Last news in Fakti

18 Март, 2015 11:22 30 375 3

Как да изберете най-добрата дограма за прозорци

  • прозорци-
  • дограма-
  • хаусмайстер
Как да изберете най-добрата дограма за прозорци - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дилемата пред всеки, който иска да смени старата дървена прогнила дограма с нова е дали да избере PVC дограма или да заложи на алуминиевата . Всичко е въпрос на баланс. Така например, в Германия вече е спряна от производство трикамерната дограма, докато у нас все още се търси. Причината е, че се търси, защото е евтина.

„Истината е, че евтините дограми и от алуминиевия, и от PVC вариант са нискокачествени във всички посоки – покритие, дебелина на стената на профила, трайност, компоненти за сглобяване, уплътнители. Няма как един продукт да бъде евтин и да е с добро качество. Стигаме до баланса на стойностите – с колко пари е готов да се раздели човек и каква цел преследва. Ако прави пасивна къща с примерно 25 см изолация отвън е ясно , че трябва да вложи пари в тежък клас дограма, която съответства на пасивната постройка, защото в противен случай цялото мероприятие губи смисъл”, казва Румен Димитров, строителен мениджър в „Хаусмайстер”.

Средния и по-високия клас алуминиеви системни профили са произведени от по-качествен материал, а пластмасовите профили са стабилизирани много добре срещу  слънчева радиация, напукване, стареене, пожълтяване, смяна на цвета и т.н. Първите добри пластмасови дограми, които се появиха преди около 15 години, все още работят и изглеждат добре. „Проблем на по-старите дограми са уплътнителите. Оказа се, че дори и при  качествените дограми уплътнителите са с определен живот, но от друга страна това е нещо, което подлежи на подмяна”, допълва Димитров.

За съжаление, почти е невъзможно, човек без опит да се ориентира в лабиринта от предлагани разновидности на дограми за прозорци. „Най-сигурният вариант е да се довери на система профили на утвърдила се на пазара марка, а по това хората се ориентират много добре”, смятат специалистите от „Хаусмайстер”.

Важно е клиентите да знаят, че системните профили обикновено са вносни. В България се произвеждат 3-4 вида профили, които са на средно ниво. Високият клас дограми се внасят като профил (суровина) и тук от тях  се правят  прозорци в няколко фабрики. Важното обаче не е само материалът, но и как ще бъде сглобен и монтиран прозореца. „По цялата пътека на цикъла трябва да има грамотни хора, които да свършат работата от край до край, защото системата може да е прекрасна, производителят може да е висококласен и накрая един лошо монтиран прозорец  да  създаде почти нерешими проблеми”, предупреждава Димитров.

Някои хора предпочитат да не къртят старата дървена каса (особено ако тя е запазена) и да монтират новата върху нея. Това не е невъзможно, но е трудно  и изисква занаятчийско търпение. Проблемът е, че почти няма начин да не остане от външната страна част от дървената каса, която да има пряк контакт с външната атмосфера. Ако се изхожда от гл.т., че една нова дограма като профили, практически е вечна (тя не може да изгние) няма логика да се сложи нещо вечно и до него да има нещо, което може да изгние сравнителнто бързо . „Ако се прави това, трябва задължително видимата част на дървото да се минимизира или да се защити по някакъв начин”, е съветът на експерта.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 киро на кярия

    8 2 Отговор
    Доста неграмотна информация в тази статия. Стъклопакетът и обковът са много по-важни от пластмасата, която е 1/10 от цялата дограма. Обковът развали ли се , ремонтът ще ви излезе солено и така евтината дограма след време ще ви излезе колкото скъпата, но ще си останете с евтината. Търсете си хубав обков като Мако и Рото и троен стъклопакет 4 сезона с аргон. Всичко останало е боклук.
  • 2 Съгласен съм.

    2 0 Отговор
    Подкрепям изцяло. От всичките стотици уж производители, за направата на стъклопакети,има само десетки фирми в страната със сертификат за собствено изпитание. Търсете първо това, сертификат от Европейска лаборатория издаден на името на фирмата от която ще купувате прозореца.
    1.стъклопакет
    2.обков
    3.аркировка мин 1.5мм
    4.марка профил

    Коментиран от #3

  • 3 AMY

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Съгласен съм.":

    ZDRAVEITE STROIM KASHTA I SI NQMAME PREDSTAVA OT DOGRAMI MOJETE LI DA NI POMOGNETE DA NAPRAVIM PRAVILNIQT IZBOR