Отидете към основна версия

1 344 0

Дъждовете съсипват реколтата от жито

  • дъжд-
  • жито-
  • лекари-
  • лекарства-
  • студенти

Преглед на печата

Дъждовете съсипват реколтата от жито, тревожи се "Труд"
Честите валежи и необичайно студената пролет започват да влияят лошо на житната реколта. Заради влагата гъбички завладяват нивите и ако времето не се промени, качеството на житната реколта ще се влоши значително. Неблагоприятното време може да доведе и до спад в добивите. “Най-много сигнали за заболяването имаме от района на Видин. Има и инцидентни случаи за малки площи в цялата страна. Като цяло в момента реколтата е в добро състояние и очакваме над 4,4-4,5 млн. тона зърно. Ако обаче дъждовете продължат всекидневно и през май и забавят жътвата, качеството на пшеницата ще падне чувствително, а и добивите ще са по-ниски”, прогнозира пред “Труд” Ангел Вукодинов, зам.-шеф на Асоциацията на зърнопроизводителите. Гъбичките може да свият добивите с 10 до 30 процента. Нападат всички зелени части на растението. По повърхността им се образуват мръснобели налепи, все едно са поръсени с брашно. Според прогнозите на синоптиците месец май ще бъде по-влажен от обичайното, количеството на валежите ще е над средното за сезона. Но няма да ни давят невиждани порои.

Поне 30% работят извънредно, жените повече от мъжете, информира "24 часа"
Поне 30% от българските работници се трудят повече от законово регламентираните 40 работни часа пет дни в седмицата. Това става ясно от национално изследване за условията на труд, поръчано от Главната инспекция по труда. “Това със сигурност е най-голямото такова изследване в последните 30 г. и може да се използва от държавата при вземането на решения, а не всичко да се прави на сляпо”, коментира ръководителят на екипа, направил изследването, Иван Нейков. То е правено по два метода - допитване до хиляди работници и сравнение на отраслите по обективни критерии. Данните сочат, че около 44% от наетите в България работят в събота, 6,2% - всяка събота. 23% се трудят в неделя. 16,4% от хората работят поне пет дни в месеца по 10 часа. 

България в топ 10 по пътуващи студенти, отбелязва "Стандарт"
Страната ни е в топ 10 по брой на студентите, които кандидатстват за пътуване по програма "Еразъм", за да прекарат семестър или година в чужди университети. За тази година младежите са подали проекти на обща стойност 38 млн. евро, а парите, които са ни отпуснати, са едва 18 млн. На първо място по брой кандидатствали са София, Варна и Пловдив. Най-много искат да пътуват студентите по икономика, които и по принцип са най-голям брой в държавата. Тази година стартира новата програма "Еразъм плюс", която обединява в себе си досега съществувалите програми за международна мобилност. За нея се кандидатства изцяло онлайн и това донякъде обърквало желаещите, които били свикнали да попълват формуляри. Колко от младежите ще заминат, зависи от това дали са избрали по-скъпи или по-евтини държави. Парите се отпускат на базата на стандарта в съответната страна.

Пазарът на лекарства у нас е пораснал с половин милиард лева за година, пише "Сега"
Общата стагнация в страната и ниските нива на потребление за поредна година не се отразяват на пазара на лекарствата у нас. Даже обратното - миналата година е била рекордна за фармацевтичния бизнес. Продадени са медикаменти на стойност 1.899 млрд. лв., което е безпрецедентен ръст с 578 млн. лв. спрямо 2012 г. За сравнение - тогава пазарът беше за 1.321 млрд. лв. Внушителен ръст има и в обема продадени опаковки - от 148 млн. броя през 2012 г. на над 249 млн. за миналата година. Това показват предварителните данни на Изпълнителната агенция по лекарствата, получени въз основа на отчетите на 177 от общо 212 лицензирани търговци на едро. За втора поредна година в доклада липсва обобщена информация за пазара на оригинални и генерични продукти, както и за най-масовите лекарства.

Лекарка отказва да лекува хора от БСП, алармира "Дума"
Единственият личен лекар в село Габра, община Елин Пелин - Бисерка Николова, лекувала хората според партийната им принадлежност и крадяла от пенсионери с минимални пенсии. За това се оплакали местни пред депутата от БСП и председател на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова. По думите им Николова отказвала направления на хора, които не симпатизират и не гласуват за ГЕРБ. Тя притежавала и единствената дрогерия в селото, в която продава лекарства.
Жителите обясниха пред Нинова, че лекарката не предоставяла лекарства на членове и симпатизанти на БСП и макар че таксата за пенсионери при личния лекар бе намалена от 3 на 1 лв., тя продължавала да взема по 3 лв., без да издава никакъв документ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове