Отидете към основна версия

3 162 36

Петя Банкова е дала показания за ролята на Асен Василев в аферата с митниците

  • петя банкова-
  • далам показаниям роля-
  • асен василев-
  • афера-
  • митници-
  • корупция-
  • крими-
  • българия

Банкова беше освободена от съда в понеделник след повече от 6 месеца зад решетките

Снимка: БГНЕС

Петя Банкова е дала подробни показания за ролята на Асен Василев и други политици в аферата с митниците, които тя ръководеше до ареста си пред април, съобщава „Филтър“ като се позовава на източник, запознат с разследването.

Банкова беше освободена от съда в понеделник след повече от 6 месеца зад решетките. Три дни по-рано – в четвъртък, тя за първи път се е възползвала от правото си да дава обяснения като обвиняем.

Готовността ѝ да съдейства на разследването е една от причините да я пуснат на свобода с парична гаранция. Освен това тя страда от тежко онкологично заболяване, което досега не беше достатъчно, за да я пуснат. Това е един от малкото случаи, когато прокуратурата и адвокатите искат едно и също – свобода с парична гаранция.

Петя Банкова беше назначена за директор на Агенция „Митници“ от Асен Василев през март тази година. След месец я задържаха по разработка на ДАНС за контрабандните канали на Никола Николов-Паскал. Той си осигурявал удобни митничари и граничари с лобиране пред Банкова и главния секретар Живко Коцев чрез Марин Димитров и сина му Стефан. Още временната парламентарна комисия в предишния парламент разследваше участието на Асен Василев в схемата, както и дали не са пълнени черни партийни каси.

„Петя Банкова не може да направи нищо без разрешение от началника си тогава – Асен Василев. Досега мълчеше за него, но арестът я пречупи“, казва източникът на „Филтър“. В „Продължаваме промяната“ също имат такава информация. Феновете на партията са убедени, че Банкова е притискана да уличи Василев като човека, който е вземал решенията, и това има връзка с предстоящите избори. В същото време, докато тя беше в ареста, той я забрави и не я защити публично, както е очаквала.

Информацията, която е споделила Банкова, остава следствена тайна и ще стане ясна, когато започне делото по същество. От разследването по митниците с факти и контакти с обвиняемите излезе името на Бойко Рашков, който е поддържал близки контакти с баща и син Димитрови. Дори беше сниман с пудела на по-младия мъж, както и в компанията на двамата на рождения си ден. За разлика от него, Асен Василев остана в сянка, въпреки че е бил пряк шеф на основната фигура Петя Банкова. Тя беше обвинена като член на организирана престъпна група, както и за принуда. По-тежко се наказва първото престъпление. Според източниците на „Филтър“ то ще отпадне в хода на разследването и ще остане само принудата.

В ареста по аферата остават Стефан Димитров и баща му Марин. Никола Николов-Паскал беше арестуван в Сърбия и се очаква да го екстрадират до Коледа, ако съдът в Белград се съгласи и министърът на правосъдието им подпише.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове