Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 05:23 1 028 11

Патентното ведомство: Няма нарушения при регистрацията на „Движение Трети март“

  • патентно ведомство-
  • трети март-
  • регистрация

Придържали сме се стриктно към законово установените срокове и процедури, пишат в право на отговор от ведомството

Патентното ведомство: Няма нарушения при регистрацията на „Движение Трети март“ - 1
Снимка: Патентно ведомство

В целия процес по регистрацията на марките „Трети март“ Патентно ведомство на Р България се е придържало стриктно към законово установените срокове и процедури, пишат в своя позиция от Патентното ведомство, поднесена като право на отговор след публикацията на ФАКТИ "Таня Найденова: Регистрацията на търговска марка "Движение Трети март" е в нарушение на законите в страната".

Ето и останалата част от изложението:

Действащият от 2019 г. Закон за марките и географските означения (за разлика от предходния) е категоричен и в него експертизата по същество не предвижда разглеждане на целта на регистрацията на марка, така както е било предвидено по предходните закони.

Отказ имаме законово основание да постановим само и единствено в случаите, посочени в чл.11 от Закона за марките и географските означения, но „Трети март“ не попада в нито една от неговите хипотези. Затова заявките подадени на 04.08.2023 са придвижени за публикуване в Официалния бюлетин на Патентно ведомство, чиято публикация е извършена на 31.08.2023 г. в бр.№08.2, който е публично достъпен и всяко лице от датата на публикацията в законово установения срок от 3 месеца може да възрази срещу регистрацията на марката. Законово установеният срок за възражения по заявките е изтекъл на 30.11.2023 г., като след него започва да тече 7 дневен срок, в който Патентно ведомство трябва да излезе с решение за регистрация. Патентно ведомство излиза с решения за регистрация на 05.12.2023 г., от което е видно, че цялата процедура е била проведена по законово установения срок.

Контролът върху дейността на Патентно ведомство в съответната процедура е възложен на обществото. И това е най-висшата демократична форма за контрол. В срок от 3 месеца всеки български гражданин е имал възможност да възрази срещу регистрацията на марките „Трети март“. В рамките на три месеца, няма постъпило нито едно възражение. Ако такова беше направено, процедурата по регистрацията щеше да бъде спряна. Тази процедура е предвидена именно, за да бъде защитен обществения интерес, когато дадено физическо или юридическо лице с действията си би могло да го застраши.

Законът е категоричен – ако по време на този 3 месечен период няма възражения, в срок до 7 дни Патентно ведомство трябва да излезе с решение за регистрация на марката.

Режимът на регистрация на търговски марки е публично известен. Всяка стъпка от него и всеки срок са ясно упоменати и синхронизирани с европейското законодателство. Ангажимент на председателя на Патентно ведомство на Р България е стриктното им прилагане. В процеса по регистрация на марките „Трети март“ Ведомството е действало изцяло законосъобразно.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Родени калинки

    7 10 Отговор
    Решението за регистрация е в противоречие с два закона – Закона за търговските марки и промишлени образци и Закона за марките и географските образци. От архива на Патетното ведомство от 2014 година е видно, че регистрация на същата марка е поискал Николай Бареков, но е получил отказа заради противоречие на Конституцията и Закона. Сега се регистрира на същото основание.Как се е изменило тълкуванието на тези разпоредби от 2014 година насам, когато е спрян опит за регистрация на „Коалиция Трети март“? Може би защото председателят на Патентното ведомство Владя Борисова е назначена още на първото заседание на служебния кабинет на президента Радев през август 2022 година.

    Коментиран от #3

  • 2 КРАДЕВ. ЛИЦЕ НА ОМАСКАРЯВАНЕ

    8 5 Отговор
    И ПРИНИЗЯВАНЕ И НА МАЛКОТО И ПОСЛЕДНИ СВЯТИ НЕЩА НА ТАЯ ТЕРИТОРИЯ.....
  • 3 Яяя

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Родени калинки":

    От 2019 г. има нов закон, не прочете ли?
  • 4 украинка

    2 5 Отговор
    ЕТО ТОВА ВИ СА ХОРАТА КОИТО ЗА ДА НАПРАВЯТ ТАЯ ПАРТИЯ С ТВА ИМЕ ЗНАЧИ ТЕ СА ЗАДЕЙСТВАЛИ ПРОЦЕДУРАТА ТРЕТИ МАРТ ДА НЕ Е ВЕЧЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК И ЯВНО СА СИГУРНИ В РЕЗУЛТАТА И......
  • 5 Ако

    3 2 Отговор
    се поразровите в миналото на ръководните кадри на БЮРОТО, 90% от въпросите ще отпаднат защо са регистрирани 1 Движение 3 март и 2 - ПП 3 март.
    А Васко Кръпката през 1990 г изпя "Комунизма си отива", а Петко Бучаров произнесе фразата "ДА, ама НЕ" .....
  • 6 Артилерист

    2 0 Отговор
    Регистрираният от Лечева национален празник е подаден от нея да се използва за: услуги за политическо набиране на средства и финансово спонсориране, всякакви видове реклама и комуникации, ТЪРГОВСКА ЦЕЛ, икономическо прогнозиране, проучване на общественото мнение, консултации човешки РЕСУРСИ. Може би след като се пенсионира Радев ще отвори скара-бира "З март" за да си допълва пенсията? Кръчмите с патриотични имена като "Целокупна България", "Сан Стефанов", "Македония" винаги са се радвали на голяма клиентела.

    Коментиран от #11

  • 7 Да те правят на будала

    1 1 Отговор
    Бареков не са му отказали, а пича не си е планил таксата. Това го пище в пълната позиция по други медди. Лесно е да плуеш и маниполираш!

    Коментиран от #8

  • 8 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Да те правят на будала":

    Защо да те правят, това е задължително условие за да си русофил.
  • 9 Пуфи

    1 0 Отговор
    Лечева се натиска барем си върне апетитния имот в Младост 3 дето Банкя и го взе, ше изплюши някое бетонно чудовище със сигурност
  • 10 2 февруари

    1 1 Отговор
    свят,свят русофилски празник
  • 11 Умен по цялата глава

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Артилерист":

    Сега,за да се проведе Национален празник на 3 ти март,трябва да се плаща Патентен данък на Весела Лечева,съпруга и опечалена вдовица на убития престъпник ,Приватизатори и мошеник Велев....Ми няма лошо - нали е за финансиране на Движението 3 ти март??Ще плащат!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове