Last news in Fakti

15 Август, 2022 18:50 2 642 22

Уволнената шефка на Патентното ведомство: Събрали са ми багажа докато ме няма

  • таня найденова-
  • патентно ведомство

"Аз не съм "калинка". Била съм председател на Патентното ведомство 2014-2015 г., имам нужния опит и експертиза от 1997 г., отговарям на всички изисквания на Закона за патентните и ми е абсолютно необяснимо това решение на служебния кабинет, каза Найденова

Отстранената от служебния кабинет директор на Патентното ведомство Таня Найденова обяви, че уволнението ѝ е станало по фрапантен начин.

"В мое отсъствие, докато съм отпуск в чужбина, ми се събират нещата и се изнасят от кабинета ми. Аз дори не съм подписала заповед за прекратяване на моята дейност като председател", каза тя на пресконференция в БТА.

Според Найденова заповедта за отстраняването ѝ е незаконосъобразна и тя ще бъде обжалвана. Уволнената шефка на Патентното ведомство научила от секретарката си, че е махната от поста.

"На мое място е назначена отново предишният председател на Патентното ведомство, която никога не е била назначавана от редовен кабинет. Предишния път тя беше назначена от правителството на Стефан Янев, и сега отново се назначава от служебен кабинет", каза още Таня Найденова.

Тя е категорична, че решението за отстраняването ѝ е абсолютно реваншистко. "Парадоксалното е, че аз съм председател на два месеца, назначена съм на 3 юни начело на Патентното ведомство. Уволняват ме без всякакво основание, без всякакви мотиви, без някой да ме е извикал за тези два месеца, в които работя, за да ми обяви, че не се справям с работата си. Кое беше толкова важното и неотложното за смяната ми, при положение, че Патентното ведомство не е институция, която да касае пряко икономическото развитие на страната?

Патентното ведомство се занимава изцяло със защита на интересите на българските граждани и на българските фирми, които заявяват марки и патентни, тоест то работи в закрила на индустриалната собственост на България. Ние работим изключително конкретно и директно с Европейското патентно ведомство", обясни уволнената директорка.

Найденова е категорична, че ще обжалва уволнението си, защото счита, че начинът, по който е направено, е обида за институцията и за държавността.

"Не се прави така, уважаемо служебно правителство. Би трябвало някой да даде обяснение и да каже какво е сбъркано в нашата дейност. С какво ние сме част от енергийната криза или някаква друга криза в страната, за да бъде сменен председателят на Патентното ведомство на страната на 6-ия ден от съществуването на новия служебен кабинет", попита Найденова.

Тя обясни и че от европейските институции, сред които и Европейският патентен съд, са били категорични пред нея ,че за България не е хубава тази честа смяна на директорите на Патентното ведомство.

Найденова разказа и че назначената за неин наследник на поста Владя Борисова е създала международен скандал, като не е задвижила документите за създаване на Европейския патентен съд към парламента. Това е наложило обаждане на министър-председателя на Франция Еманюел Макрон до бившия премиер Кирил Петков и е било причина за уволнението ѝ през юни.

"Аз не съм "калинка". Била съм председател на Патентното ведомство 2014-2015 г., имам нужния опит и експертиза от 1997 г., отговарям на всички изисквания на Закона за патентните и ми е абсолютно необяснимо това решение на служебния кабинет, на президента може би, защото аз подозирам, че оттам се диктуват нещата за връщането на г-жа Борисова отново на това място", каза още Таня Найденова.

Тя разказа и че хората в Патентното ведомство са потресени от непрекъснатите смени, както и че работят на изключително ниски заплати с голяма експертиза и тя е направила всичко възможно, за да намери средства от европейски институции за увеличение на възнаграждението им.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🤔🤔🤔

    15 3 Отговор
    имам нужния опит и експертиза от 1997 г.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хмммммм

    16 3 Отговор
    Корупция надушвам аз. Много е странно 1997....

    Коментиран от #4

  • 4 🤔🤔🤔

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хмммммм":

    Сигурно тогава е взела тапия 🤔
  • 5 Онзи

    10 9 Отговор
    Про100 Коров кадър - ЗНАЧИ ОТ КАНАДСКИЯТ ОТБОР НА ПТУ-то.

    ВЪНКАААА. !!!!
  • 6 морков

    12 4 Отговор
    а КОЙ провери дали ;отговаряш на изискванията; ?

    Коментиран от #20

  • 7 4634

    17 1 Отговор
    Рисковете на професията!!!!! Надпреварата да се хванете на високоплатени и отговорни, но за вад безотговорни длъжности е ОГРОМНА!!! Не можеш ли да не си началник? Хайде малко по-отговорно.
  • 8 С ниски заплати ли?

    16 1 Отговор
    Ходи тогава на къра. А щом да ти събрали веднага багажа личи колко са те обичали колегите.
  • 9 Ром Бакарди

    3 2 Отговор
    Чесну ви казвам, тез управници дет сменят разнити там придсидателки, управителки и заместник министарки-ни са доволни чи те ни ла.па.т коги им са каже. Виж- новите са нахъсани да са докажат чи ги бива вав ла.па.не.то и затуй са поставят на мястото на старите. Сащото е и вав парламентат-гулямата уста е доказателство за издигане вав йерархията и дадена партиа. Ко, ни сам ли прав?
  • 10 Много ясно

    17 3 Отговор
    Човека идва и си назначава негов човек. Както преди това са махнали някой за да я назначат нея. Всичко си е в реда на нещата 😆

    Коментиран от #12

  • 11 НЯКОЙ

    8 4 Отговор
    Башибозука на Радев в акция!

    Коментиран от #21, #22

  • 12 ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Много ясно":

    оборотни калинки ?
  • 13 мдда

    8 4 Отговор
    Гълъбарникът не пита... сменя на ред всички. За 2 месеца трябва да успеят да сложат техни комунисти и ЗКПЧ-та на всички нива в държавата.. Гарантирано от Гумен Радев.
  • 14 Емил

    10 5 Отговор
    Тая кака е само за барманка на долнопробна кръчма! Кой я направи директор на Патентно ведомство?!
  • 15 вижда се

    6 1 Отговор
    Направо си голям КАЛИН !
  • 16 Илиева

    12 1 Отговор
    Тази другарка се натресе във ветрина със скъп джип поради много качества.Калинка на Нинова и нищо повече.Куха лейка та дрънка!Човек на Нинова.Това е важно днес.Нинова набута куп нещастници на ключови места,за да я подкрепят.Днес се тръшка защо ги уволнявали.Ами ще ги уволяват,а и трябва да им се търси сметка.Например Калоян Методиев,като какъв го раздава?Десен,ляв комисионер….Кинтите от ВМЗ -Сопот къде отиват????Това е зора и за това плачат…Отива си Нинова,но и БСП.Може би ще бъде оздравително,като се почне от начало с нови,чисти у умни хора.
  • 17 Хахаха

    10 0 Отговор
    Леле какъв вулгарен вид има тази , с огнено червена коса и начертани вежди, прилича на магистралка.
  • 18 Пфуй

    10 0 Отговор
    Таз фолк певеца ли е? Като й гледам мутрата предизвикателна. Защо няма приличен вид, като работеща в държавна институция, ами се е направила като за нощен клуб.
  • 19 Фатмаковци още ли се правите на улави

    0 1 Отговор
    Тече подготовка за пРезидентски пуч.
  • 20 Тъпан

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "морков":

    Шефа кой.
  • 21 не си някой, а никой

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "НЯКОЙ":

    И преди Радев ВЪОБЩЕ не беше така????!!! Нито преди боко тиквата?????Нито по негово време????!!
    Има простотия, но има и ограничени умствени възможности. Май че си това. Като не ти харесва Радев, дай ВСИЧКО лошо да кажем за него, а да си трайкаме за вилнеещият из селата и раздаващ лъжи.
  • 22 смешен плач

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "НЯКОЙ":

    Има хора, които силно не харесват Радев. Хубавото е, че две трети го харесват. Онези да свикнат!
    Кое Радев не прави по закон???? Той ли измисли служебното правителство като институция??? И какво препоръчвате да прави, когато го съставя? Да дойде у вас и да те пита кого да сложи???? Законът му разрешава по своя преценка да ги избира. В интерес на истината той се опитва да прави доброто - не стари муцуни и хора от повече партии.Престанете. Ако не, слушайте и тичайте по тиквата, която обикаля из страната и говори нелепости.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове