Отидете към основна версия

7 469 60

СДС пред разцепление. Напуска "Раковска" 134

  • сдс-
  • централа-
  • разцепление-
  • раковска 134

Партията напуска „Раковска“ 134 след 33 години

СДС проведе своя Национален съвет вчера в Карлово. На него са се взели редица важни решения за партията, като насрочване на скоростна Национална конференция на 12 март. Друг важен казус, с който е започнало заседанието е било обявеното от главния секретар Илия Лазаров „самоизключване“ на четири от най-големите областни организации на СДС – Бургас, Кюстендил, Сливен и Разград, съобщиха от Младежката организация на СДС (МСДС).

На 8-ми февруари с мнозинство Контролния съвет на СДС решава, че структурите са членове на СДС след заплащането на забавения членски внос, но главният секретар отказва да се съобрази с решението на КС, което е задължително за всички органи и структури на партията. Така за Националния съвет не са допуснати до участие членовете на структурите от тези области и извадени от списъчния състав на НС на СДС.

В началото на заседанието от отстранените структури обаче настояват като първа точка да се разгледа казусът и да се върне отнетият им достъп до участие във форума.

Временно изпълняващият длъжността председател на Контролния съвет на СДС Златослав Златанов представя пред Националния съвет решението, с което реално възстановяват структурите.

След него думата взима бившият заместник-председател на СДС и депутат от партията Костадин Марков от Бургас, който също призовава членовете на НС да се противопоставят на погазването на Устава на СДС и да не участват в служебна победа на конференцията от страна на Румен Христов.

Самият Христов, който през 2018 г. дори предложи отпадане на членския внос, вчера е бил категоричен, че няма как да върне тези структури, макар да са донесли едни от най-високите резултати на СДС на местни и парламентарни избори през последните години.

Веднага след Христов изказване е направил младежкия лидер на СДС, член на НИС и регионален представител на СДС от Югоизточен регион Дончо Златев. Преди обаче да стигне до трибуната мъж с маска, в ролята на лична охрана на председателя на СДС, обаче застава между Златев и Христов и започва вербално да „сплашва“ Златев да не се изказва.

„Преди време бях написал, че Румен Христов ще има много жалък край като лидер на СДС. Близо е вече щом е започнал да си вика мутри, които да го пазят от членовете на Националния съвет на СДС. Един такъв днес по време на заседанието на НС в Карлово се опита да ме "сплашва" защо искам думата и да не стоя до Румен. Жалък и смешен човечец.“, пише Златев във фейсбук пост след заседанието.

Против подобна братоубийствена война са се изказали още заместник-председателите на СДС Теодор Петков и Мариана Лазарова, както и доайенът на СДС София Владимир Кисьов, който е призовал да се спази решението на Контролния съвет.

Въпреки това след края на разискванията главният секретар на СДС Илия Лазаров е останал непреклонен и е отказал да допусне членовете на СДС от тези области и ги е оставил „изключени“. Областите Бургас, Кюстендил и Сливен обявиха, че започват съдебна битка с Лазаров, за да се преборят за правдата и са сигурни, че ще спечелят.

Припомняме, че сред "самоизключените", според главния секретар на СДС, са кметът на Кюстендил Петър Паунов, който е избиран 4 пъти за кмет на областния град, председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов, който е и регионален представител на СДС за Югозападна България, заедно с цялата група от 5 общински съветника на СДС в Дупница, заместник-председателят на Общинския съвет в Бургас Станимир Апостолов и колегата му Дончо Златев - регионален представител на СДС за Югоизточна България, общинският съветник и син лидер от Сливен Пламен Крумов, който направи един от най-силните преференциални резултатите на СДС миналата година, общо над 20 общински съветника на СДС и голяма част от членската маса на СДС като цяло.

По втора точка скоростно се е свикала Национална конференция на СДС за 12-ти март. Членове на съвета са изразили притеснение, че няма дори един месец за кампания на кандидатите. Отстранените структури заподозряха поредна стъпка към „служебна победа“ на председателя Румен Христов.

В точка разни обаче е съобщена новината, че СДС напуска „Раковска“ 134 след 33 години. Пред съвета ръководството е обявило, че започва ремонт на сградата и сега временно ще напуснат, но отново младежкият лидер Дончо Златев във фейсбук разкри, че на „Раковска“ 134 е взето решение да се настани новото Министерство на иновациите и растежа на Даниел Лорер, а за СДС ще се търси друг офис, като вероятно партията ще отиде в бившия офис на „Атака“.

„За толкова години никой не успя да извади СДС от храма на демокрацията. Но вродени страхливци като Румен и Илия са безсилни пред новото Министерство на иновациите и нуждата му от сграда, където да се помещава. За тази битка ще трябват истински седесари, които да се борят за дома си, а не чантаджии, които са се продали за една депутатска заплата и един борд при Корнелия Нинова. Планът на Румен и Илия е сега да се събира СДС "по кафетата" или "в зали под наем" (както вчера са казали в НИС), за да не плаща скъпи месечни наеми за офиси. Официално днес са излъгали, че сега се излиза само за да се ремонтира сградата, но от сега знаят, че там ще влязат Лорер и компания. А Румен и Илия ще си спестят един разход.“, пише до съпартийците си Златев.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове