16 Октомври, 2024 17:52 2 407 30

Петя Банкова е дала показания за ролята на Асен Василев в аферата с митниците

  • петя банкова-
  • далам показаниям роля-
  • асен василев-
  • афера-
  • митници-
  • корупция-
  • крими-
  • българия

Банкова беше освободена от съда в понеделник след повече от 6 месеца зад решетките

Петя Банкова е дала показания за ролята на Асен Василев в аферата с митниците - 1
Снимка: БГНЕС

Петя Банкова е дала подробни показания за ролята на Асен Василев и други политици в аферата с митниците, които тя ръководеше до ареста си пред април, съобщава „Филтър“ като се позовава на източник, запознат с разследването.

Банкова беше освободена от съда в понеделник след повече от 6 месеца зад решетките. Три дни по-рано – в четвъртък, тя за първи път се е възползвала от правото си да дава обяснения като обвиняем.

Готовността ѝ да съдейства на разследването е една от причините да я пуснат на свобода с парична гаранция. Освен това тя страда от тежко онкологично заболяване, което досега не беше достатъчно, за да я пуснат. Това е един от малкото случаи, когато прокуратурата и адвокатите искат едно и също – свобода с парична гаранция.

Петя Банкова беше назначена за директор на Агенция „Митници“ от Асен Василев през март тази година. След месец я задържаха по разработка на ДАНС за контрабандните канали на Никола Николов-Паскал. Той си осигурявал удобни митничари и граничари с лобиране пред Банкова и главния секретар Живко Коцев чрез Марин Димитров и сина му Стефан. Още временната парламентарна комисия в предишния парламент разследваше участието на Асен Василев в схемата, както и дали не са пълнени черни партийни каси.

„Петя Банкова не може да направи нищо без разрешение от началника си тогава – Асен Василев. Досега мълчеше за него, но арестът я пречупи“, казва източникът на „Филтър“. В „Продължаваме промяната“ също имат такава информация. Феновете на партията са убедени, че Банкова е притискана да уличи Василев като човека, който е вземал решенията, и това има връзка с предстоящите избори. В същото време, докато тя беше в ареста, той я забрави и не я защити публично, както е очаквала.

Информацията, която е споделила Банкова, остава следствена тайна и ще стане ясна, когато започне делото по същество. От разследването по митниците с факти и контакти с обвиняемите излезе името на Бойко Рашков, който е поддържал близки контакти с баща и син Димитрови. Дори беше сниман с пудела на по-младия мъж, както и в компанията на двамата на рождения си ден. За разлика от него, Асен Василев остана в сянка, въпреки че е бил пряк шеф на основната фигура Петя Банкова. Тя беше обвинена като член на организирана престъпна група, както и за принуда. По-тежко се наказва първото престъпление. Според източниците на „Филтър“ то ще отпадне в хода на разследването и ще остане само принудата.

В ареста по аферата остават Стефан Димитров и баща му Марин. Никола Николов-Паскал беше арестуван в Сърбия и се очаква да го екстрадират до Коледа, ако съдът в Белград се съгласи и министърът на правосъдието им подпише.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 13 Отговор
    Предала е Кокорчо за да я пуснат под гаранция.
  • 2 хххх

    27 20 Отговор
    Асенча май направи някои далавери, а?

    Коментиран от #22

  • 3 Коня Солтуклиева

    43 6 Отговор
    Бат Шиши включи бухалките на мах
  • 4 Тоест, това

    12 9 Отговор
    означава, че Хасан Васкуанализис е престъпник, заедно с тези, с които управлява, нали?
  • 5 банкята

    8 7 Отговор
    евала на филтър и факти

    Коментиран от #15

  • 6 Марко

    24 19 Отговор
    От ПП са прави, Асен Василев не е вземал решенията, взимал е само подкупите!
  • 7 #Кой

    27 5 Отговор
    Като се има в предвид физическия, психическия натиск месеци наред, здравасловния проблем на жената и "народното творчество", на което е спосбна мафията в БГ, не се учудвам.
  • 8 ИСТИНАТА

    33 10 Отговор
    Предизборна постановка! Така сготвиха и кметицата Иванчева, защото не допусна строителната мафия на Борисов и Пеевски, да застроят зелените площи на Младост
  • 9 🤧🇧🇬ТПМяУ😻Социолог. Агенция

    11 9 Отговор
    Опа, борещите Корупционерите🏆❓🤧😂😻🤣❗️
  • 10 Червената шапчица

    10 13 Отговор
    Пиленцето е пропяло, май....
  • 11 Които

    9 4 Отговор
    съвсем не са негативни за него , както на много мошеници им се искаше !
  • 12 Поредната

    18 3 Отговор
    Пунта-мара на българската “пишман” прокуратура! Тази институция е толкова зле, че дори и да има обективни причини, те не са способни да съберат материал.
  • 13 Анонимен

    5 9 Отговор
    Бойко и Асан в една килия.
  • 14 Българин

    5 10 Отговор
    След като прокуратурата разполага с подходящите показания, г-жа асенка ще бъде много по-диалогична и покорна, точно както г-н Пеевски ги обича!
  • 15 Ха Ха

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "банкята":

    Все доказани медии разпространяващи само достоверни новини, проверени от няколко независими източника. Слава!
  • 16 Самосъжаляваш се

    20 2 Отговор
    Способна жена само за 1 месец е успяла да реформира митницата , март я назначават април я арестуват . Най интересното колко са способни и как бързо действат нашите разследващи органи ( грешка не нашите а на Шиши) Жалка държава с институции зависими от КОЙ със сънародници примирили се със съдбата си и нямащи желание за промяна явно им харесва мутренското корумпирано управление на Банкята под контрола на Феноменалния обучен и издигнат от агент Сава е това е нашата Европейска държава ЖАЛКИ СМЕ
  • 17 Това е истината

    11 14 Отговор
    Кокорчо постоянно лъже!
    Същия този лъжец през март обеща предизборно че 407 лекарства за онкоболни, диабетици,сърдечно болни ще им бъдат намалени цените,а някои ще бъдат безплатни и то от 1 април тази година.
    Мина 1април,минаха извънредните парламентарни избори на 9 юни и до днешен ден няма никакво намаление на цените.
    Това беше голяма предизборна лъжа.
    Сега същия кокорчо иска отново да излъже българите че минималната работна заплата ще стане при него 2000 евро,но за 4 години.
    Истината е,че никой вече не му вярва!

    Коментиран от #23

  • 18 Разкрития

    15 1 Отговор
    Ангел Геков - внезапно починал бивш изпълнителен директор на ББР до 2017 година. Погребан е на 1 септември. Тихо, без никакъв медиен шум. Според информирани има странни обстоятелства около смъртта му, която се води за "самоубийство", от тези "асистираните". Прокуратурата и МВР мълчат. А това е човекът, който е отпускал необезпечените кредити на ББР - и за Пеевски.
    Както виждате възрастта не е за естествена смърт. Но в много удобно време. Призовавам медиите да проявят интерес
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бибиян

    0 5 Отговор
    Може да е станала Фатмакиа ма никой не мой пипа у Бойковина безочетно! Внетен ли сме?
  • 21 един

    7 11 Отговор
    Мафията търси под вола теле как да компрометира Асен Василев и ПП-ДБ!Нищо няма да постигнат мръсниците,но подлите им похвати ще им се върнат на всеки поотделно като бумеранг,запомнето го това,те си мислят че вся и всьо на таз земя,но за радост са далеч от истината!
  • 22 Май

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "хххх":

    или юни? Много плоско. В селския хоремаг и клуба на пенсионера се разказват по-интересни истории.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ококорения и Надървения

    3 4 Отговор
    А туй то
  • 25 Възpожденец

    8 7 Отговор
    Пеевски брутално арестува назначената от тях шефка на ГУ Митниците Петя Банкова.
    И всички знаем прекрасно защо Пеевски вкара Банкова в ареста за да мълчи - защото има нужди от тези стотици милиони от контрабанда, с които купува избори. И децата знаят, че всичко е по скалъпено обвинение, по което Пеевски утре може да вкара всеки в затвора.
    Всичко, с което демократичните сили се опитват да надградят репресия и лъжата на Пеевски в тази кампания със смислени послания и оптимизъм за бъдещото, вече не струва и пет пари, ако не виждат ГОЛЕМИЯ СЛОН - узурпирането на властта от Делян Славчев Пеевски, които обезмислят изборите, с тази умишлено потискана от него избирателна активност.
    Каква еврозона, какъв Шенген, какви доходи, бе хора, последната крепост на Вярата ни, че не всичко е превзето - именно независимия съд - днес козирува на новия Вожд. Всекиму могат да спретнат постановка и да го вкарат в затвора. Последната ни надежда - независимия съд - който беше докато Лозан Панов беше шеф на ВКС -приключи. Точка.
  • 26 Студопор

    10 8 Отговор
    Аз искам да знам Кокорчо кога ще окошарите? Или ще му се размине, защото е с имунитет?!

    Коментиран от #28

  • 27 българка

    8 4 Отговор
    И този номер е познат - целта е да се дескредитира Асен Василев, Банкова е поставена на колене и тя е готова да предаде и родната си майка. Това са милиционерските номера още при соца - какво е по-различно сега? Само палачите са други.

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Данко Харсъзина

    2 0 Отговор
    Шишо се готви да гняса розовите пеликани след изборите ако са непослушни. Същото важи и за Тиквун, за това той се спотайва. След изборите ще има коалиция между тикви, пеликани, хората на Шишик и Шишко сюплим командер. Амин. Само стойте и гледайте.
  • 30 Данко Харсъзина

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "българка":

    В Библията е записано "НЕ КРАДИ". Но розовите пеликани са антихристи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове