Last news in Fakti

21 Март, 2022 17:28 1 795 40

ВМС: Русия цели да всее страх с публикациите за мини

  • морски мини-
  • вмс-
  • русия

Много малко вероятно е да има наличие на такива мини, каза контраадмирал Кирил Михайлов

ВМС: Русия цели да всее страх с публикациите за мини - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

На 18 март след публикация на Руската федерация и няколко известия до мореплавателите беше обявено, че са забелязани плаващи мини в Югозападната, Северозападната и Западната част на Черно море. В публикацията се твърди, че това са мини от два типа, които украинските военноморски сили са поставили в началото на конфликта. Това заяви контраадмирал Кирил Михайлов по време на брифинг, цитиран от novini.bg.

Той отбеляза, че е извършен детайлен анализ на цялата получена информация.

По думите му публикациите на Руската федерация е по-скоро затрудняване на корабоплаването и създаване на страх и напрежение сред корабоплавателите и крайбрежните държави, отколкото наличие на реална заплаха.

От началото на конфликта беше обявена военна зона в Черно море и Азовско море бяха обявени известия до мореплаватели с обстановката на минни заграждения в Одеса, Николаев. От този момент е засилена системата за наблюдения на ВМС, каза още той.

Контраадмирал Михайлов добави, че миналата седмица е забелязан предмет на 14 мили от нос Галата. Веднага е изпратен кораб с водолазен екип, който да обследва обекта. От проверката стана ясно, че това е откъснат буй.

Той не изключи и възможността да има отделни мини, които по някаква причина са се скъсали от дрейфа.

Искам да разсея страховете, че мините ще започнат да се търкалят по плажа и туристите ще ги ритат, каза контраадмирал Михайлов.

Много малко вероятно е да има наличие на такива мини, но все пак това е военен конфликт и заплахата не може да бъде изключена напълно.

Вълнението на морето след 18 март, когато е получена информацията, е 2-3 бала, което според командира на ВМС е много малко вероятно да скъса постовете на мините и те да започнат да плават в морето.

Контраадмирал Михайлов каза, че до мореплавателите в началото на конфликта е изпратено известие, в което са обявени минните заграждения в Северозападната част на Черно море.

От този момент във ВМС е усилена системата за наблюдение, включващо и периодично облитане на акваторията и разгръщане на кораби на море. Взети са всички мерки, за да може при съмнение или откриване на плаващи обекти да се реагира своевременно.

По време на брифинга контраадмирал Кирил Михайлов представи някои видове мини.

Единият тип са малки котвени мини с тегло на бойния заряд 20 кг и диаметър 53 сантиметра. Няма батерия, която да е изтощи и може да бъде опасна много дълго време. Друг тип са контактни противодесантни мини с диаметър около 27.5 см и тегло на бойния заряд 3 кг. Предназначени са да противодействат на плаващата техника. Такава мина не би представлявала сериозна опасност за голям кораб. Много малка е вероятността такава мина да попадне навътре в морето. Ако има силно вълнение, то по-скоро би ги изкарало на брега, където са поставени, уточни той.

Ако хипотетично една мина се скъса от минрепа и започне да дрейфа, то те биха били подвластни на морските течения. Ориентировъчно една дрейфваща мина на 12-14 ден ще е на Калиакра, на 15-16 ден ще е пред Варна, на 18-тия пред Бургас и на 20-тия ден ще е излязла от българското морско пространство. Най-малкото разстояние е на 1 миля от Калиакра и от 1 до 3 мили към Резово, посочи контраадмирал Михайлов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    46 4 Отговор
    400 плаващи мини в затворено езеро.
  • 2 Майна

    75 10 Отговор
    Русия ви предупреди човешки,ама вий сте забравили за това ЧОВЕШКОТО..

    Коментиран от #5, #20, #24

  • 3 !!!?

    11 57 Отговор
    Най-сетне се усетиха, че това е фейк на КГБто !!!?
  • 4 гърците

    33 1 Отговор
    и те........бюро-капитани без кораби......
  • 5 !!!?

    8 46 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    То кремълските варвари могат да напълнят Черно море и с американски мини !!!?

    Коментиран от #10

  • 6 Намерили сте буй

    51 2 Отговор
    Ама като нагърмят мините ще фанете контаадмирала за дъртия буй
  • 7 Путинофил

    14 19 Отговор
    Ще направим от мините шамандури по плажовете. Рускините и украинките много ще се радват.

    Коментиран от #14

  • 8 Матросов

    44 4 Отговор
    Ами като сте много ербап , вървете да проверите . Един кораб имаме , потопете и него.
  • 9 Москалите сигурно са подлудели !

    7 42 Отговор
    На кривата руска ракета ... космосът й пречи !Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) поиска от съда да забрани "незабавно" американския технологичен гигант Meta, обвинявайки го, че е работил срещу интересите на Москва по време на нейната "специална военна операция" в Украйна.
    Съдът разглежда искането на прокуратурата да обяви Meta - компанията майка на Facebook, Instagram и WhatsApp, за "екстремистка" организация и да я забрани.
    Този ход е част от мащабните усилия на Москва да наложи строг контрол върху достъпа на руските граждани до информация за конфликта в Украйна.
    "Дейността на организацията Meta е насочена срещу Русия и нейните въоръжени сили", заяви пред Тверския районен съд в Москва представителят на ФСБ Игор Ковалевски.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хомосапиенс 👀

    5 45 Отговор
    Никой не вярва вече на руската пропаганда .
  • 12 ЛЪЖЛИВ БЯЛ ШУШЛЯК ПЛАВА КАТО БОЧКА

    45 4 Отговор
    ТОЯ БЕЛИЯ ШУШЛЕШ ДА ХОДИ ДА СЪБИРА МИНИ ВМЕСТО,. ДА ПЛЕЩИ ГЛУПОСТИ. МИНИТЕ СА ДЕМОКРАТИЧНИ И МОЖЕ ДА СА БЪЛГАРСКИ ИЛИ НАТОВСКИ А МОЖЕ ДА СА НА ФАШИСТИТЕ БАНДЕРОВЦИ. В ОДЕСА НА ПЛЪЖА ГРЪМНА ПЪРВАТА МИНА. ДА ВИДИМ КЪДЕ ЩЕ ГРЪМНЕ ВТОРАТА. ТЕ РУМЪНЦИТЕ Е ТЕ ТАКА ЛЪГАХА ЗА ПАДНАЛИЯ ПАТРУЛ, ЧЕ Е ОТ ЛОШОТО ВРЕМЕ АМА ТЕ ГО ПУЦНАЛИ. ШУШЛЯК ПУСКАЙ МИНОЧИСТАЧИТЕ ЩОТО ЩЕ ЧИСТИТЕ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА!!!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Глупаци

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Путинофил":

    Най-вече в Свети Влас. 😁😁😁
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 НА КОГО ДА ВЯРВАМ ГЬОБЕЛС ФАКТИ?

    19 1 Отговор
    ВМС с последни новини за плуващите към родното Черноморие украински мини ВИДЕО
    Взети са всички мерки, за да може при съмнение или откриване на плаващи обекти да се реагира своевременно.От ВМС с последни новини за плуващите към родното Черноморие украински мини ВИДЕО
    Морски мини, поставени на плажа в Одеса, са били отнесени от буря и плуват в Черно море. Заплахата е най-вече за плавателните съдове в акваторията на Варна и Бургас.На 18 чарт след публикация на Руската федерация и няколко известия до мореплавателите беше обявено, че са забелязани плаващи мини в Югозападната, Северозападната и Западната част на Черно море.В публикацията се твърди, че това са мини от два типа, които украинските военноморски сили са поставили в началото на конфликта, каза командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, цитиран ОТ БНТ.До мореплавателите в началото на конфликта е изпратено известия, в което са обявени минните заграждения в Северозападната част на Черно море. От този момент във ВМС е усилена системата за наблюдение, включващо и периодично облитане на акваторията и разгръщане на кораби на море. НА КОГО ДА ВЯРВАМ? НА БНТ ИЛИ НА ГЬОБЕЛС ФАКТИ????
  • 19 Контраконтра адмирал

    17 2 Отговор
    Ухаааааааа... Хахахаха... Ихахааааааа
  • 20 Майна

    3 36 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Няма нищо човешко в действията на Путин .

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 грешка

    25 0 Отговор
    Пенсиониран военнослужещ - дървен камък. До 5 ти си взема пенсията а в края на месеца си взема заплатата и бие врага на бюро. Трябва да бъдат изхвърлени всички паразити на пенсия и заплата и си разхождат униформите. Само се лъжат че са военни,при конфликт за нищо не стават.
  • 23 Агитпроп

    17 0 Отговор
    Бе то не само морето е минирано.Минах за по направо през кучешката поляна и такава мина настъпих,че си я занесах чак в къщи.
  • 24 злобар

    25 0 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Нормално е ако Русия ни предупреждава , човешки или нечовешки...анормалното е защо изведнъж Гърция се разтревожи повече от нас , румънците и турците?! ...
  • 25 Дааа

    18 0 Отговор
    ИНГИЛИЗОВА ПАЛИ ГЕМИЯТА И БЕЖ В ЧЕРНО МОРЕ ДА ДОКАЖЕШ,ЧЕ ЛЪЖАТ.
  • 26 Мнение

    7 12 Отговор
    Лъжат да не се паникьосаме. Не завиждам на екипажите на кораби дето плуват в черно море тези дни. Не знаеш кога ще ти гръмне кораба. Направо не мога да повярвам че мурзилките използват прийоми от втората световна война като във филм.

    Коментиран от #30

  • 27 ZZZZZ

    27 0 Отговор
    Колкото и да ни настройвате срещу Русия, ние българите винаги ще уважаваме и обичаме русите.

    Коментиран от #40

  • 28 Някой съмнявалисе че Укрите са минирали

    18 0 Отговор
    Потстъпите по море пред Одеса? Имаше доста дни Щорм, така, ЧЕЕ твърде вероятно да има свободно плаващи мини!! Укрите мълчат, те са мини рали, чакат десант от към морето!! Питайте Зеленски, колко стотин са вързали, а Щорма, колко е Откъснал никой не знае!!!
  • 29 Джак Спароу

    8 0 Отговор
    То и с една пробита гемия нямаше проблеми. Верваме ви!
  • 30 Бамбука

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Мнение":

    Корабите, мините не "плуват", а плават. Когато се изнася инфо за 420 плаващи мини и се говори за "скъсани котви" и отнасяне на същите към Западното Черноморско крайбрежие ( разбирай Румъния, България ) се поднасят факти за силата на вълнението допринесли за подобни случаи. Контра адмирала ви каза , че подобни природни явения не са били забелязани. Остава открит въпроса кой има полза от подобни изявления целящи всявани на страх и паника.
  • 31 ХА ХА ХА

    10 0 Отговор
    Контраадмирал командва една пенсионирана фрегата и две харизани надуваеми лодки / за последните няма опасност от мини /.
  • 32 big

    11 1 Отговор
    Този не знам си кой, явно си няма никаква идея пт манията на украинските фашисти да минират! Те минират всичко без да мислят, после се взривяват на собствените си мини защото не са обозначили местата им! Минират улици, училища, детски градини, болници, учреждения, дори плажа на Одеса и пет пари не дават колко и какви хора ще убият! Не знам какви са мините, но щом им трябват котви, значи плават и опасността е огромна! Дали е фейк или не, трябва да се обърне внимание, става дума за човешки животи! Може би и този, не знам си кой, е фашист!
  • 33 Измекяри да търсиш

    9 0 Отговор
    Като му думнат на палячо някой танкер в тъмното и пак да е толкова отворен!
  • 34 123

    8 0 Отговор
    Фейк, фейк, ама почнаха да се оглеждат. Шубето е голям страх!

    Коментиран от #36

  • 35 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    Нищо чудно,когато укрите са видели как губят достъп до черно море,решават да навредят на руснаците по този начин,пък и на какъвто ида е плавателен съд,все едно, вината ще се приписва на руснаците.Някоя мина може да доплава и до пристанищата и да избомби кораб на рейд и так далее.Руснаците какъв интерес имат от това,те владеят акваторията ,ще я искат чиста от мини,за да я ползват и за мирни и за военни цели.Така че,ако потъне някой наш кораб,да знаете кой е виновен.
  • 36 Уточнител

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "123":

    Мините от преди 40 години още
    работят и не са 20 см., а 1метър.
  • 37 Реконтраадмирал Варненски

    2 2 Отговор
    Морското вълнение в района, където са били закотвени мините, не е било такова силно, че да им откъсне веригите/проволките.
  • 38 баба ти от Пловдив

    3 0 Отговор
    до ном 35! Кгб е било в Киев и ние , Българите се чудихме защо ни убиват толкова дълги години!!!!! и в Сърбия- 1999 г!!!!!! Сценарий сега !
  • 39 Дедо

    2 0 Отговор
    Не е лошо да чуете и турските си колеги!
    Защото като знаем какви "спасителни операции" правите-"пази Боже"!
  • 40 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ZZZZZ":

    Като си роден с умствени увреждания...обичай русите и пропаднала русия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове