Отидете към основна версия

2 448 44

Росен Христов си назначи собственичка на летни барове за съветник и член на борда на държавна фирма

  • съветник на министъра-
  • росен христов

"Управление и стопанисване на язовирите" е едно от дружествата, за които беше премахнат таванът на заплатите от началото на февруари 2023 г.

Кариерният път от плажните барове, през Министерството на енергетиката (МЕ) до управлението на държавните язовири е кратък и лесно проходим. Това показва историята на Славина Иванова, пише "Капитал".

Според публичната информация тя е собственик на летни заведения, завършила е "Публична администрация" в Благоевград, а внезапно през август 2022 г. служебният енергиен министър Росен Христов я назначава за свой съветник. Най-новото в професионален план е, че от средата на февруари 2023 г. тя е и в борда на Държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовирите" (ДПУСЯ).

Решението, подписано от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, е публикувано в Търговския регистър и в него е посочено, че тя ще е в борда до 17 юли 2023 г., когато формално изтича мандатът на целия борд, но това не е пречка той да продължи да управлява компанията до назначаването на нов състав. Назначението става без конкурс и без яснота какви опит и познания има Иванова за управлението на язовирите, както и защо не е избран експерт с по-дълъг опит в министерството.

"Капитал" се свърза със Славина Иванова по телефона, но тя ни насочи към медийния съветник на Министерството на енергетиката. Оттам отговориха лаконично, без да дават ясно обяснение кой и как е решил, че тя е най-подходящият избор за поста. Според правилника на ДПУСЯ управителният съвет трябва да има седем членове, сред които представители на няколко министерства, включително и на енергетиката. Иванова е член на политическия кабинет на енергийния министър Росен Христов, който през есента защити назначението ѝ, макар и неубедително.

Любопитно е, че това е едно от дружествата, за които беше премахнат таванът на заплатите с редакции в правилника на прилагане на Закона за публичните предприятия от началото на февруари 2023 г. Няма конкретна информация каква е заплатата на член на борда на ДПУСЯ, но може да достига дори петцифрена сума.

Предприятието беше създадено преди пет години по времето на ГЕРБ след поредни наводнения заради прелели неподдържани язовири през 2018 г. Идеята беше то да отговаря за хиляди водоеми, които иначе попадат например под управлението на малки общини, които не се грижат за тях.

Справка в Търговския регистър показва, че Иванова е собственик на фирма "Джипси бар Лозенец" заедно с Ивайло Драгнев от май 2022 г. Лице с името Ивайло Драгнев управлява популярната дискотека в Лозенец "Хасиенда" според профила му в LinkedIn.

От 4 октомври пък тя остава едноличен собственик на фирма "Джипси бохо бар", като най-вероятно става въпрос за плажно заведение с това име, което се намира на къмпинг "Градина". Допреди това е била съдружник с Екатерина Русимова. През 2020 г. фирма "Солей дор" на Русимова спечели концесия на част от плажа "Градина" до 2040 г. Екатерина Русимова е роднина с покойния пернишки бизнесмен Росен Русимов, който покрай бизнеса с отпадъци е бил свързван в миналото с Христо Ковачки.

Енергийният министър Росен Христов защити нейното назначение през октомври ред bTV със следните думи: "Тя е съветник по международните проекти, занимава се с кооперацията между Европейската комисия, вътрешноминистерски общи проекти, които имаме с другите министерства, тя е специалист, завършила е това нещо и се е занимавала доста време с компании, които са обслужвали политически лица."

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове