Last news in Fakti

20 Юни, 2010 00:00 5 052 21

След "имотния балон" - свободно падане

  • цени-
  • жилища-
  • класация-
  • балон

Отново сме близо до дъното на поредната класация. В индекса на цените на жилищата на консултантската компания Knight Frank България е сред онези пазари, които са извън общата тенденция за ръст на цените. През първите три месеца на 2010 г. цените тук се топят със 17,8% за година, което ни отрежда непрестижното 42-ро място от общо 47 пазара.

Не така обаче стояха нещата през 2008 г. Тогава бяхме първенци по ръст – с над 30% поскъпване. Но тогава никой не се замисляше или въобще не се опитваше да си отговори дали е здравословен този ръст. Важното беше да приберем парите на англичани и руснаци, пък после ще видим.

Но ето че кризата дойде и както често се случва - изненада ни, след което кранчето на лесните пари „за черни дни“ секна. И логично пак се озовахме на опашката в доскоро прехвалената класация за имоти, където май ни е мястото.

Но ако фактът, че в България бизнес тенденциите винаги се развиват в обратна посока на това, което се случва на повечето чужди пазари, стои изненадващо, че днес по нашия път на „надуване на имотния балон“ върви Китай. Цените там са нараснали с над два пъти по-бърз темп от останалите пазари и се очертава до година-година и половина „балонът“ да се спука. След което прогнозите сочат срив от над 20%. Но китайците да не ги мислим. Те поне си имат действаща, производствена икономика, а не крепят растежа си само и единствено на парите на чужденците в недвижимости. Защото този криворазбран модел за растеж всъщност ни донесе и „изненадата“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 milen

    62 12 Отговор
    ste si platyat za alcnosta krizata edva sega zapocva....vece za bilgarsiki imoti nikoi daje i ne pita..
  • 2 lora

    39 2 Отговор
    mnogo sladka snimka sa slojili tozi pat ... :)
  • 3 INS

    7 12 Отговор
    ne pitat obikovennite xora kato teb no imotite nad 500 000 euro si vurvqt ;)
  • 4 ВелиноВ

    43 3 Отговор
    Свободно падане до минус безкрайност :-)
    След като се издигнаха до плюс безкрайност... о презастроиха нажсшкъде - сега ще ги подаряжат алчните мизерници.
  • 5 zapoved

    6 9 Отговор
    adminche malko, spri da davash po 20 plusa na chovek
  • 6 hitler

    4 1 Отговор
    Това е извратено..!!!
  • 7 админ

    4 14 Отговор
    Ей админчо я кажи кой умник прави тези свободни съчинения...??? Пак ще да е някой неуспял нещастник който само седи пред телевизора, пие бира гледа мачовете и псува ли псувааа.....
  • 8 bubblehead

    2 17 Отговор
    Ha-ha-ha! Taq dopiska moje da mine za naj-glupawata i bezpolezna w toq site! Samo wishfull thinking ( na neuspql kupuvach) , izturkani mantri ( deto BG nqmala ikonomika puk widite li Kitaj, puk Indiq...) , newerni konstatatzii i zabelejitelno kusogledi izwodi... Neweroqtno!
  • 9 do bubblehead

    14 5 Отговор
    ti maloumen li si ili se pravish ?
  • 10 Спукана глава

    35 6 Отговор
    Не се прави. Тоя bubblehead е най-простото парче, което коментира в тоя сайт. А ако обърнеш внимание колко коментара има на всяка манджа мерудия, можеш да се сетиш как му треперят мартинките от страх, че ще паднат цените на имотите.
  • 11 пупупипи

    20 4 Отговор
    себестойността в момента е 250Е на кв. м. + 15% печалба = 287.5Е!!!
  • 12 bubblehead

    4 32 Отговор
    Da maloumen sum zastoto ne wqrwam w towa deto "nqmame ikonomika". Ami ne go wqrwam i tui to! Ama drugari kak taka nqmame ikonomika, tui hich li q nqmame!? Tui barem burkani na selo ne zatwarqte li?
    Ha-ha-ha!
  • 13 bubblehead

    3 18 Отговор
    -----------------------
    А ако обърнеш внимание колко коментара има на всяка манджа мерудия, можеш да се сетиш как му треперят мартинките от страх, че ще паднат цените на имотите.
    -----------------------
    ne treperqt ami samo se chudq na kusmeta si zastoto kum 2003 si misleh che sum prikluchil s pokupkite na bulgarski imoti , no se okaza che towa bilo durjawa na tupanari deto sami ste si naprawqt qka kriza i w rezultat ste imam wuzmojnost da kupuwam oste ot chasnite sudebnite izpulniteli, razprawqt imalo golemi dalaveri....ama trqbwalo kesh...
    Ha-ha-ha!
  • 14 Беров

    19 5 Отговор
    Имотите догодина - под 200 евро! Всичко останало са химери. Продажби ще имат само продавачи които са в час. Другите ще си ги имат завинаги!
  • 15 bubblehead

    15 6 Отговор
    Освен това мразя да пиша на кирилица защото ще си проличи колко съм неграмотен + нямам никакво уважение към четящите тук... а имота ми е непродаваем... освен ако не сваля на 200 евро сега, че догодина и на толкова няма да се купи...
  • 16 Имотите

    24 4 Отговор
    99,9% от имотите никога няма да се прададат. Предлагането е огромно в сравнение с нищожните нужди. Вече никой няма да купи инвестиционно, така че остават малцината нуждаещи се на океана от предлагане.
  • 17 razumen

    13 3 Отговор
    Цените ще падат.Когато станат 0 евро/ кв.м. и аз ще си купя нещичко,за да имам собственост.
  • 18 soraia

    10 5 Отговор
    Лошото е че дори и да паднат цените под 350 евро/м2 хората обедняха толкова,че нямат желание дори и да си помечтаят,та камо ли да купят жилище.Не на последно място са качеството на тези имоти,степента им на завършване и инфраструктурата.Реалноста е тъжна–от една страна за тези които искат да продадат имот и от друга страна бедният българин,неспособен да направи нищо.
  • 19 търсача

    11 2 Отговор
    Според мен цените на квадрат на жилища в гр.Варна са твърде пресилени в сравнение със сторицата . Реално предимство на Варна спрямо София е единствено морето .
  • 20 Investor

    1 1 Отговор
    Да се вдигнат още данъчните оценки на имотите и жилищата(все още са под пазарните), та такива с повечко имоти купени с цел печалба поне да вкарат някой лев в държавата. Това също ще увеличи предлагането. Мисля вече пазара на имоти става нормален, а не като преди изкривен с превес на купувачите. Хората и фирмите с много имоти да си плащат за екстрата :)
  • 21 nikiangel

    2 1 Отговор
    Доколкото видях :)
    Преобладават 2 вида коментари
    1. На хора които живеят под наем и мечтаят за собствено жилище
    2. На хора които са си купили такова последните 2-3 години :)

    Нормално е тип 1 да се радват на срива на цените.
    Нормално е тип 2 да получават микро инфаркт от всяка една такава статия и да им избива пяна на устата докато пишат коментара си по нея :)

    Какво е моето мнение?
    Цените ще се върнат на равнището от 1999-2000 година.
    Защо?
    Защото икономиката ни е на това равнище(и това е оптимистична оценка).