Отидете към основна версия

3 354 22

Банкери бранят таксата "предсрочно погасяване"

  • такси-
  • банки-
  • предсрочно-
  • погасяване

Банкери се обявиха твърдо срещу готвеното отпадане или ограничаване на таксата за предсрочно погасяване за жилищни и бизнес кредити с променливи лихви. Те заплашиха, че ако тази такса изчезне, ще вдигнат други такси, лихви или комисионни, така че да си "избият" парите. Трима депутати от ГЕРБ предлагат промяната да стане с изменения на Закона за кредитните институции.

"Това е административен опит да се предоговорят вече договорени условия между банка и клиент. Те със същия успех могат да отидат утре и да кажат - защо цената на млякото, месото, маслото трябва да бъде еди-каква си. Това сме го пробвали с 50 години комунизъм, не дава добри резултати", коментира пред Дарик радио шефът на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Той добави, че банките ще компенсират загубата с "някакво общо повишаване на такси или на нещо друго". Те обаче нямало да се взимат от хората, които предварително си връщат заема, а от всички.

Директорът на Пощенска банка Асен Ягодин пък смята, че трябва да има дискусия между депутати и банкери, така че да се стигне до умерено ниво на таксата, но не и тя да се премахва напълно. В противен случай щяло да се стигне до кредитен туризъм - всеки ще се мести там, където му предложат по-евтин заем. "Вариантът, който се предлага, ще е в полза на малка група потребители и ще е в тежест на всички останали", каза още Ягодин.

Таксата за предсрочно погасяване пречи на конкуренцията между банките, защото води до закрепостяване на кредитополучателя към един единствен трезор - нивата й най-често са между 3 и 5% от оставащата главница, което прави няколко хиляди лева при дългосрочните заеми. Така банката може да вдига неограничено лихвата по кредита на клиента си, а той не може да смени трезора, защото трябва да плати огромни такси.

Междувременно управителят на БНБ Иван Искров припомни на банките, че най-ценният им актив са техните клиенти. "Има неизползван потенциал в обслужването на старите клиенти, банките има какво да подобрят", твърди Искров в бюлетина на банковата асоциация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини