Last news in Fakti

18 Март, 2024 16:56 2 809 34

Проф. Александър Маринов: Борисов, с активното съдействие на Пеевски, натика ПП-ДБ в ъгъла. За което те са си виновни

  • бойко борисов-
  • делян пеевски-
  • пп-дб-
  • натикани в ъгъла

Те могат да се нарекат както искат, могат и коалиция и не коалиция, и сглобка, и каквото си помислят.  Същността на нещата обаче е такава, че става дума за антагонистични, непримирими отношения между две сили, които не просто са противници, а които използват всяка възможност, за да си нанесат щети с решаващ характер, коментира политологът

Проф. Александър Маринов: Борисов, с активното съдействие на Пеевски, натика ПП-ДБ в ъгъла. За което те са си виновни - 1
Снимка: БНТ

Всичко, което се случва в последните дни, потвърждава категорично същността на процесите. Конкретният резултат не е още ясен. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" с водещ Цоня Събчева политологът проф. Александър Маринов.

"Разбира се, за мнозина това не е някаква изненада, а по-скоро потвърждение на едно съзряло с течение на времето убеждение. За какво става въпрос? Те могат да се нарекат както искат, могат и коалиция и не коалиция, и сглобка, и каквото си помислят. Същността на нещата обаче е такава, че става дума за антагонистични, непримирими отношения между две сили, които не просто са противници, а които използват всяка възможност, за да си нанесат щети с решаващ характер. Това, което в момента наблюдаваме е, че по силата на редица обстоятелства ГЕРБ и най-вече Бойко Борисов, с активното съдействие на Делян Пеевски, натисна много силно, всъщност натика ПП-ДБ в ъгъла, за което разбира се, те сами са си виновни и не от днес. Но включително през последните дни, включително и снощи, допускат такива грешки, които не се прощават", коментира Маринов.

"Нямаше никаква нужда снощи да дават контра пресконференция. Напротив, трябваше според мен, да вземат асиметрична стратегия или по-точно тактика. И така щяха да извлекат не просто тактически репутационни ползи, щяха да бъдат в по-силна позиция за преговори. Но това все пак са детайли. Искам да кажа следното, че от тук насетне, още повече, ние сме свидетели на един вече брутален натиск, шантаж. На този шантаж не е лесно да се удържи дори за опитни политици. А ПП-ДБ просто се разпадат като къща от карти, независимо какво говорят на този етап", допълни политологът.

"Знаете известната поговорка “Клин, клин избива", само че има едно допълнение “последният остава". Така че с всяка следваща, все по-агресивна, все по-твърда стъпка взаимна, се стеснява все повече теренът за маневриране. Ето например, сутринта Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение, че може да се подпише споразумението, но с приложения в състава на Министерски съвет и то точно този състав, не друг. Тоест, от тук насетне, ако ще има пазарлъци, с оглед на това, че ПП-ДБ обявиха, че проекто-съставът е неприемлив за тях - това означава ръководството на ГЕРБ, тоест, Борисов да преразгледа свое решение, което е вече доста по-трудно и по-злепоставящо. Същото важи и за ПП-ДБ. Така че дори да допуснем, че по някакъв начин се спогодят, а това ще означава в много голяма степен капитулация или сериозно отстъпление на една от двете страни, по-вероятно ПП-ДБ. Но дори и това да се случи, нали си представяте следващите стъпки, включително уж много подробно разписаните в Споразумението. Тези уж подробно разписани стъпки, всяка една от тях, по всеки конкретен повод подлежи на интерпретации, на тълкувания, в края на краищата на това прословуто право на вето. Което между другото, не е предвидено да се обосновава, просто едната страна казва - “Не, за нас това не е приемливо" и точка. Така че същността на нещата вече са ясни, може да продължи още известно време тази трагикомедия, но нищо добро от нея няма да произтече за страната и за хората", каза още проф. Александър Маринов.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххх

    5 11 Отговор
    Може да им натиска само едни други неща... Няма как!
  • 2 Бойко Разбойко

    18 7 Отговор
    С 200.хо хо хо
  • 3 Последния Софиянец

    21 8 Отговор
    Когато гласуваха Сглобката казах на Кирчо че който се е хванал с Бойко Борисов все е загинал.

    Коментиран от #10

  • 4 Мнение

    18 22 Отговор
    Герб и Дпс са отвратителни мутри, но още по-отвратителни са злорадстващите бивши ченгета, приютили се в президентството.

    Коментиран от #5

  • 5 А най отвратителни са

    29 14 Отговор

    До коментар #4 от "Мнение":

    лъжците, крадците, национални предатели и шарлатани ПП и ДБ!

    Коментиран от #16

  • 6 без вазелин

    18 11 Отговор
    Не бе агент Академик , ББ не ги натика в ъгъла , ББ просто им го натика .

    Коментиран от #34

  • 7 Явно станал проф при нинова

    10 12 Отговор
    Не знам колко разбираш ама що не накараш Румен Радевсега като сътави служебно правителство да се подпише че тои носи отговорноста Като тои от петима назначава мин предсидател и мин председателя си избира хората На ли това го говорите по студията Значи Герб без министри да ниски отговорност А Радев не иска да се подписва
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    19 7 Отговор
    Колко са смешни и ГЕРБ, и ПП-ДБ. Вчера слугините на Борисов поставиха ултиматум, че, ако днес до обяд няма споразумение се отива на избори. После последва пресконференция на ПП-ДБ. Тази сутрин ГЕРБ се отрекоха от вчерашните си думи. Сега пак са дали ултиматум от 24 часа и пак заплашват с избори. Независимо дали ще има избори или не, най-важното е, че решенията се вземат от САЩ. Нашите продажни и зависими политици никога не могат да вземат самостоятелно решение нито в едната, нито в другата посока. Още малко театър и ще стане ясно окончателното решение на Козяк.

    Коментиран от #12

  • 10 Селяник

    13 4 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    А къде е ИТН /които спечелихме Поне един избор А те и това немогат с 20 партии Защо управляваха с БСП А ДБ седеше в скута на Пеевски Пък които се е хватал с ГЕРБ цял мандат е изкарвал
  • 11 Тагаренко

    14 9 Отговор
    Zглобката е много вредна за България !

    Коментиран от #17

  • 12 Българка

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Да ли някои в Америка знае къде е България /Като слушаш Киро и Асен затова Така говориш Киро пак го изкъси че бил в посолството ама кое

    Коментиран от #14

  • 13 Тома

    8 3 Отговор
    Тиквата си прави гаргара с тези от пп дб като отвращава още повече предишните им избиратели.Вижте ме мен каза агент иван
  • 14 Българин

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Всичко знаят в Америка, драга. Само хора като тебе вечно си мислят, че нищо не знаели. И, внушавайки си такива глупости, винаги тънат в неведение.
  • 15 костадинов

    4 9 Отговор
    Mного прост народ.Харесват си Борисов и това е.Той ги води към светлото бъдеще/
  • 16 Шано

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "А най отвратителни са":

    Отидаха за вълна върнаха се остригани
  • 17 оня с коня

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Тагаренко":

    Вярно че Сглобката е вредна за България,ама само констатираш това вместо ДА ГЛАСУВАШ за ГЕРБ та Борисов да управлява самостоятелно без помощ от Други партии!Сега вече ясно ли ти е че Сглобката съществува благодарение на такива като тебе които Не гласуват за ГЕРБ,а евентуално за някакви измислени Партии дето никога няма да влязат в НС.
  • 18 Размърдайте се, ако сме живи

    4 2 Отговор
    Тези изнудвачи и неможачи си нанасяли щети...Те съсипват държавата и народа, и същия този народ спокойно наблюдава и анализира смъртта си... Повече от абсурдно е.
    Единственото спасително решение са избори!
    Прометраджиите щели да завършат прехода. Със сигурност ще го завършат с ликвидирането България. Стойте и гледайте унищожаването на живота си и си въобразявайте, че ще се спасите с "всеки сам си преценя".

    Коментиран от #22

  • 19 Титу

    5 4 Отговор
    Не ПП а мафиотите от Герб са в ъгъла и знаят че ниви избори няма да им донесе никаква полза.На народа му омръзна от диктатор с адрес Банкя.
  • 20 ТУРСКИ ПОТОК

    3 3 Отговор
    Фишека с турски поток и псевдо комисията за Нотариуса или Трактора, се използва за замазване на очите на не особено умните избиратели на ПП-ДБ, че политиците им уж се борят с корупцията и удобния враг Путин. Враг трябва да има, я Путин, а Възраждане, защото иначе остава само прегръдката им с бацо тулупий, а това не изглежда добре в очите на иначе късопаметните избиратели. Нужни са още няколко години за да забравят за бацо и да му се кефят както сега се кефят на визния шеф на ДАНС шиши, който им "случва" конституцията, докато крокодила христо му седи в скута и сърба мазно турско кафе!
  • 21 един

    2 1 Отговор
    Комунята и ченгетата се хвалят един друг,сладко нещо е да си на държавната софра без да правиш нищо и за нищо да не отговаряш!Да попитам,тоя каква работа върши та получава заплата,или е от отдел "Пропаганда и Агитация" при ЦК на БКП?
  • 22 Копейка,

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Размърдайте се, ако сме живи":

    Омръзна ми да пиша.Следящите избори са през 2027.Дотогсва и Мунчо ще е при Сайдера и Барека.
  • 23 име

    2 4 Отговор
    Избирателите на ПП-ДБ явно не са доворни от оценката за поведеието и действията на политиците им. Но кой гласува ЗА въздушно-капковия шенген, кой отвори вратичката за мигрантите, кой се съгласи министъра на вътрешните работи да е неконтролируем от него? Кой направи предпоставките за всички тези циркове? Предателите от ПП-ДБ! Сега тези реват че някой им дърпа килимчето под краката. Ами, некадърници сте, сами сте си виновни! ПростиПарчета! Небъркайте ненавистта към вас с подкрепа за борисов. Новата власт винаги унищожава първо предателите, защото те пак ще постъпят като такива.
  • 24 Светлина

    4 0 Отговор
    Глупости на търкалута от един комунистически ужек
  • 25 Майсторе майсторе

    4 0 Отговор
    Уж трябва да е добър манипулатор ДС утрепката ,пък не разбира че е точно обратното
  • 26 краси

    3 0 Отговор
    Агент "Майстора" на ДС много ги знае нещата!
  • 27 Аман

    5 0 Отговор
    от "професори" , бе !
  • 28 Мим

    3 2 Отговор
    Ами пп дб,с една дума страх лозе пази.....
  • 29 Какъв

    4 3 Отговор
    е тоя селяндур ? От къде го извадиха да бълва гнусотии ?

    Коментиран от #31

  • 30 Дежа ву

    4 1 Отговор
    Дуото Магнински определят дневния ред на управлението.
  • 31 Радев е подлец и крадец

    4 5 Отговор

    До коментар #29 от "Какъв":

    Това аген на ДС-КГБ с позивна Майстора. Личен надзорник и съветник на руския служител и национален предател Румен Радев, продал бъдещето на България на две бивши империи - Русската и Османската
  • 32 ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ ЦИВРЯТ

    3 1 Отговор
    Няма избори....аут са от властта.
  • 33 Бамбука

    3 2 Отговор
    Хайде и тоя. То бе беше Копейката, Интересчиите начело с белия Славчо, Корни. Всички искат България на колене да падне.
  • 34 Хех,

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "без вазелин":

    Не знам дали е академик, но е голям разбирач на рулетката…
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол