Last news in Fakti

23 Февруари, 2016 09:03 20 997 3

Дренажните отвори – проблем с часовников механизъм

  • хаусмайстер-
  • отводняване-
  • дограма
Дренажните отвори – проблем с часовников механизъм - 1

При поставянето на нова дограма, в долната част на рамката се правят малки отвори, защитени от външните условия с капачки. Когато монтажът е извършен по правилата, тези отвори се намират над настилката на терасата или над външната подпрозоречна пола. В дъждовно или студено време водата, която се събира в рамката, изтича навън през отворите. В този случай системата на дограмата работи и всичко е наред.

Специалистите от „Хаусмайстер” нерядко се сблъскват със случаи, когато дейностите по монтажа на дограмата и поставянето на външните настилки не са проследени и дренажните отвори са покрити. На пръв поглед незначителен пропуск, но той води след себе си доста проблеми, които се изявяват след време и в някои ситуации се стига до сериозен ремонт.

Дренажните отвори – проблем с часовников механизъм

При липса или запушване на дренажните отвори, водата от дъждовете или от конденза търси други пътища, за да излезе навън. Най-често се просмуква в стените в съседство. Ефектът не се забелязва веднага. В дъждовен сезон по стените около прозорците отначало се появяват влажни петна. С течение на времето мазилката набъбва, а латексът започва да се лющи. Не след дълго започват да страдат и съседите отдолу. При по-силни дъждове може да се стигне и до локва пред прозореца или дори до наводнение. Събирането на вода в дограмата е сериозен проблем, който не бива да се подценява.

Какво е решението ако дренажните отвори са затворени по някаква причина? Най-добре е да се направи консултация със специалист. Направата на дренажни отвори е основен принцип и нарушаването му на практика може да компрометира целия прозорец. От значение е и нивото на външната настилка спрямо рамката на прозореца или вратата.

Дренажните отвори – проблем с часовников механизъм

Най-високото допустимо ниво, до което може да стигне външната настилка, за да се постигне оттичане на водата е долния ръб на дренажния отвор. Когато отворът е покрит, дори частично, не може да се осигури оттичане на водата. Тогава се налага да се подмени изцяло прозореца или да се изработи нова долна, хоризонтална греда, която да се монтира над съществуващата и да се изработят нови крила. Разходите и в двата варианта са сходни, като във втория се спестява разбиването на стената около прозореца. Възможно е също и подмяна на външната настилка, но тя е свързана с повече усложнения.

Инж. Мария Хаджиниколова


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аматьор

    2 1 Отговор
    Не е ли по-добре да не слагаме такива капризни дограми!?!Все майстори ги монтират,ама едните добри,а другите калпави.Как може къща на 60-70 год. да си е със дървената дограма ,през 10-15 год. боя и да е като нова(хем и различен цвят може)!?!А едни външни щори я правят вечна,топла и суха.

    Коментиран от #2

  • 2 А монтьор

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "аматьор":

    Хората са ти написали, че ако нещата са направени правилно, то проблеми няма. Пак опираме до човека, който мисли като прави нещо или до пишман-майстора, който външно не знаеш, че е некадърник, докато не мине време.
  • 3 Изовал ЕООД

    1 0 Отговор
    Това не е проблем от запушване на дренажните отвори. При PVC дограма, влязлата в нея вода няма как да излезе - слепванията в ъглите са водоплътни. В случая на снимките огромната грешка е в неправилно изпълнена връзка на хидроизолацията на терасата към дограмата- един много чест проблем от неграмотни детайли. Още по темата:http://strannik.bg/o/6228/osnovni-greshki-pri-pokrivni-izolatsii-chast-2#10-greshki-dograma