Отидете към основна версия

2 838 34

Проф. Александър Маринов: Борисов, с активното съдействие на Пеевски, натика ПП-ДБ в ъгъла. За което те са си виновни

  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • пп-дб-
  • натикани в ъгъла

Те могат да се нарекат както искат, могат и коалиция и не коалиция, и сглобка, и каквото си помислят.  Същността на нещата обаче е такава, че става дума за антагонистични, непримирими отношения между две сили, които не просто са противници, а които използват всяка възможност, за да си нанесат щети с решаващ характер, коментира политологът

Снимка: БНТ

Всичко, което се случва в последните дни, потвърждава категорично същността на процесите. Конкретният резултат не е още ясен. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева политологът проф. Александър Маринов.

"Разбира се, за мнозина това не е някаква изненада, а по-скоро потвърждение на едно съзряло с течение на времето убеждение. За какво става въпрос? Те могат да се нарекат както искат, могат и коалиция и не коалиция, и сглобка, и каквото си помислят. Същността на нещата обаче е такава, че става дума за антагонистични, непримирими отношения между две сили, които не просто са противници, а които използват всяка възможност, за да си нанесат щети с решаващ характер. Това, което в момента наблюдаваме е, че по силата на редица обстоятелства ГЕРБ и най-вече Бойко Борисов, с активното съдействие на Делян Пеевски, натисна много силно, всъщност натика ПП-ДБ в ъгъла, за което разбира се, те сами са си виновни и не от днес. Но включително през последните дни, включително и снощи, допускат такива грешки, които не се прощават", коментира Маринов.

"Нямаше никаква нужда снощи да дават контра пресконференция. Напротив, трябваше според мен, да вземат асиметрична стратегия или по-точно тактика. И така щяха да извлекат не просто тактически репутационни ползи, щяха да бъдат в по-силна позиция за преговори. Но това все пак са детайли. Искам да кажа следното, че от тук насетне, още повече, ние сме свидетели на един вече брутален натиск, шантаж. На този шантаж не е лесно да се удържи дори за опитни политици. А ПП-ДБ просто се разпадат като къща от карти, независимо какво говорят на този етап", допълни политологът.

"Знаете известната поговорка “Клин, клин избива", само че има едно допълнение “последният остава". Така че с всяка следваща, все по-агресивна, все по-твърда стъпка взаимна, се стеснява все повече теренът за маневриране. Ето например, сутринта Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение, че може да се подпише споразумението, но с приложения в състава на Министерски съвет и то точно този състав, не друг. Тоест, от тук насетне, ако ще има пазарлъци, с оглед на това, че ПП-ДБ обявиха, че проекто-съставът е неприемлив за тях - това означава ръководството на ГЕРБ, тоест, Борисов да преразгледа свое решение, което е вече доста по-трудно и по-злепоставящо. Същото важи и за ПП-ДБ. Така че дори да допуснем, че по някакъв начин се спогодят, а това ще означава в много голяма степен капитулация или сериозно отстъпление на една от двете страни, по-вероятно ПП-ДБ. Но дори и това да се случи, нали си представяте следващите стъпки, включително уж много подробно разписаните в Споразумението. Тези уж подробно разписани стъпки, всяка една от тях, по всеки конкретен повод подлежи на интерпретации, на тълкувания, в края на краищата на това прословуто право на вето. Което между другото, не е предвидено да се обосновава, просто едната страна казва - “Не, за нас това не е приемливо" и точка. Така че същността на нещата вече са ясни, може да продължи още известно време тази трагикомедия, но нищо добро от нея няма да произтече за страната и за хората", каза още проф. Александър Маринов.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол