Отидете към основна версия

713 0

“Главболгарстрой” вложи 10 млн. лв. във “Флора”

  • включва-
  • легла-
  • боровец-
  • комплекса-
  • комплекс-
  • предвижда-
  • курорта-
  • капацитет-
  • хотели-
  • главболгарстрой-
  • флора-
  • 000 легла-
  • малки семейни хотели

Над 10 млн. лв. е вложила "Главболгарстрой" в изграждането на първия апартаментен комплекс в курорта "Боровец" - "Флора", който бе открит в петък. Специален гост на откриването бе президентът Георги Първанов, който преряза лентата заедно с президента на "Главболгарстрой" Симеон Пешов. Сред присъстващите бяха също и министри, депутати, приятели и партньори на компанията.

"Флора" е разположена в централната част на курорта, на 50 метра от лифтовата станция "Боровец - Ястребец". Комплексът е на 8 етажа, включително с 2 големи подземни нива. Разгърнатата му площ е 22 000 кв. м плюс още 3000 кв. м на обновения едноименен 3-звезден хотел в курорта. Новата сграда е с категория 4 звезди и разполага със 178 нови апартамента с по 1, 2 или 3 стаи, чиято площ варира от 35 до 145 кв. метра. Хотелската част включва 80 легла, разположени в 39 стаи и 3 апартамента. В комплекса има още 10 магазина и банкови офиси.

Комплексът включва фитнес център, джакузи, сауна и солариум, парна баня, масаж и закрит плувен басейн, обособени в SPA център. В хотелската част има закрит тенис корт, билярдна зала. Предлагат се още ски гардероб, барбекю, рибарник, както и електронно казино. В комплекса се намира и най-големият Ирландски пъб в курорта.

През 2006 г. предстои второ разширение на комплекса, което ще включва изграждането на спортна площадка с мини варианти на игрища за футбол, баскетбол и тенис на корт. Ще бъдат направени също боулинг зала и първата ледена пързалка в Боровец.

Всички апартаменти в комплекса вече са продадени, като половината от собствениците са чужденци. Интерес към ваканционните жилища са проявили предимно англичани, ирландци и французи, както и жители на Дубай, ЮАР, Доминиканската република и Италия. Чужденците, както и някои от българските собственици на апартаменти във "Флора" са купили жилищата с цел инвестиция. Над 100 от апартаментите вече са предоставени на "Главболгарстрой" за отдаване под наем.

Апартаментният комплекс е построен за по-малко от 8 месеца, като разрешението за ползване е издадено на 30 ноември. Апартаментният комплекс получи сертификат от Българската стопанска камара за "Най-добър инвестиционен проект за 2005 г." и се класира на 3-то място по гласове на публиката на конкурса "Сграда на годината - 2005".


Какво ще включва мегакомплексът

Според общия устройствен план на "Супер Боровец" курортно-туристическият комплекс ще се разпростре на обща площ от 238 118 дка, която ще включва няколко ядра. Първото от тях ще е сегашният курорт "Боровец", чиито капацитет се предвижда да достигне 8-9 000 легла. Второто ядро - т. нар "Нисък Боровец", ще има капацитет 6-7 000 легла и ще обхваща терените в района на Самоков и Пашаница, където ще се изграждат малки семейни хотели и ваканционни селища. Третото ядро ще е "Бели Искър - Соколец", което ще е с капацитет 2 - 3 000 легла. Предвижда се то да бъде застроено с къщи, вили и малки семейни хотели, а в село Бели Искър да бъдат изградени спортни терени и конна база. Тук ще свършват и ски пистите от връх Соколец и Иванов камък. Последно ще бъде изградено ядрото "Висок Боровец" в местностите Гвардейска поляна и Меча глава. То ще е с капацитет до 1000 легла и ще включва група хотели за зимен и летен туризъм.

Екологичната оценка на проекта предвижда поне 35% от територията на всяко ядро да бъде предвидена за озеленяване и спорт. Останалите територии от мегакурорта ще включват ски-зони, поляни и пасища. Предвижда се общата дължина на ски съоръженията в курортната зона да достигне 59 км. Броят на въжените линии от 11 сега ще се увеличи на 23, а общата им дължина - от 13 700 м на 37 490 м.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини