Отидете към основна версия

2 671 22

Уволнената шефка на Патентното ведомство: Събрали са ми багажа докато ме няма

  • таня найденова-
  • патентно ведомство

"Аз не съм "калинка". Била съм председател на Патентното ведомство 2014-2015 г., имам нужния опит и експертиза от 1997 г., отговарям на всички изисквания на Закона за патентните и ми е абсолютно необяснимо това решение на служебния кабинет, каза Найденова

Отстранената от служебния кабинет директор на Патентното ведомство Таня Найденова обяви, че уволнението ѝ е станало по фрапантен начин.

"В мое отсъствие, докато съм отпуск в чужбина, ми се събират нещата и се изнасят от кабинета ми. Аз дори не съм подписала заповед за прекратяване на моята дейност като председател", каза тя на пресконференция в БТА.

Според Найденова заповедта за отстраняването ѝ е незаконосъобразна и тя ще бъде обжалвана. Уволнената шефка на Патентното ведомство научила от секретарката си, че е махната от поста.

"На мое място е назначена отново предишният председател на Патентното ведомство, която никога не е била назначавана от редовен кабинет. Предишния път тя беше назначена от правителството на Стефан Янев, и сега отново се назначава от служебен кабинет", каза още Таня Найденова.

Тя е категорична, че решението за отстраняването ѝ е абсолютно реваншистко. "Парадоксалното е, че аз съм председател на два месеца, назначена съм на 3 юни начело на Патентното ведомство. Уволняват ме без всякакво основание, без всякакви мотиви, без някой да ме е извикал за тези два месеца, в които работя, за да ми обяви, че не се справям с работата си. Кое беше толкова важното и неотложното за смяната ми, при положение, че Патентното ведомство не е институция, която да касае пряко икономическото развитие на страната?

Патентното ведомство се занимава изцяло със защита на интересите на българските граждани и на българските фирми, които заявяват марки и патентни, тоест то работи в закрила на индустриалната собственост на България. Ние работим изключително конкретно и директно с Европейското патентно ведомство", обясни уволнената директорка.

Найденова е категорична, че ще обжалва уволнението си, защото счита, че начинът, по който е направено, е обида за институцията и за държавността.

"Не се прави така, уважаемо служебно правителство. Би трябвало някой да даде обяснение и да каже какво е сбъркано в нашата дейност. С какво ние сме част от енергийната криза или някаква друга криза в страната, за да бъде сменен председателят на Патентното ведомство на страната на 6-ия ден от съществуването на новия служебен кабинет", попита Найденова.

Тя обясни и че от европейските институции, сред които и Европейският патентен съд, са били категорични пред нея ,че за България не е хубава тази честа смяна на директорите на Патентното ведомство.

Найденова разказа и че назначената за неин наследник на поста Владя Борисова е създала международен скандал, като не е задвижила документите за създаване на Европейския патентен съд към парламента. Това е наложило обаждане на министър-председателя на Франция Еманюел Макрон до бившия премиер Кирил Петков и е било причина за уволнението ѝ през юни.

"Аз не съм "калинка". Била съм председател на Патентното ведомство 2014-2015 г., имам нужния опит и експертиза от 1997 г., отговарям на всички изисквания на Закона за патентните и ми е абсолютно необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, защото аз подозирам, че оттам се диктуват нещата за връщането на г-жа Борисова отново на това място", каза още Таня Найденова.

Тя разказа и че хората в Патентното ведомство са потресени от непрекъснатите смени, както и че работят на изключително ниски заплати с голяма експертиза и тя е направила всичко възможно, за да намери средства от европейски институции за увеличение на възнаграждението им.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове