Отидете към основна версия

11 032 7

Вадят 7 вампира край Асеновград

  • печат-
  • преглед на печата-
  • вестници

Преглед на печата

Вадят 7 вампира край Асеновград, разказва в. „24 часа“

Седем скелета с отсечени стъпала са открити при разкопки на средновековен некропол край асеновградското с. Горни Воден и под Асеновата крепост.

“Това е езическа практика срещу овампиряване, позната у нас и в съседните ни страни. Ходилата на някои мъртъвци, които приживе са били лоши хора, са отстранявани от страх, че могат да бъдат обладани от свръхестествени сили и да излязат от гробовете си”, каза шефът на Историческия музей в Асеновград Иван Дуков.

Ковачки пак в играта за Общинска банка, коментира в. „Стандарт“

Битката на Столична община за Общинска банка не е приключила. Това заяви председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Делото, заведено от акционери, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, се връща на първа инстанция. Петчленният състав на Върховния административен съд е разпоредил то да се гледа отново от тричленен състав заради процесуални забележки. "Не сме наясно с мотивите, смятахме, че всичко е приключило", каза Герджиков. Новото дело е насрочено за 21 май. "Очаква се това да размрази и ред други дела в Софийски градски съд", допълни Герджиков.

Български онколози работят на ишлеме в Англия, разкрива в. „Монитор“

Наши онколози напират за Острова, но не за да емигрират, а за работа по заместване.

Българските лекари искат да изкарват пари зад граница, но искат и да запазят работата си в България. Медиците предпочитат да пътуват периодично в чужбина за допълнителни средства, но не и да имигрират. Това показва проучване на британската агенция за набиране на медицински персонал Еmergency Talent.

Фирмата набира лекари и медицински сестри за клиники в Обединеното кралство. Те специализират предимно във временен персонал – почасово и по заместване. Така например един хирург в Пловдив може да работи под тепетата от понеделник до петък, а през събота и неделя в Лутън или Кеймбридж. Лондонскaта фирма, заедно с българския портал MedicNet.bg, направиха проучване за нагласите на българския лекарски персонал за работа в чужбина. За по-малко от месец в портала за търсене на работа се записаха над 200 медицински специалисти от цялата страна.

120 млн. евро годишно раздава финансовото лоби в Брюксел, пресмята в. „Дума“

Финансовият сектор харчи около 120 млн. евро годишно, за да влияе на политическите решения в Брюксел чрез различни лобистки групи. Данните са от изследване на неправителствената организация "Корпоративна Европа", Австрийската федерация на профсъюзите и Австрийската камара на труда. Докладът, озаглавен "Мощта на финансовото лоби", показва сериозен проблем с демократичността на европейските институции.

В Брюксел работят поне 1700 лобисти, които осигуряват на финансовия сектор привилегирован достъп до хората и структурите, които вземат политическите решения. От 17 проверени официални експертни групи към европейските институции 15 са били доминирани от представители на финансовия сектор. Това донякъде обяснява защо наложените от кризата реформи в този сектор се оказаха толкова трудни и защо съпротивата срещу регулацията му беше толкова силна, пише в доклада.

Кризата е тласнала младите българите към дългосрочна миграция, изследва в. „Капитал дейли“

Към края на 2009 г. всеки пети българин до 35 години е бил склонен да емигрира в някоя от "старите" държави членки с по-стабилна икономика. При това плановете на тези потенциални емигранти са били да се установят там за период от над пет години. И ако миграционните нагласи на българите в разгара на кризата са били относително ниски на фона на средното за новите държави членки, то плановете им за дългосрочна миграция са били много по-силни в сравнение с всички останали от тази група.

Това показва анализ на института CELSI, който се занимава с проучвания на пазара на труда, базиран в Братислава, Словакия. Изследването ("Миграционните стратегии на засегнатите от кризата младежи в разширения ЕС") цели да проучи какъв е ефектът от кризата върху миграцията на младите хора в новите държави - членки на ЕС, приети през 2004 и 2007 г. (без Малта и Кипър). То е базирано на данни на Евробарометър от края на 2009 г., филтрирани, така че да обхванат младите хора на възраст 15-35 години, които имат планове да мигрират в друга държава от евросъюза.

Учители ще пишат учебниците, обещава в. „Преса“

Учители вместо университетски професори да пишат учебниците. Такава идея обсъждат в просветното министерство. Новата система вече била дискутирана от министър Анелия Клисарова с преподаватели от Ракитово по време на нейно посещение там.

Аргументите на просветното ведомство са, че педагозите, които се трудят в класните стаи, най-добре разбират децата, могат да им говорят на достъпен език и да наблягат върху по-трудните за усвояване материали. С учители автори учебниците на малчуганите могат най-накрая да бъдат изчистени от недомислици, излишни материали или откровени глупости, с които са пълни в момента. В момента повечето помагала се съставят от университетски преподаватели, а педагозите в средния курс имат думата само по отношение на това по книжка на кое издателство ще учат.

Шейхове стават земеделци в Бургас, надява се в. „Новинар“

Предприемачи от Саудитска Арабия вече се оглеждат за терени в Бургас, Варна и Стара Загора. Плановете им са да отглеждат зърнени култури и пилета. Това съобщи председателят на Българо-арабската бизнес асоциация Зияд Ел-Масри.

По думите му чуждите предприемачи имат интерес най-вече към промишлената зона на Бургас и към земеделските земи в региона. „Две от най-богатите фамилии от Саудитска Арабия от четвъртък регистрират свои фирми с капитал 20 млн. евро в Бургас”, изтъкна Ел-Масри.

За предвидените вложения стана ясно на форум в Поморие, който е под патронажа на вицепремиера Даниела Бобева.

Съпругът на соцдепутатка оглавява Комисията за защита на личните данни, пише в. „Труд“

Юристът Венцислав Караджов, съпруг на депутатката от БСП Деница Караджова, беше предложен изненадващо от Министерския съвет за председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Решението трябва да вземе Народното събрание.

Караджов е бивш съпруг на правосъдната министърка от кабинета "Борисов" - Дияна Ковачева, бивш член на ЦИК, а в момента е експерт към парламентарната комисия за контрол на СРС. Има 13 години стаж като юрист, уточнява „Труд".

Съпругата му Деница Караджова е в чужбина и не бе открита за коментар.

Правителството предлага още за член на комисията друг активист от соцпартията - Цветелин Софрониев, 11-ти в листата на БСП за последните парламентарни избори. В момента той е главен секретар на КЗЛД.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове