Отидете към основна версия

5 059 21

След "имотния балон" - свободно падане

  • цени-
  • жилища-
  • класация-
  • балон

Отново сме близо до дъното на поредната класация. В индекса на цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank България е сред онези пазари, които са извън общата тенденция за ръст на цените. През първите три месеца на 2010 г. цените тук се топят със 17,8% за година, което ни отрежда непрестижното 42-ро място от общо 47 пазара.

Не така обаче стояха нещата през 2008 г. Тогава бяхме първенци по ръст – с над 30% поскъпване. Но тогава никой не се замисляше или въобще не се опитваше да си отговори дали е здравословен този ръст. Важното беше да приберем парите на англичани и руснаци, пък после ще видим.

Но ето че кризата дойде и както често се случва - изненада ни, след което кранчето на лесните пари „за черни дни“ секна. И логично пак се озовахме на опашката в доскоро прехвалената класация за имоти, където май ни е мястото.

Но ако фактът, че в България бизнес тенденциите винаги се развиват в обратна посока на това, което се случва на повечето чужди пазари, стои изненадващо, че днес по нашия път на „надуване на имотния балон“ върви Китай. Цените там са нараснали с над два пъти по-бърз темп от останалите пазари и се очертава до година-година и половина „балонът“ да се спука. След което прогнозите сочат срив от над 20%. Но китайците да не ги мислим. Те поне си имат действаща, производствена икономика, а не крепят растежа си само и единствено на парите на чужденците в недвижимости. Защото този криворазбран модел за растеж всъщност ни донесе и „изненадата“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини