Отидете към основна версия

1 237 17

Зоров: Фермерът не може да е просяк

  • зоров-
  • фермери-
  • мляко

Да се произведе бутилка мляко с етикети и производствени разходи с транспорт и логистика, струва около 2,40 лева с ДДС

Снимка: Архив

През последните две години проследяваме три цени – цената на производството за литър краве мляко, изкупната цена – на каква цена то се купува, цената на дребно. Има и междинна цена на едро – при тържищата и борсите. На производителите литър краве мляко струва средно 1,25 лева, а средно се изкупува за 1,05 лева. След това го виждаме на щандовете за 3,70 лева. Това заяви в ефира bTV доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН.

Подобни фрапантни цифри има и при яйцата, и при кравето сирене и при кашкавала, добави още той.

"Да се произведе бутилка мляко с етикети и производствени разходи с транспорт и логистика, струва около 2,40 лева с ДДС“, посочи Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите.

"Производството на сурово краве мляко задоволява потребностите за него на около 60-65%. Субсидиите за старите членки и средните страни членки са по две. Българският потребител трябва да разбере, че фермерът не може да е донор и просяк. Не може упреците да са към него. Фуражът в момента е два пъти по-скъп, държавата може би трябва да се намеси за адекватно субсидиране“, каза още той.

"През последните седмици цените на всички хранителни продукти се вдигат значително. Система за агропазарна информация има осем офиса в страната и следи 28 регионални града. Имаме и анкетьори за магазинната мрежа и за пазарите на едро. Обработваме информацията и я предоставяме на Министерството на земеделието“, коментира Мадлен Жекова.

"Инфлацията в момента я обират производителите, фермерите. От десет литра краве мляко се произвежда един килограм кашкавал. След преработвателните предприятия, опаковане и транспортиране, кашкавалът излиза на 17,50 лева. В магазинната мрежа този кашкавал струва 30 лева“, добави Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

"Надценката на агнешкото е най-малка, тя е само 20%“, заяви той.

Прецедент е, че цената за килограм кашкавал у нас е три пъти по висока от килограм месо.

"80% от цялата търговия на дребно е фокусирана в шепа търговски обекти. Има цяла политика в процеса“, посочи Симеон Караколев.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове