Отидете към основна версия

1 809 40

ВМС: Русия цели да всее страх с публикациите за мини

  • морски мини-
  • вмс-
  • русия

Много малко вероятно е да има наличие на такива мини, каза контраадмирал Кирил Михайлов

Снимка: БГНЕС/Архив

На 18 март след публикация на Руската федерация и няколко известия до мореплавателите беше обявено, че са забелязани плаващи мини в Югозападната, Северозападната и Западната част на Черно море. В публикацията се твърди, че това са мини от два типа, които украинските военноморски сили са поставили в началото на конфликта. Това заяви контраадмирал Кирил Михайлов по време на брифинг, цитиран от novini.bg.

Той отбеляза, че е извършен детайлен анализ на цялата получена информация.

По думите му публикациите на Руската федерация е по-скоро затрудняване на корабоплаването и създаване на страх и напрежение сред корабоплавателите и крайбрежните държави, отколкото наличие на реална заплаха.

От началото на конфликта беше обявена военна зона в Черно море и Азовско море бяха обявени известия до мореплаватели с обстановката на минни заграждения в Одеса, Николаев. От този момент е засилена системата за наблюдения на ВМС, каза още той.

Контраадмирал Михайлов добави, че миналата седмица е забелязан предмет на 14 мили от нос Галата. Веднага е изпратен кораб с водолазен екип, който да обследва обекта. От проверката стана ясно, че това е откъснат буй.

Той не изключи и възможността да има отделни мини, които по някаква причина са се скъсали от дрейфа.

Искам да разсея страховете, че мините ще започнат да се търкалят по плажа и туристите ще ги ритат, каза контраадмирал Михайлов.

Много малко вероятно е да има наличие на такива мини, но все пак това е военен конфликт и заплахата не може да бъде изключена напълно.

Вълнението на морето след 18 март, когато е получена информацията, е 2-3 бала, което според командира на ВМС е много малко вероятно да скъса постовете на мините и те да започнат да плават в морето.

Контраадмирал Михайлов каза, че до мореплавателите в началото на конфликта е изпратено известие, в което са обявени минните заграждения в Северозападната част на Черно море.

От този момент във ВМС е усилена системата за наблюдение, включващо и периодично облитане на акваторията и разгръщане на кораби на море. Взети са всички мерки, за да може при съмнение или откриване на плаващи обекти да се реагира своевременно.

По време на брифинга контраадмирал Кирил Михайлов представи някои видове мини.

Единият тип са малки котвени мини с тегло на бойния заряд 20 кг и диаметър 53 сантиметра. Няма батерия, която да е изтощи и може да бъде опасна много дълго време. Друг тип са контактни противодесантни мини с диаметър около 27.5 см и тегло на бойния заряд 3 кг. Предназначени са да противодействат на плаващата техника. Такава мина не би представлявала сериозна опасност за голям кораб. Много малка е вероятността такава мина да попадне навътре в морето. Ако има силно вълнение, то по-скоро би ги изкарало на брега, където са поставени, уточни той.

Ако хипотетично една мина се скъса от минрепа и започне да дрейфа, то те биха били подвластни на морските течения. Ориентировъчно една дрейфваща мина на 12-14 ден ще е на Калиакра, на 15-16 ден ще е пред Варна, на 18-тия пред Бургас и на 20-тия ден ще е излязла от българското морско пространство. Най-малкото разстояние е на 1 миля от Калиакра и от 1 до 3 мили към Резово, посочи контраадмирал Михайлов.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове