Отидете към основна версия

8 184 104

Протест блокира центъра на София

  • пожарникари-
  • протест-
  • мерки

Мероприятието започна с химна на България

Снимка: БГНЕС

В 12 ч. започна шествието на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”. То започна от площад „Независимост“ и ще продължи до Министерство на финансите и ще приключи пред сградата на Народното събрание, съобщи dariknews.bg.

Мероприятието започна с химна на България, а протестиращите отдадоха почит и на Апостола на свободата Васил Левски. В началото на протеста те аплодираха колегите си, които сега са на смяна, както и полицаите, които се грижат за реда. А преминаването на линейка стана повод да аплодират и медиците.

Те се разграничиха отново от криминално провени лица и обявиха, че недоволството им ще протече мирно.

Огнеборците на протеста поканиха управляващите да отидат и да изкарат една смяна с тях, за да видят, "че не са безсмъртни".

Когато няма разбиране, има протестиране, заявиха пожарникарите.

От НСПС „Огнеборец“ възразяват срещу заложените параметри в проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г., отнасящи се за бюджета на Министерството на вътрешните работи. В него липсва политика по доходите, като не се предвижда увеличение на възнагражденията на служителите във ведомството. Това води до поддържане на дисбаланс във възнагражденията, съпоставимо с другите структури от сектор „Сигурност”, както и до значително намаляване на покупателната способност, като се има предвид рекордната за повече от десетилетие инфлация през януари 2022 г. от над 9% на годишна база и очакваното продължаващо покачване през тази година. На този фон в бюджета са предвидени 9 млн. лв. за карти за спорт за подобряване на физическата подготовка на служителите в МВР.

Не можем да одобрим и предвидените едва 29,78 млн. лв. за капиталови разходи от необходимите близо 247 млн., заявяват от синдиката. Те са малко над 12% от необходимата сума за поддръжка и основен ремонт на немалкия сграден фонд на МВР, както и за придобиване на дълготрайни материални активи.

Острият дефицит на социален диалог през последния месец между политическото ръководство на МВР и НСПС „Огнеборец”, породил неинформираност за предстоящите реформи във ведомството, както и медийните изяви на определени политици в същата насока, генерираха напрежение сред служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Дирекция „Национална система 112”.

Не можем с лека ръка да подминем и намеренията за извеждането на Медицинския институт на МВР от ведомството и преминаването му към Министерство на здравеопазването, което създава притеснения за осигуряването на адекватно лечение и анализирането на здравния статус на служителите от МВР.

Настояваме за увеличаване на средствата за персонал с цел увеличение на възнагражденията с 20% в проекта на бюджет за МВР за 2022 г. и допълнителен ресурс в рамките на 100 млн. лв. за капиталови разходи, както и внасяне на яснота за предстоящите структурни реформи, заявяват още от „Огнеборец“.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 69 гласа.

Свързани новини

  • ВМРО организира протестно автошествие

    Протестно автошествие срещу цените на енергоизточниците организира днес София ВМРО. Според партията бездействието и мълчанието от страна на правите ...
    20.02.2022
    2 157
    103
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове