Отидете към основна версия

7 Октомври, 2022 11:41, обновена 7 Октомври, 2022 11:41 7 243 192

"Продължаваме промяната": "Не" на ГЕРБ! Бившите управляващи остават в опозиция ВИДЕО

  • продължаваме промяната-
  • герб-
  • правителство-
  • кирил петков-
  • асен василев

Кирил Петков и Асен Василев няма да подават оставка заради изборната загуба

Снимка: Фейсбук

"Продължаваме промяната" няма да подкрепи предложението на ГЕРБ за ново правителство.

Бившите управляващи остават в конструктивна опозиция.

Това заяви на пресконференция Асен Василев. Той посочи, че "Продължаваме промяната" няма да пречат на ГЕРБ да сформират правителство. В пленарна зала ще гласуваме против кабинет с мандата на ГЕРБ, уточни Асен Василев.

След като преди три дни от ГЕРБ обявиха, че създават контактна група за преговори за кабинет, днес от "Продължаваме промяната" представиха своите виждания. Асен Василев посочи, че партията няма да отиде на преговори с ГЕРБ.

"Продължаваме промяната" ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ. Това решение е взето от Националния съвет на партията на заседание вчера, обяви съпредседателят на формация Асен Василев.

"Това означава, че няма да отидем на разговори с ГЕРБ за първия мандат.", каза Василев. Той допълни, че най-важното за България е да има стабилно управление.

"Ние ще сме конструктивни, няма да пречим на формирането на кабинет и има редица политики, които сме готови да подкрепим и се надяваме да бъдат предложени.", заяви той.

Кирил Петков и Асен Василев посочиха, че няма да подават оставка заради изборната загуба.

Бившият премиер порица намерението на служебното правителство да закупи нови бойни самолети.

Той смята, че това не е работа на временния кабинет, и трябва да се изчака решение на Народното събрание по въпроса. Кирил Петков посочи, че не трябва да се плаща на САЩ за нови Ф-16 преди да дойдат вече платените. Като пристигнат през 2027 година първите платени Ф-16 чак тогава трябва да платим за следващите, уточни Кирил Петков.

Петков допълни, че "Продължаваме промяната" няма да прави обща парламентарна група с "Демократична България", за да получат първия мандат, защото "не редно да се подменя вотът на избирателите чрез политически конструкции".

Кирил Петков коментира и широко обсъжданата хипотеза за възможна подкрепа за експертно правителство с евроатлантическа ориентация - с мандат на ГЕРБ.

"Нашата дефиниция за евроатлантическо правителство е правителство без корупция", посочи бившият премиер, като така потвърди, че подкрепа за кабинет на Борисов няма да има при никакви обстоятелства.

Кирил Петков посочи, че приемането на антикорупционното законодателство, вдигане на минималната заплата на 860 лева и на пенсиите с 20%. Бившият премиер отрече да има натиск от посолството на САЩ за съставяне на правителство. Кирил Петков посочи, че "Продължаваме промяната" ще подкрепи даването на военна помощ за Украйна.

Политиките, които "Продължаваме промяната" ще подкрепи при правителство на ГЕРБ, включват:

Закон за антикорупционната комисия с разследващи функции Механизъм за разследване на главния прокурор от български съдия Минималната работна заплата да е 50% от средната работна заплата от първи януари 2023, което към момента се равнява на 860 лв. 20% увеличение на пенсиите, така че да изпреварват инфлацията Нова дефиниция за енергийно бедни Две тарифи за ток, вода и парно на база на консумацията Вдигане на данъчния кредит за семейства с деца на 50% Таван на цената на тока за бизнеса от 250 лв. за мегаватчас Таван за цената на газа Заплатите на учителите да продължат да са 125% от средната работна заплата. Стартови заплати за младите медици от 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за млад лекар Запазване на сега съществуващата данъчна политика Бюджетен дефицит до 3% Подкрепа за влизане на България в Еврозоната и Шенген 160 000 лв. праг за регистрация по ДДС Приемането на 22 закона, касаещи изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 117 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове