Отидете към основна версия

23 Ноември, 2023 17:45, обновена 23 Ноември, 2023 17:45 2 435 65

Денков се закани: Ще уволня всеки полицай, който е упражнил насилие

  • николай денков-
  • полицаи-
  • полицейско насилие-
  • уволнени-
  • българия

Премиерът каза още, че не може да се очаква от журналистите да ходят с каски на протестите

Снимка: БГНЕС

Тези полицаи, които са превишили значително правата си по време на протестите на 16 ноември, трябва да бъдат уволнени. Това заяви министър-председателят Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание, цитиран от БТА.

Премиерът каза още, че не може да се очаква от журналистите да ходят с каски на протестите. "За да гарантираме правата на гражданите за достъп до информация, първо трябва да гарантираме сигурността и правата на медиите, които отразяват такива събития, това е тяхно задължение и тяхно право, заяви Денков. Той подчерта, че огромното количество от протестиращите са използвали възможността, която имат по закон и по право да протестират, когато не са съгласни с решение на определени институции. Но сред тях имаше провокатори, които предизвикаха полицията и имат огромна вина за това, което се случи, отбеляза Денков. Той подчерта, че тези провокатори трябва да бъдат издирени, разследвани и където е необходимо - осъдени. Това е задължение на полицията, разследващите органи и прокуратурата, каза премиерът.

По думите му огромното количество от полицаите са изпълнили дълга си, така както трябва и могат да послужат за пример. Но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си, които използваха насилие без това да бъде необходимо и поради това те трябва да бъдат разследвани и наказани, каза министър-председателят. „Тъй като имаше различни интерпретации какво очаквам от МВР, от министъра очаквам доклад, в който да са описани всички подадени сигнали, в които ясно да е указано кое от лицата, които ги е предизвикало от протестиращите, има определена вина, как е установена тя и какво наказание се очаква да получи“, заяви Денков. По всички сигнали, свързани с насилие на полицаите, той иска яснота кои са полицаите, които са участвали, как са разследвани, какъв е резултатът от това разследване и тези, които са превишили правомощията си значително, според премиера трябва да бъдат уволнени от службите, тъй като нямат място в МВР.

„Налага се да го кажа отново, тъй като някои от изказванията, които чувам през последните дни ме карат да си мисля, че МВР отново е тръгнало в грешна посока“, каза Денков. „Не можем да очакваме от журналистите да ходят с каски на протестите“, добави той. Това не е бойна зона, трябва да бъдат мирни протести. Според министър-председателя е много важно да се дефинира цялостна стратегия и план за превенция на подобни случаи в бъдеще. Нужна е стратегия за защита на журналистите на терен, каза Денков. Премиерът очаква от МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите и да ги защитават по време на протестите като журналистите имат съответните опознавателни знаци.

Денков съобщи, че е получил информация за сигнал от организацията "Боец" към прокуратурата за действия на конкретни полицаи, които демонстрират симпатии към чужди паравоенни организации и отправят заплахи към конкретен министър в този кабинет. Денков каза, че очаква проверка и на този сигнал, както и конкретни действия на МВР за цялостна и дълбока реформа, "така че такива хора да не могат да служат в МВР". Няма как служител на реда да отправя заплаха към действащ министър. Има други начини да представят тяхното несъгласие с едно или друго решение, заяви Денков.

В зависимост от мерките, които пише в докладите, които очаквам за това как са наказани виновните, ще дефинирам отношението си към МВР и министъра, заяви министър-председателят.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове