Отидете към основна версия

30 452 3

Как да изберете най-добрата дограма за прозорци

  • прозорци-
  • дограма-
  • хаусмайстер
Снимка: М. Богданова ©

Дилемата пред всеки, който иска да смени старата дървена прогнила дограма с нова е дали да избере PVC дограма или да заложи на алуминиевата . Всичко е въпрос на баланс. Така например, в Германия вече е спряна от производство трикамерната дограма, докато у нас все още се търси. Причината е, че се търси, защото е евтина.

„Истината е, че евтините дограми и от алуминиевия, и от PVC вариант са нискокачествени във всички посоки – покритие, дебелина на стената на профила, трайност, компоненти за сглобяване, уплътнители. Няма как един продукт да бъде евтин и да е с добро качество. Стигаме до баланса на стойностите – с колко пари е готов да се раздели човек и каква цел преследва. Ако прави пасивна къща с примерно 25 см изолация отвън е ясно , че трябва да вложи пари в тежък клас дограма, която съответства на пасивната постройка, защото в противен случай цялото мероприятие губи смисъл”, казва Румен Димитров, строителен мениджър в „Хаусмайстер”.

Средния и по-високия клас алуминиеви системни профили са произведени от по-качествен материал, а пластмасовите профили са стабилизирани много добре срещу  слънчева радиация, напукване, стареене, пожълтяване, смяна на цвета и т.н. Първите добри пластмасови дограми, които се появиха преди около 15 години, все още работят и изглеждат добре. „Проблем на по-старите дограми са уплътнителите. Оказа се, че дори и при  качествените дограми уплътнителите са с определен живот, но от друга страна това е нещо, което подлежи на подмяна”, допълва Димитров.

За съжаление, почти е невъзможно, човек без опит да се ориентира в лабиринта от предлагани разновидности на дограми за прозорци. „Най-сигурният вариант е да се довери на система профили на утвърдила се на пазара марка, а по това хората се ориентират много добре”, смятат специалистите от „Хаусмайстер”.

Важно е клиентите да знаят, че системните профили обикновено са вносни. В България се произвеждат 3-4 вида профили, които са на средно ниво. Високият клас дограми се внасят като профил (суровина) и тук от тях  се правят  прозорци в няколко фабрики. Важното обаче не е само материалът, но и как ще бъде сглобен и монтиран прозореца. „По цялата пътека на цикъла трябва да има грамотни хора, които да свършат работата от край до край, защото системата може да е прекрасна, производителят може да е висококласен и накрая един лошо монтиран прозорец  да  създаде почти нерешими проблеми”, предупреждава Димитров.

Някои хора предпочитат да не къртят старата дървена каса (особено ако тя е запазена) и да монтират новата върху нея. Това не е невъзможно, но е трудно  и изисква занаятчийско търпение. Проблемът е, че почти няма начин да не остане от външната страна част от дървената каса, която да има пряк контакт с външната атмосфера. Ако се изхожда от гл.т., че една нова дограма като профили, практически е вечна (тя не може да изгние) няма логика да се сложи нещо вечно и до него да има нещо, което може да изгние сравнителнто бързо . „Ако се прави това, трябва задължително видимата част на дървото да се минимизира или да се защити по някакъв начин”, е съветът на експерта.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.

Свързани новини