24 Юни, 2014 15:32 848 1

Валежите засегнали 357 хил дка със зърно

  • зърно-
  • жито

Градушките са проблем за реколтата тази година

357 000 дка са засегнатите от наводненията земеделски площи, съобщиха официално от министерството на земеделието и храните.

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков свика извънредно заседание на Консултативния съвет по зърното.

От ведомството потвърдиха, че не всички от тези площи са напълно пропаднали, в голяма част от тях има само полегнали посеви. От бранша обаче са категорични, че зърнена криза у нас няма да има.

Данните на агроминистерствто показват, че унищожените площи са близо 60 000 дка. От сектора коментират, че заради неблагоприятните климатични условия се очаква спад в добива на пшеница между 18% и 25%. И земеделският министър, и зърнопроизводителите обаче са категорични, че въпреки това няма основание да се притесняваме за качеството и цената на хляба, който ще се произведе от новата реколта.

Няма основания за зърнена криза у нас, потвърди заместник-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. 350 000 декара са силно засегнатите площи, а иначе засегнатите площи от пороите са няколко милиона декара, при които ще има редукция на добива, каза Христов. Според него вече се чувства леко увеличение на цените, но преди това те били паднали под реални себестойности - 27-28 стотинки за килограм. Себестойността в различните райони е различна, но варира от 27-28 стотинки до 32-33 стотинки за килограм", каза Христов.

От бранша са сигурни, че зърнена криза у нас и в Европа няма да има, въпреки наводненията и кризата в Украйна.

Консултативният съвет за зърното единодушно подкрепи два проекта изготвени от Министерството на земеделието и храните за отпускане на допълнителни средства за борба с градушките. Първият от тях е за спешно отпускане на 2 млн. лева за закупуване на противоградни ракети. Другият е проект от МЗХ към Фонд „Развитие на регионите“ за разширяване на територията за борба с градушките с 6 млн. дка в териториите на Хасково, Любимец и Ямбол, който е на стойност около 12 млн. лева. Двете предложения предстоят да бъдат подадени към Министерски съвет и към Министерство на финансите.

Изпълнителният директор на Агенцията по борба с градушки Николай Николов информира, че поради тежките метеорологични условия само от началото на годината са изстреляни 8083 противоградни ракети. За сравнение през 2012 г. те са били 2800, а през 2013 г. – 5100. Това определя нуждата от допълнителни средства в борбата с градушките, каза още Николов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мария спасова

    0 0 Отговор
    Голям прАЗ! В България цената на хляба не се определя от добива на зърно , така,че да не ви пука.