вече щеше да е минало. В последна сметка, той пак ще си отиде, но никой и нищо няма да върне отишлите си съвсем невинни хора, а в същото време раните, разделението в обществото - това е проблем, който ще бъде преодолян бавно и трудно.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 110 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роки

    232 9 Отговор
    Това е само маска, ни казаха те.
    Това е само за три седмици, за да се изглади кривата.
    Това е само до Великден. Само до лятото. Само до зимата.
    Това е само за уязвимите.
    Това е само една инжекция. Само две, само три, само четири...
    Това е само за възрастните. Само за тийнейджърите. Само за децата.
    Това е само доказателство, че сте ваксиниран.
    Това е само здравен сертификат, само временен, само постоянен.
    Това е само наука, само препоръчително, само задължително, само закон.
    Това е само за твое добро. Само за теб. Само за другите.
    Това е само твое мнение. Това е само теория на конспирацията.
    Това е само демокрация, само лична свобода, само ценности.
    Това са само няколко седмици, няколко месеца, само следващата година, само завинаги.
    Това е само един живот. Твоя!

    Коментиран от #3, #46, #109

  • 2 гадно

    198 12 Отговор
    На много хора пък им е писнало от дървени философи като тоя.
  • 3 коко

    21 182 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    Каквото и да е това не може да живееш като в джунглата само за себе си. Ти си част от общото.

    Коментиран от #13, #38, #64

  • 4 тоя автор толко

    156 9 Отговор
    Глупости написа...
  • 5 Последния Софиянец

    164 2 Отговор
    Отказване на ваксини и неспазване на мерките са две различни неща.
  • 6 Тотална диктатура!!!

    12 164 Отговор
    Правата са за гражданите, в БГ не сте такива, тъй че за вас само задължения!!! Твърдо "ЗА" насилствената ваксинация!!!

    Коментиран от #17, #77, #107

  • 7 Лазар

    148 7 Отговор
    Поредният удобен журнаГлист
  • 8 Съдията Дред

    142 1 Отговор
    Груба и цинична манипулация! Не приемам ваксините, но не отричам вируса, и спазвам мерки като хигиена и дистанция. Апропо, защо при изписването на името на съпруга на висш брюкселски чиновник коментара е изтриван автоматично ?

    Коментиран от #39

  • 9 УУУУ

    139 1 Отговор
    ТОВА Е ПОДСЪДИМО ВНУШЕНИЕ И ЛЪЖА-"""""Хората, които ползват правото си на избор да не се ваксинират, твърде често са и хора, които отричат съществуването на вируса или отричат опасния характер на вируса"""""

    Коментиран от #12

  • 10 Верно ли

    110 1 Отговор
    Петърчо пак се е "напънал"... и ха нещо като нищо! Ама почети малко Хамериканска преса, бе, Пепи. Вече не си у тренда!
  • 11 Последния Софиянец

    2 108 Отговор
    Евала Пешо! Здраво го наби на новия Волен - Копейкин. Съмнявам се след тези платени репортажи на бТВ в сряда някой да дойде на протестите. Прав си и за другото. Като толкова те е страх от ваксините, правиш си фалшив сертификат като мен и не знаеш срещу ваксинацията
  • 12 сила

    74 0 Отговор

    До коментар #9 от "УУУУ":

    МНОГО ПЪТИ СЪМ ИМАЛ ЗАБРАНА ЗАРАДИ ТОЯ,ТАК ЧЕ СЕГА НЯМА ДА ГО КОМЕНТИРАМ.....обаче той си знае

    Коментиран от #14, #26

  • 13 В името

    125 2 Отговор

    До коментар #3 от "коко":

    В името на “общото” са избити най-много хора, приятел! Да ти припомня ли крилатото “ В името на народа!”
    Правото на личен избор е СВЕЩЕНО!

    Коментиран от #18

  • 14 Верно ли

    57 0 Отговор

    До коментар #12 от "сила":

    Хаха, и мен ме е блокирал няколко пъти, ама безрезултатно - АйПи-та всекакви :))))
  • 15 Мирослав

    2 80 Отговор
    И аз се набодох. Няма нищо срамно в това. Всеки който му е пуснала селенията на нашето лайноморие ще си удари отровата, за да ни пуснат в Гърция на море

    Коментиран от #80

  • 16 Пипи Чорапчето

    113 1 Отговор
    Ха! Хайде пак "безотговорните неваксинирани", които застрашават живота на хората!
    Ами нали тези, ваксинираните, са направили този избор, за да се защитят и да съхранят живота и здравето си - т.е. ваксината им го осигурява това! - или поне това дрънкате от зори до мрак;)
    Тогава как аз, като съм здрава, но неваксинирана, ги застрашавам?!
    Впрочем, Здравков, струва си да се замислиш върху следното : "Разговарях с хора на високо правителствено ниво в Канада, които директно ми съобщиха, че нито една от кopонaвиpyc мерките през последната година не се е основавала на науката." Авторът- и той като теб - е публикуван във "Факти", казва се д-р Дж. Питърсън;)
  • 17 Антифашист

    81 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тотална диктатура!!!":

    Здрасти фюрерче, ела да ни ваксинираш на 12-ти, чакаме те!
  • 18 коко

    6 66 Отговор

    До коментар #13 от "В името":

    Всеки втори антиваксър по форумите е ваксиниран. Та свещеното право е упражнено.

    Коментиран от #27

  • 19 Коментар

    91 2 Отговор
    Алоооу внушителя?!
    А направи ли си труда да проучиш колко набодени хора боледуват също??????? И не, не ми се обяснявай, че по-леко, че по-малко в болница били и т.н., когато се каже ваксина тя трябва да те пази, ако масово не го прави, значи не е такава, а нещо друго!!!
    Вече имам доста примери на ваксани и боледували!!!
    Айде да спрете да ни разправяте, че експерименталната химия е единственият изход!!!

    Коментиран от #25

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гневен

    70 2 Отговор
    Мисля, че авторът е поръчков, но много слаб като повествование. Слаб в концентрация и раздвоен (може би разстроен) в мисълта си.

    Коментиран от #30

  • 22 Комон сенс

    74 1 Отговор
    Какво ти право на живот?
    1. Ваксинираните доказано се разболяеват и доказано разнасят заразата.
    2. Риска от ковид за повечето хора е равен или по-нисък от стотици труги рискови фактори.

    Доказано е, чре ако решим да елиминираме риска на 0 (и то конкретен риск, защото всички рискове няма как да ги занулим) това е пряк път към тоталитаризма и фашизма.
    Точно истерията спрямо сравнитлено слаби рискове е довела до много трагични събитив и периоди в ситорията.
  • 23 НЕджендър

    69 0 Отговор
    Пешо, защо твоя избор и твоето мнение са по-важни от моите!? Нали уж ВСЕКИ има право на мнение и на изразяване!? На теб някой налага ли ти да не се инжектираш? Някой задължава ли те да си "неваксиниран" за да работиш? Ако те е страх да не се разболееш от нещо (да, има много други заразни болести, освен ковид), защо не си стоиш в най-тъмния ъгъл на мазата, с каска и противогаз, а си тръгнал по улиците? Като видяхте, че една мисирка от bTV "избухна", ще се избиете да й отнемете първото място...
  • 24 Балкански

    59 1 Отговор
    Хайде да сметнем - какъв е риска за здравето, живота и честта на един млад човек - м или ж, в следните лсучаи:
    1. Среща се със здрави неваксинирани хора.
    2. Среа се с ваксинирани болни хора.
    3. Живее в квартал тотано превзет от бежанци.

    Сложете ръка на сърцето си и си отговорете смаи кое колко е опасно и след това ми се правете на защитници на най-ценното - живота!
  • 25 Отровното трио

    2 63 Отговор

    До коментар #19 от "Коментар":

    Хора, не се поддавайте на гербави провокации. Сега всички герберасти са антиваксъри за да свалят правителството на Кирчо. Трябва да ги надхитрим като се ваксиниране на 75% както каза господин Петков и тогава този измислен от ГЕРБ коронавирус приключва

    Коментиран от #29, #44

  • 26 Гневен

    42 1 Отговор

    До коментар #12 от "сила":

    Една кофа храна и от мен за тоя "автор".
  • 27 правилно

    52 0 Отговор

    До коментар #18 от "коко":

    Може и двама от трима да са ваксинирани.
    Това доказва, че те НЕ са нинакви антиваксери, а просто защитават правото на избори и не харесват репресиите по принцип.

    Коментиран от #40

  • 28 Имаш

    55 0 Отговор

    До коментар #20 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Имаш сериозни проблеми. Не е лошо да посетиш психиатър. Явно експерименталните течности удрят първо здравата психика!

    Коментиран от #34

  • 29 и тяхната не е лесна

    34 0 Отговор

    До коментар #25 от "Отровното трио":

    Гербавите ще се прецакат пак.
    От една страна наливат вода в мелницата на Коста. От друга страна се опитват да си върнат вънпното одобрение като минават за най-послушните набоцкани пред чужденците.
    И отново ще паднат между двата стола.
  • 30 Верно ли

    30 0 Отговор

    До коментар #21 от "Гневен":

    Точно! Чудя се аз защо продължават да го публикуват, ама явно трябва да спрем да го четем и коментираме, та чак тогава да се насочи към друго "амлоа" :))))

    Коментиран от #66

  • 31 нЯКОЯ СИ

    67 2 Отговор
    Случващото се с Джокович в Австралия напълно опровергава горното становище на автора, че няма медицински фашизъм.
    Освен това какво значение има дали тези от "Възраждане" са ваксинирани - те защитават не тезата никой да не се ваксинира, а НИКОЙ ДА НЕ БЪДЕ ПРИНУЖДАВАН ДА СЕ ВАКСИНИРА ПРОТИВ ВОЛЯТА МУ.

    Коментиран от #60

  • 32 редник

    3 48 Отговор
    Опростено - свободата е да правиш каквото искаш, стига да не пречиш на другите!

    Неваксинираните и неспазващите мерки са свободни да го правят, но далече от обществото...
    ----------------------
    Добра статия, с малка забележка за " самопреценянето" - правилно е "преценявам"...

    Коментиран от #35, #41, #78

  • 33 има начин

    24 5 Отговор
    Пускайте зеления сертификат за всеки който не е опасен за околните - не само за ваксани.
    Преболедували и тествани също да го имат. Направете една кампания и не 75% ами 90% от хората ще го придобият.

    Ако обаче целта е друга - да вървят ердни продажби, то хората ще го усетят и пак ше се дръпнат.
  • 34 НЕджендър

    18 0 Отговор

    До коментар #28 от "Имаш":

    За такива вече е късно... Няма надежда!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Azz

    35 2 Отговор
    поредния със сума в джобчето за да говори глупости....Как се вадят готови ваксини за дни?При поява на поредната мутация се оказва,че някой вече е разработил ваксина и за нея?Няма изпитателен срок - човеците са бели мишки!!!
  • 37 ха ха

    47 1 Отговор
    Поредният наивник. Мислиш, че като позволяваш държавата и тираните да ти отнемат права в името на "общото благо", после ще ти ги възстановят? Няма такъв случай в историята. Колкото повече се роят инстанции и топли местенца около сертификата, толкова повече ще се намират оправдания и полезности за да остане и да те тероризират. Няма случай в историята права да са върнати без да се бориш за тях. Другото са страхове, с които са те измамили да си предадеш правата. Цялата операция е очевадна за наблюдателните... Приложиха на обществото номер като на дете... Ама, няма да боли миличко, чичо доктор само ще направи боц... После само сертификат. После издебнаха да е служебно правителство и наложиха ограничения базирани на сертификата. Преди беше абсолютно формален по Боково време. Вече пробутват за нормално данни от ваксинацията - няма експерименти. Виждате ли колко е полезна ваксината, щото като набодохме на живо милиарди умряха малцина... И никой не знае колко точно и какви поражения... И какви са дългосрочните поражения. После на децата ви ще праскат ваксини с 2 месеца тестове... Знаете колко бързо напредва науката. И не ме е страх от науката, а от учените кариеристи!
  • 38 Абе

    33 0 Отговор

    До коментар #3 от "коко":

    Коко, ти си сам в джунглата, останалите, които не искаме инжекционната смес, сме 72%. А да се броим.

    Коментиран от #47

  • 39 Както и при

    26 0 Отговор

    До коментар #8 от "Съдията Дред":

    Изписването на името на създателят на РНК технологията.За да не гледат хората клиповете в които говори за тези "ваксини"...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Огнян

    43 1 Отговор

    До коментар #32 от "редник":

    Свободата на ваксинаторите се простира до там, до където не нарушават свободата и правото на избор на нежелаещите да се боцкат.

    При положение че набодените доказнао разнасят заразата, логиката ти е много несъстоятелна.
    А ако тези игли гарантирано предпазваха, то нямаше и да има от какво набодените да ги е страх, че и да мрънкат за нарупени правя някакви имагинерни.

    Правото НЕ Е на ваша страна. Ама хич!
  • 42 Петърчо,

    40 1 Отговор
    Мойто момче, много еленергия си изхабил, но това, което си написал няма никакъв смисъл! Когато ваксинирани с две, че и с три дози се разболяват и заразяват околните - пазят ли живота им! Ваксинираните предават вируса - безотказно! Заразяват околните! И застрашават живота на другите!
  • 43 и така

    29 0 Отговор

    До коментар #20 от "ВАКСИНИРАН1403":

    И така после на всеки три месеца , после може и месечно:) А войничетата няма да не скучаят.
  • 44 А ваксинираните

    39 0 Отговор

    До коментар #25 от "Отровното трио":

    в Италия, Холандия и Франция като са над 75% защо имат рекордно много заразени ваксинирани??? Нима искаш да кажеш че Канадския месия Кирчо лъже, че при 75% набодени мерките ще свършат?

    Коментиран от #48, #84

  • 45 зависи от човека

    22 0 Отговор

    До коментар #40 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Едни вярват на ваксините, но защитават правото на избор.
    Други са ваксинирани но ся яхнали полулизма.
    Трети (предполагам) са си купили ментета и сега им треперят гласчетата пред микрофоните.
    Сигурно има и други профили.
    Не слагай хората под общ знаменател.
  • 46 КОВИД ГЕНОЦИД 💀

    46 1 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    "Правото на избор и Правото на Живот не трябва да влизат в конфликт" - нали "ваксинираните" са защитени? Или "ваксините" не работят?

    Коментиран от #49, #52

  • 47 Цанков

    1 23 Отговор

    До коментар #38 от "Абе":

    Ако нещо може да събори Кирил Петков от властта е само зеления сертификат....сганта от ГЕРБ ще държи до последно да нямаме 75% ваксинирани

    Коментиран от #57

  • 48 не споко

    21 0 Отговор

    До коментар #44 от "А ваксинираните":

    Той не лъже. Така са му казали.
    Него са излъгали.
    А може и да не са го излъгали. Пандемията е към края си - с игли или без игли. Някои хора припирят да бодат, за да кажат после- ние спасилме светЪ.......... ако ми следиш мисълта.

    Коментиран от #54

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Кочо

    42 1 Отговор
    Единственото което получих след прочитането на статията е силно раздразнение от писанията на това момченце! Две години пълен хаос, отваряне, затваряне, тотална пропаганда от трите мисирски телевизии, тестове, карантини, първа доза, втора, трета,четвърта, неспирно плашене от математици, професори, млади, стари, Марии Цънцарови, нагли, безсрамни, безмилостни! И това л....о и то се наредило на опашката да дава акъл! Тя свободата на избор била слободия! Ама има една аналогия която не ми излиза от акъла - в строй, съблечени, с по един сапун, да си вземем душ за обезпаразитяване, може и ваксина! И тогава и сега е за благото на тези в строя, атези дето разпореждат са някъде отстрани! Ей, човече, ясно е че си вземаш заплатката за тези гнусни писания, но не посягай на свободата, предците ни са си давали живота за нея!
  • 51 правете си сметка

    35 0 Отговор
    Уж голема пандемия. А навсякъде по света намаляват карантината до символични 5 дни (като обикновения грип). Няма локдауни, няма ваканции и пр.
    Един на 10 да схаване какво става и къщата от карти пада...

    Коментиран от #55

  • 52 СВОБОДА или СМЪРТ

    26 0 Отговор

    До коментар #46 от "КОВИД ГЕНОЦИД 💀":

    Правото на СВОБОДА е равностойно на правото на ЖИВОТ.

    "СВОБОДА или СМЪРТ" са казали хората!

    Коментиран от #97

  • 53 ааа не само

    27 0 Отговор

    До коментар #49 от "Зийг Хайл Ковид":

    Не ваксаните преболедували първи да се накажат. Как така някой ше има имунитет без напите продукти?
  • 54 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #48 от "не споко":

    Значи аз ако кажа, че си много тъп, не е обида, защото така са ми казали

    Коментиран от #59

  • 55 Христо Божилов

    16 1 Отговор

    До коментар #51 от "правете си сметка":

    Е очевидно това няма да е Петър, авторът на смешната статия. Знам че четеш, много си зле брато
  • 56 Милена

    28 0 Отговор
    Лелеее, какви времена настанаха, да ти е по-спокойно да пръднеш отколкото да се изкашляш!
  • 57 наполовина си прав

    24 0 Отговор

    До коментар #47 от "Цанков":

    Точно зеления сертификат може да го събори. Ама не щото няма 50-60-7075-120 процента ваксани, а защото това се превърна в най-важната и едиунствена тема. А темите заради котио беше избран отидоха в архива.
    Защо са се заяли с българина? Хората по напите ширини не са ваксат. В Африка пък са на 5%. Трябва да вземем предвид културните особености.
  • 58 нннн

    32 0 Отговор
    Човече, как можа да го напишеш това дълго нищо? Половината население ще ти се смее, а другата половина ще те псува? Е, щом ти харесва... Аз уважавам твоя избор. Айде и ти уважавай избора на другите.
  • 59 зависи

    1 3 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    Защо ти е да отправяш епитети към моята скромна милост? Аргументирай.

    Коментиран от #62

  • 60 ха ха ха

    31 2 Отговор

    До коментар #31 от "нЯКОЯ СИ":

    През 30-те в германия същите тия комсомолци са аргументирали, че поставянето на шестлъчни звезди на едни хора ни най-малко не е нарушение на правата им, ами дори си е супер полезно за мнозиснтвото .
    Даже са били доста по убедителни в твърденията си от това несъстоятелно авторче, което ако го пипна в директен диспут, ще го разплача каче ли е 10 годишен хлапак с двойка по физика.
  • 61 Ами

    31 1 Отговор
    Тази статия е поредния скапан бълвоч, който ни се поднася за да се чувстваме виновни че имаме право на свободна воля за решенията в живота си! Искат всички да сме наплашени роби, които неизменно вървят според свирката на главния свирач!
  • 62 Българин

    13 2 Отговор

    До коментар #59 от "зависи":

    Защото логиката е същата. Кирчо не лъжел, така са му казали. Ами нали затова е завършил Харвард, не Софийския университет - за да мисли. Така и аз ако кажа че си много ама много тъп, защото така са ми казали, също не нося отговорност

    Коментиран от #69

  • 63 Браво за пасквила

    17 5 Отговор
    Ваксинирайте се, така малоумниците ще останат по-малко.
  • 64 айде стига

    26 1 Отговор

    До коментар #3 от "коко":

    "Ти си част от общото. "

    Общото в нашия случай е против ваксините (80%), ако се основаваме на вашата логика то ваксинираните трябва да бъдат ограничени.

    По тази извратена ваша логика трябва да затворим болните от спин, носителите на хепатит, Ешерихия коли , и т.нат, подчертавам носители, не болни! А ако здравната система има опасност да се претовари направо да ги елиминираме, щото общото благо повелява така, нема как, шъ съ жертват. Да живей общото !

    Коментиран от #88

  • 65 Митко

    17 1 Отговор
    Абе няма ли кой да трича тия гербави мисирки като автора? Постоянно се изявява с възхвала на Тиквата
  • 66 А що?

    19 0 Отговор

    До коментар #30 от "Верно ли":

    Колко от хората тук мислиш са дошли да четат комсомолската статия ала "Работническо дело" през 60-те и колко са тук само заради форума?
    Нека комсомолчета дава поводи за дискусия. Това ни събира - хора които не се познаваме и дори в соц медиите не можем да се засечем.
  • 67 ПРАВИЛНО СМЯТАШ!

    28 0 Отговор
    АБСОЛЮТНО НИКОМУ НЕНУЖНО ИЗКАЗВАНЕ ПО ВЪПРОСА! ИМА КОВИД, ИМА ВИРУСИ И БАКТЕРИИ И ВИНАГИ ГИ Е ИМАЛО, НО НИКОЙ НИКОГА НЕ СИ Е ИГРАЛ С ЧОВЕШКОТО ЗДРАВЕ НА "ИМА-НЕМА"! СЕГА ТОЧНО ТОВА СЕ ПРАВИ! "ВАКСИНАТА" ПАЗИ, "ВАКСИНАТА" НЕ ПАЗИ! СЛОЖЕТЕ СИ ВТОРА, СЛОЖЕТЕ СИ ДРУГА.... СЛОЖЕТЕ СИ НАШТА СКЪПА ОТРОВА, КОЯТО НАРИЧАМЕ "ВАКСИНА"! СЕГАШНАТА ИЗМИСЛЕНА "КОВИД ВАКСИНА" УБИВА ЗДРАВИ ХОРА!!!!!!!! ИМАМ ПРАВО НА ИЗБОР И ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗУВАМ НА СТО ПРОЦЕНТА!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 да де

    9 0 Отговор

    До коментар #62 от "Българин":

    Ама той не е Вселенският диктатор, че да прави казва каквото му скимне и каквото мисли. Трябва да се събразява с много фактори..........
    Тепърва ще разбира колко тежка е царската корона.
    Аз лично му желая Успех!
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Теодоро

    19 2 Отговор
    Жалка лайнена мдедия
  • 72 КовидманЯк

    20 1 Отговор
    Поредния платен продажник
  • 73 Щерю

    29 1 Отговор
    Колко парички взе да бълваше глупости и нелепи пропаганди за тази " пандемия " ? Лапна , нали , добре ти е ?
    Как не показахте колко хора умряха от други болести като рак , инфаркти , бъбречна недостатъчност , хора неуспели да дочакат края на пандемията и не бяха оперирани на време , не бяха трансплантирани органи и т.н. !??!?! Как не дадохте трибуна на български и световни светила специалисти вирусолози с теоретичен и практичен опит в борбите с най страшните вируси като Еболата например ? И аз не искам да пиша по темата като автора на тоя бълвоч но , почва да ми писва вече да ни правят на маймуни група математици и доктори без един ден стаж на терен в живота си . Настройвайки хората един срещу друг и чакайки момента в който на едните няма да издържат нервите и ще почнат масови побоища и зверства между тях !!!
  • 74 Азиим

    23 1 Отговор
    Колко много празни приказки! А когато хунтата крадеше с пълни шепи, къде беше този всезнайко?
  • 75 Комон сенс

    34 1 Отговор
    Забележете каква логическа немощ!
    Хем вакснинираните се страхуват (т.е. вакснините НЕ ги предпазват) и това нарушавало било правта им. Хем ваксинирането щяло да реши проблемите.
    На това му се вика класически парадокс. Едно от двете твърдения очевидно не е вярно.
    Повтарям за неразбралите:
    Ако ваксините са решението, то ваксинираните са предпазени и никой никакво право не им нарушава с решението си да не се вакса.
    Ако пък ваксините не са решението, то единствения който е нарушил някакви права е продавачат на непотребни игли.

    Сами си решете кое от двете е вярно.
  • 76 Цоликофер

    27 1 Отговор
    Скодоумецо, има "ваксина"(хвалена, та чак прехвалена) и който се чувства заплашен да се ваксинира. Има право да си сложи четири броя безплатна( за него) ваксина. Която ще го предпази от "заразяване и тежко протичане на болестта". Нали или не? Що манипулираш! Как неваксинираните са опасни за за ваксинираните с толкова супер-дупер ефикасни ваксини? Ааа?
  • 77 Без име

    22 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тотална диктатура!!!":

    Така и Хитлер е действал
  • 78 хъмммм

    23 0 Отговор

    До коментар #32 от "редник":

    Кое общество? По голямата част от обществото са неваксинираните!
  • 79 Калмук

    28 0 Отговор
    Г-н Здравков, много удобно е да лепнеш етикет "антиваксъри и конспиратори" и да развиеш тезата за полуграмотните НЕваксинирани. Така замиташ под килимчето въпроси като, "Защо ваксинираният има право да разнася вируси в МОЛ-а, а НЕ ваксинираният - не.", "... Защо се появяват странични явления от ваксините СЛЕД разрешението за тяхното използване ?"
  • 80 Серослав

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мирослав":

    Аз не се набодох. Обичам и уважавам нашето сладкоморие и съселяни. Таа, аз проблем с теб нямам, но явно ти имаш с мен. Защо така бре интелигентни човеко? Ти си нещо повече от другите? Извънземен?
  • 81 М Илиев

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Пак ли ти бе ...нали ти казах Германия 33 - 45 та . Още не си прочел явно
  • 82 набухвател

    19 1 Отговор
    А така Пешоооо.....Цънцънцарова поведе хорото.Днес и утре-мобилизация на здравите сили!А и парите не са за изпускане!Само накрая да не изпуснете и сапуна!
  • 83 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    22 1 Отговор
    Tяхното схващане за несъществуване на вируса или за неговата безвредност не се базира на никакви факти, а на избор да вярват на псевдоучени, инфлуенсъри и политици-популисти, тъй като това е трактовката, която им се иска да е истинната или пък е тезата, която "потвърждава", че срещу тях и себеподобните им имa конспирация, целяща да им навреди по един или друг начин........За да кореспондираме,трябва да увеличите знанията си за Имунологията и в Частност имунната система на Човека.Ако отворите някой учебник ще разберете,че човешкия имун се е създавал и усъвършенствал единственно в среща с вируси и бактерии.ще прочетете,че човек,когато прекалява с миенето на ръцете си и особенно,когато ползва спиртни продукти унищожава клетките -убийци които Създателят е сътворил в дланите и носоглътката!Колкото до парцалите,които се държат върху устите то е не само да ни запушат устите,а най вече да разболеят някой от туберкулоза.Туберкулозата е много опасна инфекциозна болест,която има леталитет над 40%,за разлика от ""Нещото" което за бг има леталитет от0,4%!Не сте на ниво за да мога да споря с вас на медикал и други теми.Работете върху знанията си.Не лъжете тенденциозно,ще станете по-добър и за себе си ,а и за хората до вас!
  • 84 Чукча писател

    2 9 Отговор

    До коментар #44 от "А ваксинираните":

    Потърси в google "ковид смърност" и виж за посочените от теб страни, че смърността е в пъти по ниска ...

    Коментиран от #106

  • 85 flipp

    20 1 Отговор
    Пропагандата от ден на ден става все по-отчаяна и жалка.

    Коментиран от #90

  • 86 Възмутен

    16 0 Отговор
    Скоро и ще ни накарат да избираче между ваксинация и доброволна евтаназия
  • 87 Не ми се говори и пише за това

    9 0 Отговор
    Правото на избор и Правото на Живот не трябва да влизат в конфликт

    Правото на избор и Правото на Живот не трябва да влизат в конфликт

    Хората проверяващи, които ползват правото си на избор да не виждат мръсния въздух в Гълъбово и Перник, твърде често са и хора, които отричат съществуването на мръсния въздух от изгаряне на отпадъци или отричат опасния му характер и това е проблем.

    Много често същите - отричат черните пушеци, до последно отказват да живеят в Гълъбово или Перник, само и само за да не признаят, че са сгрешили, че са били подведени.
  • 88 коко

    3 12 Отговор

    До коментар #64 от "айде стига":

    Малко е тъпичко това, което си писал. Тука не става никого да затваряме, а всеки да вземе адекватни мерки . Е, щом тези мерки за някого са да не прави нищо така да е. А тези 80 % са вече не повече от 65 и продължава да се променя тази цифра.
  • 89 Хайдут Велко

    20 1 Отговор
    То е ясно, че такива писания ще бъдат бълвани от безсъвестни субекти като този, докато им се плаща за това! Такива хора не се интересуват от аргументи, зададената им е линия, ще повтарят до премала тези глупости! А кукловодите разполагат с неизчерпаема финансов ресурс! Може още 10 години да се повтарят събитията и писанията от последните две години! Хората ще търсят истината, ще изтъкват аргументи, платените пропагандатори ще си повтарят тяхното! Нужни са вече дела, на 12 пред парламента!
  • 90 пурко

    1 7 Отговор

    До коментар #85 от "flipp":

    Хах, така ли вече се успокоявате...
  • 91 ха ха

    22 4 Отговор
    Сертификатът няма да изчезне след пандемията. Сертификатът ще го приложат за туберкулоза и още куп болести... после ще решат, че е по-ефективно да е на чип... после ще намерят и друго приложение на чипчето... Честно казано, преди се подсмихвах на идеята за чипирането, сега си мисля какъв наивник съм бил... Оставим ли тираните ще ни одерат живи. Тези приложения, цялата организация по зеления сертификат и купчината работни места какво ще правим? Един хубав ден ще направим офис парти за победата над короната и ще ги изпратим на трудовата борса? Вервайте. Ще се намери благовиден и "обществено полезен" предлог за да ни отнемат още права.
  • 92 бойскаут

    21 1 Отговор
    Мисирчо, прочети коментаритие под паксвила, който си сътворил. Дано се откажеш от журналистиката, защото това не е твоето нещо.
  • 93 епруветката

    22 1 Отговор
    Кви са тия ваксини, дето се бодат по-често от витамин Б12, само това не разбирам. Ако може тоя пуяк мисирски да каже.
  • 94 Статистик

    17 0 Отговор
    Цитирам правилата на СЗО относно ваксините. За да бъде одобрен един препарат за ваксина, е необходимо (главно) следното:
    - Да се докаже, че препаратът е ефективен в дългосрочен план;
    - Да се докаже, че препаратът няма нежелани реакции и странични ефекти в дългосрочен план;;
    - Да е преминал успешно трите етапа на клинични изпитания.
    Някой да ми каже има ли бъркоч от тези, които ни натрапват, който да отговаря на изискванията?
  • 95 Даскал

    12 0 Отговор
    Нека този мисир да ни обЯсни защо в най-ваксинираните държави процентът на заразените е по-висок от този в неваксинирана България, и продължава да расте -- а при нас пада? И защо не се обявява пандемия от грип, след като смъртността от грип е по-висока от тази при короната? Който не вярва -- данните ги има на сайтовете на СЗО и ООН!
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Ооооо

    5 0 Отговор
    Изродиии, що лъжете бе?
  • 99 Пешо

    13 0 Отговор
    Скъпи Детър Здравков, мисленето ти сякаш малко лакатуши, опит за скалъпване на нещо, неясни какво. Аз съм преболедувал - т.е. съм много по защитен от ваксиниран и много по безопасен. И въпреки това ме ограничават със зелен сертификата и искат да ме боднат. Нищо отникъде не се връзва...
  • 100 Батерия

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "ВАКСИНИРАН1403":

    Човек като разбере, че се е набутал, го избива на злоба!
  • 101 Язе

    11 4 Отговор
    Много не обичам нещата да се генерализират и хората да бъдат разделяни на два основни типа, що се отнася до ковид - тези, които са 110% "за" ваксините и така наречените "антиваксъри" (които не са антиваксъри изобщо), които уж не спазвали мерките, подигравали се и не вярвали, че съществува такъв вирус. А съществуват толкова много нюанси. В това отношение и тази статия е много слаба.

    Аз лично винаги съм вярвал в "конспирацията", че ковид е нарочно създаден, или поне му е помогнато, за да преследва определени интереси на определени кръгове. Особено масовата психоза, която беше наложена. Някои социални учени също застъпват подобна теза. Тук изобщо не говорим за медицинската страна на въпроса. Впоследствие се разболях от "делта" варианта, както и цялото ми семейство. Излекувахме се сравнително нормално, само баща ми го изкара сериозно, но той има история с много пневмонии в миналото, а и началното му лечение беше грешно. И все пак, минахме и през това, за което съм благодарен. Но държа да отбележа, че обществото продължава да не знае много за този вирус. Та ние още не сме наясно дали изобщо маските помагат! И все пак, ВИНАГИ съм спазвал ковид мерките! Просто защото НЕ ЗНАЯ всичко за дадено нещо, това не ми дава право да го отрека. Я да сложа тази маска, да си почиствам ръцете с дезинфектант и спирт и да не се събирам с много хора, нищо няма да ми стане! Както се казва - за всеки случай.

    Това, което ненавиждам, обаче, е масовата психоза, която непрекъснато
  • 102 Язе

    16 0 Отговор
    Това, което ненавиждам, обаче, е масовата психоза, която непрекъснато се насажда, паниката, страховете и разделението между хората. Това е много по-страшно от самия вирус, както беше доказано от високия брой самоубийства, убийства и всякакви престъпления между хората. Какво пречеше да има много по-спокоен и трезв подход към вируса, по-различни мерки и по-нормално отношение спрямо ситуацията?

    Налагането на "медицинския фашизъм" и нов обществен ред е факт в много страни по света. И трябва внимателно да следим ситуацията и да се противопоставим срещу такова нещо и в България. За пример давам само Австралия, но има много други страни, които налагат ужасяващи и ненужно сурови мерки.

    Вяра в науката трябва да има, но въпросът е сложен и многостранен. Защото преди години "науката" е казвала, че цигарите са полезни, и че трепанацията на черепа също е полезна. Така че полека с науката. Тя е променящо се и развиващо се нещо. Колкото до "ваксините" срещу ковид, не ги приемам за ваксини, защото нищо не спряха. И докато не го изкараме всички, това няма да премине. Дори и да помагат срещу тежко протичане и смърт, просто да ги бяха нарекли "лекарства" срещу ковид. Но не и ваксини.

    Живи и здрави да сме всички и дано скоро преминем през това.
  • 103 В страната на

    11 0 Отговор
    ковидьотите всичко е възможно. Поредната мъртва душа подлагаща се на глобалето. Не съзнава, че ако приключат с нас, ще стане излишен и ще си замине като употребена тоалетна хартия.
  • 104 Вай джананъм,

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "ВАКСИНИРАН1403":

    фъксината тотално те е увредила. До 5 години всички фъксинирани ще се явят пред Създателя на всичко видимо и невидимо. Две вече минаха, а някои и недочакаха този срок. За единичните бройки, оцелели от това, няма да се гледа като на човешки същества, а като на мутанти. Те не ще имат човешки права и според закона за патентите ще са собственост на притежателя на патента. Провървяло ти е мъдрецо!
  • 105 име

    13 1 Отговор
    Абсолютно е вярно, че тези, които подкрепят мерките - подаряват свободата си, лошото е, че с тяхната и нашата си отива, докато си мислят, че са изпълнили някакъв доблестен акт и саможертва. Не. няма да ви върнат свободата, докато не си я поискате сами. В противен случай сте по-наивни и от 3 годишно дете.
  • 106 Да ти имам

    7 0 Отговор

    До коментар #84 от "Чукча писател":

    източника на достоверност. На всеки неграмотник гуглето е неоспоримата истина, само дето яко я цензурират.
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Петър Николов

    3 4 Отговор
    Адашът явно не ме познава мен :), че пише така. Аз съм от екзотичната група на вярващите във вируса и опасността му (през август щях да си отида от този свят от Делта варианта), вярвам в повечето мерки (особено качествените маски), но твърдо държа за свободата всеки да избира дали и с какво да бъде ваксиниран! Долу ваксинационният фашизъм!
  • 109 Fury

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Роки":

    Хареса ми, уникално точно.
  • 110 Fury

    7 0 Отговор
    Тези късогледи проваксъри изобщо не им идва на ума за какво иде реч. Нямат си и на идея, ме хората които назидателно наричат антиваксъри са си ваксинирали и децата с традиционните ваксини от задължителният имунизационен календар. Но сега случаят е друг спокойно хорята може да се разделят примерно на овце и критично мислещи. Овзете се изпонабоцкаха което не е проблем така са решили така са направили всеки сам си преценя гадното идва после когато овзете започнат да говорят за критично мислещите че били антиваксъри което не е вярно. Просто критично мислещият човек си задава въпроса добре де Нидерландия са ваксинирани Германия също Израел също Сащ също. Защо все още има локдауни там, защо не отпада зеленият сертификат, защо Австралия където се набодаха като за светно не искат да пуснат един неваксиниран тенисист , нали те са защитени. Така мисли критично мислещият човек, което не го прави антиваксър. Бих определил критично мислещият човек като антиваксър, ако пандемията навсякъде беше отминала след първата доза супер нова, мега ефикасна високотехнологична ваксина, и камо в България още се борим с нея, но уви, това не е така. Така ме да се знае не антиваксъри а КРИТИЧНО МИСЛЕЩИ ХОРА
  • 111 Нормално..

    4 0 Отговор
    Просто И.диот Здравков.