Отидете към основна версия

1 506 0

Румен Петков привикан на разговор в СДВР заради купуване на гласове (обновена)

  • румен петков-
  • купуване на гласове-
  • плевен-
  • сдвр-
  • абв-
  • разговор

Бившият вътрешен министър нарече случая политическа поръчка

Бившият вътрешен министър и настоящ активист на АБВ Румен Петков е бил привикан на разговор в СДВР тази сутрин във връзка с разследване за купуване на гласове, съобщи бТВ. Въпреки че журналисти очакваха Петков още от около 7:00 часа сутринта, те не можаха да го видят лично.

Стана ясно, че в Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал за нарушение на политическите права на гражданите - купуване на гласове.

Образувана е прокурорска проверка, в рамките на която Румен Петков е разпитан в СДВР. Няма образувано досъдебно производство. Първоначалната информация е, че се разследва случай в Плевенско.

„Въпросът е кой е авторът на сценария, защото сценарият е много пошъл”, коментира пред “Фокус” Румен Петков. Той разказа, че вчера късно вечерта е бил поканен „на разговор” в СДВР по засекретена преписка.
По думите му журналистите въпреки това били поканени, за да го „окепазят”, а служителите се държали професионално и коректно, но въпреки това той изслушвал „едни абсурди”:

„Чух една серия от имена, които не познавам, не съм чувал, не съм виждал като хора, никакви контакти нямам с тях; имена на един или двама човека, които не съм чувал и виждал повече от 15 години, с единия почти не се познаваме също”. Той настоя преписката да бъде разсекретена, тъй като в момента тя е засекретена и той не може да коментира конкретни имена от нея.

Румен Петков нарече случая политическа поръчка.

Петков, който е и бивш кмет на Плевен, участва активно в еврокампанията на политическия проект, създаден от президента (2002-2012) Георги Първанов и в срещите си с избиратели често обвинява сегашното правителство в задкулисни зависимости.

Петков и Първанов бяха отстранени от БСП, след като в продължение на седмици на "Позитано" 20 се чудеха как да реагират на рестарта на АБВ и критичните изказвания на двамата.

Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи във Варна, че вече има сигнали за купуване на гласове на предстоящия евровот. По тях работи група, включваща представители на прокуратурата, полицията и ДАНС.
"Имаме създадена организация и мисля, че в голяма степен ще предотвратим тези негативни практики на изборите", допълни Йовчев.

По-късно през деня Румен Петков изпрати до медиите своето становище по случая, което гласи:(

"Снощи, късно вечерта, след много професионален и колегиален диалог, бях поканен в столичната полиция. Разговорът с представителите на вътрешното ведомство се състоя тази сутрин. Нещата, които чух по време на този разговор определям като абсурдни. За съжаление преписката е „удобно“ засекретена и не мога да коментирам нейното съдържание. Очевидно е обаче, че става дума за активно мероприятие от страна на управляващите в навечерието на европейските избори. 

Припомням, че от АБВ още преди време алармирахме, чрез вас журналистите, че в последните дни на кампанията се очакват провокации, които, близки до Пеевски издания са готови да използват по користни подбуди. Мисля, че това е и една от основните причини медиите да бъдат известени предварително за моето посещение в  СДВР. Сценарий, който много напомня по своя замисъл костинбродската провокация в деня за размисъл, предхождащ последните парламентарни избори.

Във връзка с гореизложеното настоявам, незабавно преписката да бъде разсекретена, за да се види абсурдността на тезите, застъпени в нея. Твърдя, че ако съдържанието на този документ стане публично, дори и без нужда от коментар от моя страна, ще се докаже и несъстоятелността на тиражираните в медиите тези, че съм привикван заради търговия с гласове.

Накрая, но не на последно място отправям и призив към управляващите да  престанат да превръщат МВР в инструмент за политическа и личностна разправа".

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове