Движението на цените на пазара на хранителните стоки в България ежедневно върви с уверени темпове нагоре, а наближат ли празници, поемат рязко нагоре. Най-близкият голям семеен празник е Великден през април, но отсега цените на агнешкото на пазара вече са около 20 лева, съобщи БНР.
В селата изкупната цена е между 7 и 8 лева за килограм живо тегло, на места достига 10 лева. От прекупвача до кланицата и от кланицата до щанда в магазина, агнешкото вече е 20 лева за килограм. Очакванията са цената да продължи да расте. С колко повече може да се увеличи?
"Специално за нашия регион не виждам кой може да си купи месо от 30-40 лева. Всеки може да има мераци да стане 40 лв., но някой да го купи. От местни ферми е това. Всичко е българско", коментира продавач на месо от града.
Ярешкото е по-евтино, изключително малко се подава от него – това месо не е с добри позиции на нашия пазар, защото хората предпочитат агнешко, допълва той.
"Хората нямат пари. Не може килограм агнешко да струва колкото 2 килограма свинско без кокал. Масово почти не се продава агнешкото. По принцип няма производство, но няма и хубав пазар", изтъква продавачът.
Местните хора са раздвоени дали да си купят агнешко за празника. Някои са решили категорично, че им е скъпо, други ще спазят традицията.
"Няма да си позволя, защото е много скъпо."
"Аз да, защото мога, но не всички могат да си го позволят."
"Бих си купила и цяло, защото сме голямо семейство."
"Много е скъпо за нас, с ниските заплати. Живея на село, гледат все още агнета, оттам си купувам."
"Високичка е цената. Ако 10 лева е изкупната цена, 20 лева до пазара е много като разлика, 100% е."
"Ще ядем веднъж в годината агнешко, за Гергьовден."